Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavný súd zamietol sťažnosť na brutalitu policajtov počas razie v Moldave nad Bodvou

Zranení po razii v Moldave nad Bodvou
Zranení po razii v Moldave nad Bodvou (Zdroj: etp.sk)

BRATISLAVA - Ústavný súd zamietol sťažnosť na brutalitu policajtov počas razie v rómskej osade v Moldave nad Bodvou z roku 2013. V relácii RTVS Z prvej ruky o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák. Právnik zranených Rómov potvrdil, že sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva. Informovala o tom RTVS v správach o 18:00 v Rádiu Slovensko.

Policajti počas razie v osade v Moldave nad Bodvou neprekročili svoje právomoci, ich trestne stíhanie bolo zastavené v súlade so zákonom a policajná inšpekcia posúdila zásah nezávisle. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka to vyplýva z rozhodnutia ústavného sudu.

"Ústavný súd napísal, že v danej veci absolútne neprichádza do úvahy čo i len minimálna pochybnosť, že by nebolo vykonané účinné úradné vyšetrovanie inkriminovanej policajnej akcie a orgány činné v trestnom konaní presvedčivo odôvodnili, že proti sťažovateľom nebolo príslušníkmi polície pristupované tak, ako tvrdili vo svojich výpovediach".

Ústavný súd SR na 63 stranách odôvodňuje zamietnutie sťažnosti deviatich z vyše 30 Rómov zranených počas razie. Ich právny zástupca Stanislav Jakubčík trvá na tom, že o zastavení trestného stíhanie policajtov mohol rozhodnúť iba súd, a nie vyšetrovatelia policajnej inšpekcie, ako to bolo v tomto prípade. Spolu s Európskym centrom pre práva Rómov sa preto do mesiaca obrátia na Európsky súd pre ľudské práva.

Na rozhodnutie Ústavného súdu nechcela reagovať ochrankyňa ľudských práv Mária Patakyová. Jej predchodkyňa Jana Dubovcová ostro kritizovala brutálny postup policajtov. Mária Patakyová však odsúdila, že traja svedkovia zásahu v Moldave nad Bodvou teraz čelia obvineniu z krivej výpovede.

Viac o téme: RaziaZraneníPolícia útok Moldava nad Bodvou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu