Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vo vládnom štvorlístku to opäť škrípe: Problémom sú Matovičove výroky! Drsné reakcie koaličných partnerov

Napätie v koalícii rastie Zobraziť galériu (3)
Napätie v koalícii rastie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská ubezpečuje premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) i verejnosť, že poslanci klubu nie sú na predaj. Uviedla to v reakcii na slová premiéra o tom, že v prípade koalície, ktorá by mala 78 poslancov, by si mohol troch z nich niekto kúpiť.

Premiér tiež cez víkend povedal, že SaS a Za ľudí v prípade odvolávania Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu parlamentu "stiahnu chvost". SaS nechcela slová premiéra komentovať.

VIDEO Matovič reaguje na dnešné slová koaličných poslancov SaS a Za ľudí

Igor Matovič reaguje na slová koaličných partnerov ohľadom Borisa Kollára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanci Za ľudí nie sú na predaj

"Pokiaľ ide o vyjadrenia pána premiéra o kupovaní poslancov, môžem ubezpečiť jeho aj verejnosť, že poslanci klubu Za ľudí nie sú na predaj," uviedla Žitňanská. Podpredsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová zase nesúhlasí s odkazmi cez médiá. O celej záležitosti bude podľa svojich slov hovoriť na Koaličnej rade. "Premiér by mal jednotlivých členov koalície spájať a zjednocovať, nie rozdeľovať," doplnila.

Vo vládnom štvorlístku to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Matovič o možnom odvolávaní Kollára: Uvidíte, Za ľudí a SaS kvôli Kollárovi stiahnu chvost!


Je to jeho vizitka, odkazujú liberáli

SaS Matovičove slová nechce komentovať. "Tieto dehonestujúce výroky sú v prvom rade vizitkou ich autora a nebudeme ich komentovať," uviedol pre Topky hovorca SaS Ondrej Šprlák. Predsedníčka klubu Anna Zemanová uviedla, že ak by prišiel opozičný procedurálny návrh súvisiaci s odvolávaním Kollára, hlasovať zaň poslanci SaS nebudú. Ak by nastala situácia, že by sa hlasovalo o odvolávaní Kollára, poslanci si podľa Zemanovej zvolajú klub a dohodnú ďalší postup.

Vo vládnom štvorlístku to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šeliga hovorí, že strana postoj už zaujala

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga v pondelok nepovedal, ako by poslanci hnutia hlasovali pri odvolávaní Kollára. Chce počkať na stanovisko Sme rodina a počkať, či vôbec k odvolávanou dôjde. "Strana Za ľudí zotrváva na svojom stanovisku o vyvodení politickej zodpovednosti predsedom NR SR Borisom Kollárom," povedala v tejto súvislosti Žitňanská.

Matovič je podľa svojich slov presvedčený, že v prípade odvolania Kollára z funkcie by hnutie Sme rodina odišlo z vlády. Vládna koalícia má v parlamente 95 poslancov, v prípade odchodu hnutia Sme rodina by jej ostalo 78 poslancov. Boris Kollár pripustil odchod z koalície v súvislosti s výzvami na jeho odstúpenie z postu predsedu parlamentu pre kauzu jeho diplomovej práce.

Tri vety k sťahovaniu chvostov od Dostála

K výrokom Igora Matoviča sa na sociálnej sieti vyjadril aj predseda OKS a člen klubu SaS Ondrej Dostál. "Vyjadrenia pána premiéra považujem za nevhodné a neprimerané," začína v statuse Dostál. "Miesto toho, aby sa jasne vyjadril k plagiátorstvu Borisa Kollára, ktoré robí hanbu celej vládnej koalícii, tak útočí na koaličných partnerov, ktorí v plagiátorstve predsedu NR SR vidia problém aj po voľbách, a ešte ich aj uráža," tvrdí.

"Úplne rozumiem snahe Igora Matoviča udržať pokope vládnu koalíciu a vzhľadom na jeho zodpovednosť premiéra a predsedu najsilnejšej koaličnej strany ju považujem za legitímnu, nerozumiem však forme, akou to robí, a nadpráci, ktorú pri obhajobe plagiátorstva Borisa Kollára predvádza," uviedol v statuse Dostál.

Matovič dúfa, že strany nehrali len divadielko

"Bol by som iba rád, aby koaliční partneri, ak niečo tvrdia verejne a potom idú o tom hlasovať tajne, aby splnili to, čo vyhlasol verejne. Aby to potom nedopadlo tak, aby tu potom bolo 2-týždňové divadielko, alebo by odišiel z koaličnej sály," hovorí Matovič na dnešnej tlačovej konferencii. Ten predpokladá, že ak majú takéto silné reči (SaS, Za ľudí pozn. red.) nič iné nemôžu urobiť. Týmto odpovedal na otázku, či očakáva, že poslanci týchto strán zahlasujú za odvolanie Borisa Kollára.

Viac o téme: Igor MatovičSaSJana ŽitňanskáBoris KollárZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu