Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Monika Jankovská si pred väzbou užívala luxusný život: Dar 100-tisíc eur!

Dnes sa rozhoduje o sudcoch na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Na fotke Monika Jankovská. Zobraziť galériu (3)
Dnes sa rozhoduje o sudcoch na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Na fotke Monika Jankovská. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Po zadržaní Mariana Kočnera vyplávala na povrch špina, akú si mnohí ani nevedeli predstaviť. Tá siaha do vysokých politických kruhov. V Threeme Mariana Kočnera sa spomína aj Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a sudkyňa.

Moniku Jankovskú zadržala NAKA spolu s ďalšími sudcami. Odvtedy je vo väzbe. Jankovská si do svojho zadržania užívala luxus, o akom mnohí môžu len snívať. V Bratislave pod Hradným Vrchom bývala v honosnom byte, ktorý je napísaný na jej dvoch synov. Jankovská nevysvetlila, odkiaľ pochádzajú financie na nehnuteľnosť. 

AKTUÁLNE Monika Jankovská z väzby poslala list prezidentke: Vzdáva sa funkcie!

Okrem toho, v majetkovom priznaní uviedla dar 100-tisíc eur. Avšak meno darcu neprezradila. Web justicnamafia.sk tera zverejnil, že možným darcom by mohla byť Jankovskej mama. Monika Jankovská Komisii Súdnej rady predložila doklady, z ktorých vyplynulo, že v decembri 2018 dostala dar vo výške 100-tisíc eur od svojej matky. Dar zložila darkyňa pred podpisom darovacej zmluvy do notárskej úschovy. Portálu to uviedla hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Policajná razia v byte,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Podľa webu Aktuality.sk sa darom začala Súdna rada zaoberať potom, ako novinári konfrontovali Jankovskú s otázkami o peniazoch. Na tie neodpovedala. „V rámci komisie mal JUDr. Jankovskú pridelenú Miloš Kolek. Po zistení, že Jankovská v majetkovom priznaní deklaruje dar, bola požiadaná predsedníčkou súdnej rady o doloženie dokladu preukazujúceho dar," povedala hovorkyňa. 

Kočnerova Threema

Podľa portálu sú však zaujímavé niektoré dátumy. Jankovská mala dostať dať v decembri 2018, pričom podpis na čestnom vyhlásení darkyne bol úradne osvedčený notárskym úradom až v novembri 2019. TO bolo dva mesiace po tom, ako sa Jankovská vzdala funkcie štátnej tajomníčky. Funkcie sa vzdala tesne po tom, ako vyšla najavo jej komunikácia s Marianom Kočnerom, ktorý je obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a neprávoplatne odsúdený v kauze falšovania zmeniek. Jankovská komunikáciu s Kočnerom doteraz popiera aj napriek tomu, že v prepisoch Threemy je niekoľko tisíc správ. 

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Okrem toho, Jankovskej matka má 80 rokov. Jankovskú NAKA zadržala v súvislosti s korupciou, ale aj pre podozrenie z ovplyvňovania rozsudkov v prospech Kočnera. Súdna rada ale v prípade preverovania majetkového priznania Jankovskej za rok 2018 požiadala aj Výbor NR SR pre nezlúčiteľnosť funkcií a ten nemal žiadne pochybnosti. 

„Výbor NR SR dal Súdnej rade odpoveď, že oznámenia, ktoré Monika Jankovská podala za roky 2011 až 2019 boli podané v stanovenej lehote a výbor nemal pochybnosti o ich úplnosti alebo pravdivosti. Naviac mal výbor za to, že každý verejný funkcionár svojím podpisom vyhlasuje, že údaje uvedené v oznámení sú pravdivé," dodala Veronika Müller.

Viac o téme: DarSudkyňaThreemaMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu