Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Minister školstva oznámil očakávané informácie: Definitívne pravidlá pre školy!

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (8)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nový školský rok je už za dverami. Po koronavírusovom období však nastanú zmeny. Minister školstva Branislav Gröhling dnes oznámi, aké konkrétne zmeny budú čakať deti na základných a stredných školách.

VIDEO Minister školstva predstavuje preventívne opatrenia počas otvorenia nového školského roka

Štyri milióny na opatrenia pre školy

Školský rok začne riadne 2. septembra a školská dochádzka bude povinná. "S koronavírusom sa však musíme naučiť žiť a prispôsobiť tomu aj opatrenia," uviedol na úvod Gröhling s tým, že opatrenia nie sú extrémy. Ide o opatrenia, ktoré sme si už vyskúšali. "Potrebujeme, aby boli všetci zodpovední a opatrní. Učitelia, zriaďovatelia aj deti." Rezort školstva ráta aj s nákladmi, ktoré budú opatrenia vyžadovať. "Na opatrenia vyčleníme 4 milióny eur pre základné, stredné a špeciálne školy," povedal Gröhling.

AKTUÁLNE Minister školstva oznámil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Školský semafor

Všetky školy, ale aj centrá či internáty, budú mať na stránkach zverejnený jednoduchý manuál. Školy nájdu aj jednoduchú formu, tzv. semafor, pre tri fázy. "Školy nebudeme posudzovať plošne, ale využijeme semafor, ktorý posúdi vývoj nákazy. Zelená je najnižšie riziko, teda nie sú žiadne podozrenia, oranžová fáza je vtedy, ak je podozrenie u jedného žiaka a červená fáza je potvrdené ochorenie u dvoch žiakov alebo u učiteľa či zamestnanca," vysvetlil Gröhling s tým, že nechce, aby sa školy zatvárali z dôvodu šírenia nového koronavírusu opäť celoplošne.

AKTUÁLNE Minister školstva oznámil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Z manuálu vyplýva, že pri červenej fáze v základných školách sa bude pre žiakov prvého až piateho ročníka realizovať prezenčné vyučovanie v skupinách do 15 žiakov, od šiesteho do deviateho ročníka sa uskutoční dištančné vzdelávanie.

Rúška na školách

V MŠ nie sú deti povinné nosiť rúška. Na prvom stupni ZŠ sú rúška odporúčané, na druhom stupni ZŠ, na SŠ a VŠ budú rúška povinné do 15. septembra.  Študenti vysokej školy nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch školy. Rodičia pri prvom príchode do školy odovzdajú vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa aj zdravotný dotazník. Vzor bude zverejnený a bude sa dať stiahnuť.

Meranie teploty nebude povinné

Meranie teploty nebude pri vstupe do škôl povinné, jedine v červenej fáze, teda vtedy, keď už sú v škole potvrdené prípady nákazy. Ak žiakom bude škola merať pri vstupe do budovy teplotu, môže ho pustiť na vyučovanie s teplotou 37,2 stupňa. Meranie teploty bude povinné iba v červenej fáze.  Ministerstvo školstva a zdravotníctva však vyzývajú rodičov, aby neposielali do škôl deti s príznakmi choroby. Ak sa na škole potvrdí koronavírus, tak všetky deti, ktoré budú v riziku, budú z vyučovania vylúčené. 

Hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast MUDr. Elena Prokopová.
Zobraziť galériu (8)
Hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast MUDr. Elena Prokopová.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dezinfekcia toaliet minimálne dvakrát denne

Rezort odporúča nepoužívať klímu a ventilátory. Upratovanie a dezinfekcia toaliet bude zabezpečená minimálne dvakrát denne, dôkladné čistenie všetkých miestností najmenej raz denne. Školy zabezpečia, aby bola pri vstupe do budovy dostupná dezinfekcia rúk. Rovnako sa odporúča časté a intenzívne vetranie. Toalety musia byť vybavené mydlom a jednorazovými papierovými utierkami.

Izolácia

Školy musia zároveň vyčleniť jednu miestnosť na bezprostrednú izoláciu. V prípade podozrenia škola informuje telefonicky rodičov a tí následne kontaktujú lekára. Až lekár zhodnotí danú diagnózu a následne bude informovať Úrad verejného zdravotníctva. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať príznakom COVID-19, nesmie vstúpiť do priestorov školy. Ak žiak alebo študent vykazuje niektorý z príznakov, je nutné umiestniť ho do samostatnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov.

AKTUÁLNE Minister školstva oznámil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vysoké školy by mali začať koncom septembra

Rezort školstva navrhuje, aby sa začiatok zimného semestra 2020/2021 na univerzitách posunul na 28. septembra. 

Rúška a čestné vyhlásenie

Pandemická komisia sa minulý týždeň okrem iného zaoberala aj zhodnotením situácie v školstve. Dohodla sa na viacerých krokoch a opatreniach. Rodičia budú pri nástupe detí do školy zrejme odovzdávať čestné vyhlásenie, v rámci ktorého odpovedia, či bolo ich dieťa od 17. augusta mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. V opačnom prípade dieťa nebude môcť nastúpiť do školy. Možnosťou ako sa vyhnúť karanténe v domácom prostredí, bude testovanie dieťaťa na COVID-19, ktoré ale nebude bezplatné. 

AKTUÁLNE Minister školstva oznámil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Konzílium epidemiológov tiež rozhodlo, že prvé dva týždne od začatia sa školského roku bude nosenie rúšok povinné pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy aj v triedach. Ostatní žiaci ich budú mať povinné iba v spoločných priestoroch. Nenosenie rúšok v školách sa u detí nebude sankcionovať. Konzílium prenecháva zodpovednosť na učiteľov. Minister zdravotníctva verí, že nosenie rúšok v školách zamedzí šíreniu nového koronavírusu a opatrenie sa bude môcť po dvoch týždňoch zrušiť.

Matovič chce rúška aj pre žiakov na 1. stupni ZŠ

Premiér Igor Matovič vyzval, aby v prípade, že žiaci na prvom stupni základných škôl zvládnu mať rúška aj v triedach počas vyučovania, aby tak urobili. "Čím viac detí aj na prvom stupni bude rúška mať, tým viac si ochránia svoje vlastné zdravie, ale aj zdravie svojich spolužiakov. A tým viac zabránime, aby sme chorobu prípadne šírili v rámci triedy a potom následne aj kdekoľvek inde," poznamenal premiér.

AKTUÁLNE Minister školstva oznámil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Zároveň chápe, že malým deťom sa v rúškach ťažko dýcha. "Ale keď to zvládne 70 – 80 percent detí, tak vždy lepšie, ako keď povieme všetkým, že to nemusia mať," uviedol. Matovič povedal, že na pandemickú komisiu prišiel s návrhom, aby mali všetky deti v školách rúška. "Potom prišiel minister Branislav Gröhling a argumentoval, že deti na prvom stupni to nezvládnu," povedal premiér.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaNový rokBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu