Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brat Georgea Floyda vyzval na reformu polície: Zastavte tú bolesť!

Brat Gerogea Floyda Philonese Floyd Zobraziť galériu (2)
Brat Gerogea Floyda Philonese Floyd (Zdroj: TASR/AP/Michael Reynolds/Pool )

WASHINGTON - Philonese Floyd vyzval v stredu americký Kongres, aby "zastavil bolesť", nech jeho brat George nie je len "ďalším menom" na narastajúcom zozname ľudí zabitých pri potýčke s políciou. Brat zároveň vyzval na "reformu polície", informovala tlačová agentúra AP.

Floyd vypovedal vo výbore Snemovne reprezentantov pre justíciu deň po pohrebe svojho brata, 46-ročného muža z mesta Minnesota, ktorého smrť sa stala celosvetovým symbolom na demonštráciách proti policajnej brutalite a rasizmu. Protestujúci na nich žiadajú zmeny v policajných metódach a skoncovanie s rasovými predsudkami. "Som tu a žiadam vás, aby ste to zastavili. Zastavte tú bolesť," povedal Philonese Floyd v stíchnutej miestnosti.

Brat zadržiaval slzy, keď vysvetľoval, že chce zaistiť, aby jeho brat bol "viac než len ďalšia tvár na tričku, viac než len ďalšie meno v zozname, ktorý neprestane rásť". Brata volal "Perry". Floyd priamo vyzval zákonodarcov, aby sa viac zasadili za riešenie problému: "Ľudia pochodujúci ulicami vám vravia, že stačilo. Buďte lídrami, akých táto krajina, tento svet potrebujú. Urobte správnu vec."

Na zasadnutí výboru snemovne pre justíciu demokrati posudzovali zákon o spravodlivosti v polícii, teda rozsiahly balík návrhov vypracovaných v období celoamerickej diskusie o polícii a rasovej nerovnosti v Spojených štátoch.

Dnes odpovedáme na ich volanie

Zákonodarcovia si tiež vypočujú lídrov z oblasti občianskych práv a šéfov justičných aj policajných úradov, ktorí sa vyjadria k navrhovaným zmenám v policajných praktikách a k zodpovednosti polície za zákroky. Návrhy sú reakciou na smrť Afroameričana Georgea Floyda v Minnesote pri zatýkaní belošskými policajtmi a na celosvetové protesty, ktoré po jeho smrti nasledovali. "Dnes odpovedáme na ich volanie," povedal predseda výboru snemovne pre justíciu Jerrold Nadler.

Protesty v Spojených štátoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Nicole Hester/Mlive.com/Ann Arbor News via AP, Joe Lamberti, Rick Bowmer)

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová sledovala výpoveď brata obete v publiku a prítomný bol aj líder republikánov Kevin McCarthy. Republikánska strana pracuje na vlastnom návrhu zmien v polícii, ale takisto kritizuje výzvy aktivistov po celých USA, ktorí chcú "presmerovať financie polície" inde a dokonca rozpustiť policajné oddelenia.

"Američania chápu, že je čas na skutočnú diskusiu," povedal člen snemovne Jim Jordan, republikán zo štátu Ohio vo výbore. "Ale takisto chápu, že tieto výzvy sú čisté šialenstvo," dodal Jordan.

Viac o téme: SmrťBratVýzvaReformaGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu