Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európsky súd rozhodol: Francúzsko porušilo práva aktivistov bojujúcich za bojkot tovaru

Európsky súd pre ľudské práva Zobraziť galériu (2)
Európsky súd pre ľudské práva

PARÍŽ - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo štvrtok rozhodol, že Francúzsko porušilo práva 11 propalestínskych aktivistov, ktorí boli usvedčení z podnecovania diskriminácie, keď v rokoch 2009 a 2010 vyzývali na bojkot izraelských produktov. Informovala o tom agentúra DPA.

Členovia medzinárodného hnutia BDS vtedy reagovali na výzvy palestínskych organizácií na bojkot izraelských výrobkov. Ten by mal podľa Palestínčanov trvať dovtedy, kým Izrael nestiahne svoje sily z palestínskych území a nedovolí palestínskym utečencom vrátiť sa do svojich niekdajších domovov. Aktivisti sa dvakrát vydali do supermarketov na východe Francúzska neďaleko mesta Mulhouse, kde si naplnili nákupné vozíky izraelskými produktmi. Zároveň zákazníkom rozdávali letáky, v ktorých ich nabádali k bojkotu.

Odvolací súd vo Francúzsku vo svojom verdikte v roku 2015 uviedol, že ich konanie podnecovalo ekonomickú diskrimináciu. Súd im udelil pokuty a nariadil im zaplatiť symbolickú kompenzáciu antirasistickým a proizraelským skupinám. ESĽP uviedol, že predstavitelia francúzskej justície dostatočne nezvážili, či bol takýto zásah do slobody prejavu nevyhnutný, hoci bol motivovaný snahou chrániť práva iných.

Európsky súd rozhodol: Francúzsko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Činy a vyhlásenia skupiny aktivistov boli podľa štrasburského tribunálu záležitosťou verejného záujmu a týkali sa rešpektovania medzinárodného práva izraelským štátom a ľudskoprávnej situácie na okupovaných palestínskych územiach. Francúzsko má preto každému z aktivistov ako odškodné vyplatiť 7380 eur a ďalších 20.000 eur na pokrytie právnych výdavkov.

Verdikt bol vynesený v čase, keď Izrael plánuje anektovať časti okupovaného Predjordánska, čo sa stretlo s kritikou európskych krajín. Francúzsko napríklad naznačilo, že ak Izrael skutočne pristúpi k realizácii svojich plánov, mohli by byť voči nemu zavedené sankcie, napísala agentúra Reuters.

Viac o téme: AktivistiFrancúzskoParížEurópsky súd pre ľudské právaBojkot tovaru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu