Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štát opäť dofinancuje VšZP: Do poisťovne mieria milióny eur, uviedol Sulík

Minister hospodárstva Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Minister hospodárstva Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štát dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) sumou 100 miliónov eur. Tento krok v stredu odobrila na svojom zasadnutí vláda SR, potvrdil to šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ministerstvo zdravotníctva pôvodne navrhovalo dofinancovanie vo výške 300 miliónov eur.

Tvrdí, že nejde o nedovolenú štátnu pomoc a postupuje obozretne so snahou eliminovať riziko prípadného súdneho sporu. Odvoláva sa na spor týkajúci sa zdravotných poisťovní, v ktorom Slovensko uspelo na Súdnom dvore v Luxemburgu. Súd v júni potvrdil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, podľa ktorého rôzne opatrenia v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušili pravidlá štátnej pomoci a zamietol žalobu zdravotnej poisťovne Dôvera.

Návrhom dofinancovania VšZP sa vláda zaoberala už počas minulotýždňového rokovania (30. 9.). Šéf rezortu financií Eduard Heger (OĽANO) vtedy uviedol, že materiál potrebujú prebrať v pokoji a na koaličnej rade.

Štát opäť dofinancuje VšZP:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Obe súkromné zdravotné poisťovne Dôvera aj Union tento krok považujú za "neférový" a skritizovali ho. Heger nevidí dôvod, prečo by sa štát mal podieľať na stratách, keď sa súkromné zdravotné poisťovne nechceli podeliť o zisk. Štátna VšZP reaguje, že kroky súvisiace s dofinancovaním sú plne v kompetencii jediného akcionára.

Dôvera požaduje spravodlivé dofinancovanie

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera požaduje spravodlivé, nediskriminačné a férové dofinancovanie celého zdravotného sektora. Vláda by mala podľa nej prestať hazardovať so zdravím viac ako dvoch miliónov poistencov a garantovať rovné podmienky pre všetky zdravotné poisťovne. PR špecialista Dôvery Matej Štepianský to uviedol v reakcii na to, že vláda v stredu odobrila dofinancovanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne sumou 100 miliónov eur.

"Zdravotná poisťovňa Dôvera nepožaduje štátnu pomoc, požaduje však férový prístup voči všetkým poistencom bez ohľadu na to, či sú poistení v štátnej alebo súkromnej poisťovni," poznamenal Štepianský.

Ako dodala Dôvera, výpadok príjmov v rozpočtoch zdravotných poisťovní nespôsobilo ich zlé hospodárenie, ale predovšetkým zle naplánovaný štátny rozpočet na rok 2020, v ktorom štát nedokázal zvýšiť platby za svojich poistencov. Tento stav podľa nich ešte umocnili dosahy pandémie.

Raši kritizuje rozhodnutie vlády

Ak štát podporí iba jednu štátnu zdravotnú poisťovňu, ohrozuje tým dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre dva milióny poistencov súkromných poisťovní. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši, pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Zdravotníctvo podľa neho treba dofinancovať spravodlivo, férovo a rovnako pre všetkých občanov.

"Zákon to hovorí jasne, minister ho nerešpektuje a nakoniec na to doplatíme všetci, lebo k reálnemu dofinancovaniu zdravotnej starostlivosti nedôjde. Ministerstvo musí urobiť len jednu jednoduchú vec – nezvyšovať základné imanie len jednej z troch poisťovní," upozornil Raši. Celú sumu by malo podľa neho dať do systému cez zvýšenie platieb za poistencov štátu.

Ako uviedol Raši, VšZP skončí pri súčasnej situácii na konci roka vo veľkej strate, a to zvýšenie základného imania nerieši. "Podľa zákona bude musieť na budúci rok pripraviť ozdravný plán, ktorým ušetrí to, čo v tomto roku vydala napríklad na COVID opatrenia navyše. A hlavne nebude môcť financovať zdravotnú starostlivosť pre viac ako tri milióny Slovákov podľa reálnych potrieb," poznamenal.

Všeobecná zdravotná poisťovňa vníma dofinancovanie pozitívne

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vníma dofinancovanie pozitívne. Naďalej chce zabezpečovať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov. Ďalší vývoj bude závisieť od ekonomickej a najmä pandemickej situácie na Slovensku. Pre TASR to uviedol hovorca poisťovne Matej Neumann.

Viac o téme: MiliónyŠtátDofinancovanieVšZP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu