Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Policajná brutalita aj u nás: Smrť či násilie a... kancelária ombudsmanky vidí ďalší zásadný problém

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR-Jozef Ďurník, etp.sk, youtube)

BRATISLAVA - Tisíce ľudí nielen v Spojených štátoch, ale tiež v európskych metropolách, vyšli počas uplynulých dní do ulíc, aby protestovali proti rasizmu, a aby si uctili pamiatku Georgea Floyda. Smrť Afroameričana zároveň znova otvorila otázku policajnej brutality. Tá neobchádza ani Slovensko.

George Floyd zomrel 25. mája v americkom meste Minneapolise. Jeho život vyhasol počas zásahu belošských policajtov. Jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku, keď bol spútaný.To sa mu stalo osudným. 

Protesty sa v USA zvrhávajú na násilnosti: Muž v Seattli vošiel medzi ľudí so zbraňou v ruke

V Spojených štátoch verejnosť okamžite reagovala masívnymi protestami. Ich priebeh bol v mnohých prípadov mimoriadne násilný, a to aj zo strany samotných demoštrantov. V európskych metropolách mali akcie pod mottom Black Lives Matter omnoho pokojnejší priebeh. 

Protesty v Jacksonville na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Bob Self/The Florida Times-Union)

Šokujúce prípady, v ktorých výraznú rolu zohrala policajná brutalita, sa však nevyhýbajú ani našim končinám.

Javy, ktoré sú v spoločnosti stále prítomné

V súvislosti so smrťou Georga Floyda sme o reakciu požiadali aj Kanceláriu verejného ochrancu práv. Michaela Pavelková z KVOP na úvod poznamenala, že aktuálna situácia ukazuje, že prejavy násilia a neprimerané policajné postupy sú v spoločnosti stále prítomné. "Tieto javy sú v demokratickom a právnom štáte neprijateľné a hodné odsúdenia," doplnila.

Protesty v Spojených štátoch sa neniesli v pokojnom duchu.
Zobraziť galériu (9)
Protesty v Spojených štátoch sa neniesli v pokojnom duchu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

"Aj na Slovensku sa stretávame s policajnou brutalitou prekračujúcou hranice zákonnosti. Príkladom môžu byť policajné razie v Moldave nad Bodvou či v Zborove. Závažný je tiež prípad zbitých detí v karantenizovanej osade v Krompachoch. Rovnako neakceptovateľný je aj nedávny prípad policajného násilia v Košiciach, pri ktorom policajti použili silu voči mužovi, ktorý sa zastal ženy, keď ju policajt schytil pod krk," dodala Pavelková v súvislosti so situáciou na Slovensku.

Kancelária verejného ochrancu práv okrem toho na Slovensku vníma aj iný dlhodobý problém. A to využívanie vyhradených priestorov na policajných staniciach, v ktorých sú zadržané osoby umiestnené namiesto oficiálnych ciel predbežného zadržania. "Tieto miestnosti sú nedôstojné a nespĺňajú ľudskoprávne štandardy, na základe čoho nás na potrebu ukončenia ich používania upozorňujú aj medzinárodné organizácie," uzavrela vo vyjadrení hovorkyňa.

Prípady, ktoré šokovali Slovensko

Jeden z najznámejších prípadov, v ktorom sa slovenskí príslušníci polície ukázali v temnom svetle, sa odohral ešte v roku 2001 v Revúcej. Po brutálnej bitke na policajnej stanici v tom čase zahynul 50-ročný Karol Sendrei z Magnezitoviec. Svedkami hrozivej scény boli aj jeho syn Peter a nevlastný syn Róbert.

Na snímke vdova po Karolovi Sendreiovi so synmi počas prestávky v pojednávaní.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke vdova po Karolovi Sendreiovi so synmi počas prestávky v pojednávaní.  (Zdroj: TASR - Jozef Ďurník)

Detaily prípadu aj po rokoch naháňajú hrôzu. Trojica Rómov sa na políciu dostala pre spor so starostom. Zatknutiu sa však bránili, policajti preto použili aj obušky. Potom ich previezli na stanicu, kde ich pripútali na chodbe k skobám a k mrežiam. Karola k potrubiu vykurovacieho systému.

Tresty za umučenie Karola Sendreia: Konečne padol rozsudok

Nadránom ho však našli mŕtveho. Príčinou boli početné zranenia, ktoré mu spôsobili práve policajti, od vnútorného krvácania, odtrhnutej aorty až po zlomeniny rebier. Do muža mali opakovane kopať aj na stanici, keď sa nemal ako brániť a bol spútaný. Jeden z policajtov mu dokonca podľa svedkov dupol na hruď. Prípad mal negatívne ohlasy aj zo zahraničia, dôvodom boli práve výčitky pre rasizmus. Dnes už expolicajtom potvrdili v prípade dlhoročné tresty.

Razia v rómskej osade

V júni 2013 sa v Moldave nad Bodvou konala policajná razia voči tamojším Rómom. Tí policajtov obvinili z brutálnej bitky, ktorá si vyžiadala desiatky zranených, vrátane detí. Svedkovia opísali, že na miesto prišlo asi 60 policajtov a "začali biť celú osadu". No všetko bolo zastavené s tým, že skutok sa nestal a muži zákona neprekročili svoje právomoci. Kde je pravda? Pýtala sa verejnosť. 

Policajná brutalita aj u
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: etp.sk)

Paradoxne, na lavici obžalovaných napokon skončili samotní Rómovia. A to v súvislosti s ich výpoveďami o spomínanej bitke v osade.

Vinu však odmietali a proces vnímali ako nespravodlivý. A nielen oni. Skupina mimovládnych organizácií, ktoré kauzu sleduje a šesticu obžalovaných považuje za obete policajného násilia, poukazuje aj na to, že sudca vystavil trestný rozkaz nasledujúci deň po doručení obžaloby od prokurátora, ktorá mala stovky strán. Viac si prečítajte aj tu.

Policajnú naháňačku neukončila "len" streľba

V auguste 2016 Slovensko šokoval prípad, pri ktorom utrpela zranenia mladá žena, v tom čase 21-ročná Michaela. Všetkému predchádzala mimoriadne akčná policajná naháňačka. Michaela pred hliadkou unikala v smere na Trnavu, nechcela zastaviť. Policajti vypálili 32 rán, z ktorých 13 zasiahlo unikajúce vozidlo.

Policajná brutalita aj u
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: YT/ Zdeno S.)

Projektil trafil aj vodičku. Zranená s rukami nad hlavou potom vystúpila von z auta, no tým incident neskončil. Keďže všetko zachytila kamera nainštalovaná na policajnom aute, verejnosť napokon videla aj to, čo nemala. Trojica policajtov zranenú ženu surovo kopala, dokonca sa pri tom usmievali.

Po prevalení videa mužov prepustili zo služby. Krajský súd v Trnave ich odsúdil na tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na päť rokov. Zároveň sa poškodenej museli verejne ospravedlniť. Samotná Michaela však taktiež nevyviazla bez trestu. Priznala sa, že šoférovala pod vplyvom drog. Viac sa dočítate tu.

Surové zatýkanie v Bratislave

Prípad, kde podstatnú úlohu taktiež zohrávali policajti, no v civilnom oblečení, sa odohral rovnako v roku 2016 v Bratislave. Dvoch chlapcov, ktorí kráčali po ulici, podrobili agresívnej kontrole. Fotografie dokazovali, že na telách im dokonca spôsobili krvavé rany. 

Policajná brutalita aj u
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto: Facebook/Renata O.)

Informáciu o tom, čo sa stalo, zverejnili nahnevaní rodičia. Mladíci totiž údajne vôbec netušili, že ide o policajtov, ktorí ich chcú skontrolovať. "Vážení rodičia, ak raz vaše dieťa kráčajúce po chodníku prepadne skupina agresívnych mužov v civilných odevoch, preukáže sa papierikom s nápisom polícia - nebojte sa, naozaj to môže byť polícia," poznamenala ironicky na sociálnej sieti nahnevaná mama jedného z chlapcov. 

Zásah policajtov preverovala aj inšpekcia ministerstva vnútra. Dospela ale k záveru, že policajti konali správne. 

Obuškom na deti

Slováci majú čerstvo v pamäti aj prípad z rómskej osady v Krompachoch, ktorý sa odohral počas koronakrízy. Policajt mal totiž na spomínanom mieste, ktoré v tom čase patrilo medzi karanténne oblasti, siahnuť po obušku a zbiť ním päť detí. Dôvodom malo byť to, že sú vzdialené od svojich domovov. 

Ministerstvo vnútra reagovalo, že vec prešetrí inšpekcia. No Únia Rómov na Slovensku aj s priahliadnutím na prípady z minulosti žiadala vyšetrenie incidentu nezávislou komisiou. Dôvod je jednoduchý. Vyjadrili sa, že už nemajú dôveru v nestrannosť zo strany inšpekcie rezortu vnútra. 

Šokujúci prípad v Krompachoch: Policajt mal obuškom zbiť päť detí! Výzva pre Lučanského

"Viackrát a opakovane sa stalo, že obdobné zásahy skončili po vyšetrení inšpekciou obvinením samotných poškodených a zásah polície bol definovaný ako oprávnený," vysvetlila únia.

Viac o téme: BrutalitaPolícia PrípadySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu