Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Expolicajtom potvrdili tresty za umučenie Róma

Odsúdení policajti v prípade Sendrei
Odsúdení policajti v prípade Sendrei

BRATISLAVA – Najvyšší súd dnes definitívne poslal do väzenia bývalých policajtov, ktorí v roku 2001 umučili Róma Karola Sendreia. Súd zamietol odvolania obžalovaných aj prokuratúry a potvrdil dlhoročné tresty. Voči jeho rozhodnutiu nie je možné podať riadny opravný prostriedok.

Dvoch bývalých mužov zákona odviedli hneď po skončení pojednávania v putách. Odsúdení sa neubránili emóciám, jeden z nich predsedovi senátu nadával a vyčítal, že rozhodol bez dôkazov.

Sendrei sa na policajnú stanicu dostal so svojim synom Petrom a nevlastným synom Róbertom Gunárom po potýčke v Magnezitovciach neďaleko Revúcej. Dôvodom bol ich spor s miestnym starostom. Keďže Rómovia sa bránili zatknutiu, policajti použili aj obušky. Vo večerných hodinách ich previezli na stanicu v Revúcej, pripútali ich na chodbe k skobám, mrežiam a neskôr Karola Sendreia k potrubiu vykurovacieho systému, kde ich nechali počas celej noci. Nadránom starší zo Sendreiovcov zomrel.

Príčinou Sendreiovej smrti boli početné zranenia. Mal zlomených niekoľko rebier, vnútorné krvácanie a aj odtrhnutú aortu, cez ktorú sa dostáva krv zo srdca do zvyšku tela. Mladší Sendrei a Gunár tvrdili, že ich najprv opakovane kopali, bili obuškami a rukami policajti Miroslav Sisík a Ján Kubej. Neskôr sa k nim nakrátko pridal aj ich kolega Roman Roják, ktorý mal na stanici službu. Ráno prišiel do práce ďalší policajt - Ladislav Kiss, ktorý Sendreia tiež kopol a navyše mu niekoľkokrát dupol na hruď. O niečo neskôr policajti zistili, že Sendrei je mŕtvy.

Sisík, Kubej a Roják, ktorí na rozdiel od Kissa prišli na dnešné pojednávanie, tvrdili, že ani jednému z trojice Rómov vážnejšie neublížili. Snažili sa spochybniť vyjadrenia Petra Sendreia a Gunára, ktorí podľa nich niekoľkokrát zmenili výpoveď. "Myslím si, že došlo ráno k jednému riadnemu útoku, úplne šialenému," povedal pred súdom Kubej.

Predseda senátu námietky obžalovaných odmietol. "Zranenia, ktoré utrpeli Karol Sendrei, Peter Sendrei a Róbert Gunár, vznikali postupne, údermi, kopancami a bitím obuškom. Nevznikli naraz," spochybňoval predseda senátu tvrdenia bývalých mužov zákona, že silou zasiahli proti Rómom len pri zatýkaní v Magnezitovciach. Potvrdil preto 8,5-ročné väzenie pre Sisíka a Kubeja a sedemročný trest pre Kissa.

Roják síce dnes vypovedal, ale na vyhlásenie rozsudku sa už nevrátil. Vyhol sa tak okamžitému zatknutiu, do väzenia však pôjde na štyri roky. Hoci sa do bitky Rómov zapojil v menšom rozsahu, ako službukonajúci policajt nezabránil ich týraniu. Senát Najvyššieho súdu zároveň zamietol žiadosť prokuratúry, ktorá pre Rojáka žiadala vyšší trest. Súd potvrdil aj nepodmienečné tresty pre ďalších ľudí.

Bitie a usmrtenie Sendreia policajtmi vzbudilo kritické reakcie aj v zahraničí, slovenskej polícii bol vyčítaný rasizmus. Vláda neskôr sprísnila podmienky na prijímanie nových policajtov. Polícia napriek tomu čelila tento rok ďalšiemu škandálu pre prístup k Rómom. Príslušníci košickej polície v marci zadržali viacerých mladých Rómov, neskôr im nadávali, donútili ich vyzliecť sa a vzájomne sa biť. Deviati policajti už boli pre svoje správanie sa prepustení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu