Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Čaputová ma za sebou VEĽKÝ PRÍHOVOR pred poslancami: Kritizovala novú aj starú vládu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prednáša v parlamente svoju prvú správu o stave republiky Zobraziť galériu (15)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prednáša v parlamente svoju prvú správu o stave republiky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Počas prebiehajúcej ôsmej schôdze parlamentu dnes ráno v pléne vystúpila prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Krátko po deviatej hodine rannej pred zákonodarcov predstúpila so správou o stave republiky. Išlo o jej vôbec prvé vystúpenie pred poslancami po tom, ako si prevzala prezidentský mandát.


  • prezidentka Zuzana Čaputová krátko po 9:00 v pléne Národnej rady SR predniesla svoju správu o stave republiky
  • prezidentka vystúpila so správou o stave republiky prvýkrát od zvolenia do funkcie
  • do pléna si ju prišla vypočuť celá vláda na čele s premiérom Igorom Matovičom
  • teší sa, ako sme zvládli prvú vlnu pandémie, kritizovala však niektoré kroky vlády Petra Pellegriniho, ale aj Igora Matoviča
  • poslanci počas včerajška diskutovali predovšetkým o novele upravujúcej spôsob výberu kandidátov a voľby generálneho prokurátora
  • Boris Kollár po včerajšom poslaneckom grémiu uviedol, že každá schôdza parlamentu sa bude začínať slovenskou hymnou
  • Mariana Kotlebu z ĽSNS včera opäť nezvolili za predsedu osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva

VIDEO Prejav prezidentky v parlamente:

Čaputová v parlamente predniesla prvú správu o stave republiky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


ONLINE

13:00 Tento priamy prenos sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

12:59 Hlasovaním o vládnych návrhoch zákonov, ktoré sa prerokúvajú v tzv. zrýchlenom režime, ukončili poslanci tretí rokovací deň ôsmej schôdze Národnej rady (NR) SR. Do lavíc zasadnú opäť v utorok (9. 6.) o 10. hodine. "Na návrh troch poslaneckých klubov dávam procedurálny návrh, aby sme teraz schôdzu prerušili do 10.00 h, do utorka," vyhlásil v pléne podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS). Dovtedy by návrhy zákonov mali prerokovať výbory NR SR. Plénum by sa malo stretnúť opäť v utorok. (tasr)

11:36 Poslanec Robert Fico prezidentke odkázal, že by bol rád, keby aj robila to, čo hovorí. "Na jednej strane avizovala, že sa jej nepáči skrátené legislatívne konanie. Potom bez zaváhania podpíše 'špiclovací zákon'," povedal Fico. (tasr)

11:28 Expremiér Peter Pellegrini reaguje na prejav pani prezidentky.

Peter Pellegrini je rád, že prezidentka vyzvala na spájanie spoločnosti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:20 Minister práce Milan Krajniak a minister financií Eduard Heger na spoločnom brífingu ohlásili vznik nových, vyše 5000 pracovných miest vo sfére zeleninárstva a ovocinárstva. Krajniak s finančnou podporou ovocinárov a pestovateľov zeleniny legislatívne počíta aj do budúcnosti.

11:16 Prejav prezidentky SR Zuzany Čaputovej v piatok v Národnej rade (NR) SR, kde predniesla svoju prvú Správu o stave republiky, bol podľa poslanca NR SR a podpredsedu opozičného Smeru-SD Richarda Rašiho vyvážený. (tasr)

10:59 O čiastočnom uvoľnení zákazu predaja osobných ochranných prostriedkov bude parlament rokovať v zrýchlenom režime. Dôvodom je zlepšenie situácie v súvislosti s novým koronavírusom. Vyplýva to z vládnej novely zákona vzhľadom na mimoriadne opatrenia súvisiacimi so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. V piatkovom hlasovaní poslanci odsúhlasili aj návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. (tasr)

10:46 Na slová prezidentky reaguje aj koaličná SaS spolu s jej predsedom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.

Sulík ocenil, že prezidentka sa v prejave nevenovala minulosti (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Politici reagujú na Čaputovej správu: Matovič kritiku nezachytil, Remišová hovorí, že sú na jednej lodi


10:38 Prekvapivá bola reakcia zo strany ĽSNS. Kotleba, ktorý v minulosti počas prejavov Andreja Kisku odchádzal zo sály tentoraz zostal a dokonca zatlieskal. Podľa neho išlo o vecný a kultivovaný prejav, ktorý vraj trafil "klinec po hlavičke".

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:37 Prejav bol podľa Matoviča vyrovnaný, dobrý a férový voči Slovensku, politikom i ľuďom. Premiér v reakcii uviedol, že v správe si všimol aj tému prokuratúry a výhrady k legislatívnemu procesu. "Keď medzi riadkami bolo myslené, že poslanecký návrh nie je riadny legislatívny proces, v tom prípade treba zmeniť ústavu a poslancom treba zobrať právo predkladať zákony. Ja považujem aj poslanecký návrh za riadny legislatívny proces," hovorí premiér. (tasr)

Matovič považuje prejav prezidentky za férový a pripomenul mu predvolebné sľuby (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:24 Igor Matovič považuje prejav prezidentky za veľmi decentný. "Závidím jej takýto prejav," povedal premiér. Podľa neho bolo v jej prejave veľmi menej kritiky ako chvály.

10:06 Tomáš Valášek (Za ľudí) súhlasí s hlavou štátu, aby Slovensko nefungovalo na monopólnom priemysle automobiliek.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:00 Klub Za ľudí reaguje na prejav prezidentky. Podľa Veroniky Remišovej je nesmierne dôležité brať "pokoronový stav" aj ako príležitosť búrať staré schémy.

Ministerka Veronika Remišová tvrdí, že s prezidentkou sú na jednej lodi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:49 Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga po prejave prezidentky povedal, že slová Zuzany Čaputovej berie na vedomie.

09:35 Prezidentka skončila svoj prejav. Kollár vyhlásil 5-minútovu prestávku. Čaputová odchádza z rokovacej sály. Celý prejav prezidentky Zuzany Čaputovej si môžete pozrieť na tomto odkaze.


Prvá správa Zuzany Čaputovej o stave republiky: Prečítajte si CELÝ jej dnešný prejav


09:33 Čaputová v prejave pripomína aj súčasnej vláde, že nebude akceptovať všetky návrhy zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, ak na to nebude dostatočný dôvod.

09:31 Prezidentka spomína aj tému voľby nového generálneho prokurátora. "Súčasný model prokuratúry je potrebné vylepšiť, zbaviť ho politických vplyvov posilnením verejnej kontroly a procesnej nezávislosti prokurátorov. Tieto zmeny musia byť dôkladné, premyslené a ich súčasťou musí byť riadny legislatívny proces s odbornou a verejnou diskusiou," hovorí prezidentka, čím zrejme odkazuje aj na medializáciu možnej kandidatúry Daniela Lipšica.

09:29 V náväznosti na túto tému plynule prechádza na tému vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. "Ako je možné, že až tragická smrť dvoch mladých ľudí a jej vyšetrovanie priniesli odhalenia o zneužívaní moci na súdoch a prokuratúre? Ako je možné, že takto vybudovaná korupčná sieť služieb a protislužieb sa roky rozvíjala a nerušene fungovala bez toho, aby došlo k akémukoľvek spochybneniu zlyhávajúcich sudcov a prokurátorov, či už zvonka alebo zvnútra týchto systémov?" pýta sa prezidentka.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:28 V prejave prezidentka neobchádza ani stav súčasnej justície. "Sme svedkami procesov s ekonomicky vplyvnými ľuďmi, ktorí mali svojich spriaznených v justícii aj v politike. Sme svedkami stíhania viacerých sudcov, prípady ktorých naznačujú dávno tušený problém korupcie v justícii, čo je mimoriadne závažný jav, keďže justícia má spravodlivosť zabezpečovať, a nie ju používať na súkromné obohatenie," pokračuje Čaputová.

09:26 Čaputová však vyzdvihuje mimoriadne vysokú finančnú pomoc od EÚ, ktorú Slovensko musí rozumne zainvestovať. "Slovensko tým dostane historickú a bezprecedentnú príležitosť. Bez preháňania môžeme povedať, že nás môže, ak ju správne uchopíme, posunúť o generáciu dopredu. Zároveň platí, že dnešná politická reprezentácia má z toho dôvodu aj historickú zodpovednosť voči krajine a jej budúcnosti. V žiadnom prípade sa nesmie opakovať smutná história, že sme z ponúkaných prostriedkov únie boli schopní čerpať približne len 33 percent z pre nás určených zdrojov," varuje prezidentka Čaputová.

09:23 Negatívne prezidentka vníma aj súčasný stav pomoci firmám a podnikateľom. Mnohí sa sťažujú na komplikovanú byrokraciu. "Úspešnosť tejto pomoci mala spočívať v rýchlej schopnosti dostať ju k tým, ktorí ju naozaj potrebujú. Že sa to v dostatočnej miere neudialo, nebolo spôsobené neochotou vlády a ani tým, že by štátni zamestnanci mali v úmysle sabotovať vládne nariadenia alebo neboli ochotní pracovať v mimoriadnom režime, ale celkovým stavom slovenskej administratívy," myslí si hlava štátu.

09:22 Prezidentka tvrdí, že mnohí si teraz prešli obdobím, ktoré už roky zažívajú seniori. "Pre mnohých ekonomicky aktívnych ľudí boli uplynulé týždne núteného zotrvania vo vlastnom byte takmer zážitkom uväznenia v domácom priestore. Zažili sme tak niečo, čo tisíce seniorov prežívajú dlhodobo – zápas so samotou a pocitom izolovanosti," pripomína Zuzana Čaputová.

09:19 Čaputová nevidí večnú budúcnosť v jednotvárnom priemysle Slovenska. "Považujme aj toto za príležitosť, aby sme v čase, keď budeme rozhodovať, ktorým smerom sa máme vydať či aké odvetvie podporovať, vybrali taký koncept, ktorý nebude ďalej prehlbovať monokultúrnosť nášho priemyslu. Skutočnosť, že Slovensko je dielňou svetových automobiliek, by sme mali považovať za prechodné obdobie, ktoré malo svoje plusy, ale musíme sa z neho dostať podporou domáceho podnikateľského prostredia ako miesta rozvoja, inovácií a modernizácie," prehlásila hlava štátu.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:16 Kritika padla aj na úroveň digitálnej infraštruktúry. "Po vyhlásení mimoriadnej situácie 12. marca bolo potrebné presunúť pracovný a verejný život do online režimu. Kríza nám ukázala, že kým súkromný sektor to dokázal rýchlo a bez väčších problémov, verejný sektor sa dostal do vážnych ťažkostí. Jeho infraštruktúra nebola na krízovú situáciu dostatočne pripravená, hoci sa na jej vybudovanie minuli stovky miliónov eur," tvrdí prezidentka.

09:14 Čaputová vyzdvihuje činnosť vedcov počas pandémie koronavírusu. "Dôkazom je skutočnosť, že za niekoľko týždňov dokázali vyvinúť slovenský test na odhalenie ochorenia COVID-19. Je to tiež dôkaz, že máme potenciál, aby sme neboli iba prijímateľmi pokročilých technológií zvonku, ale sami sme schopní špičkovú technológiu a techniku ponúknuť svetu," prehlásila Zuzana Čaputová.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:12 Prezidentka v prejave zrejme nepriamo odkazuje aj na nezobratie správy ombudsmanky Márie Patakyovej na vedomie. "S ľútosťou však dnes musím povedať, že pozorujem aj opačnú tendenciu. Mám na mysli hlasy volajúce po zmene právnej úpravy v rôznych kultúrno-etických témach bez toho, aby im predchádzala poctivá spoločenská a odborná debata, aby im predchádzalo empatické počúvanie názorov oponenta. Takéto snahy stavajú viaceré skupiny občanov proti sebe, vytvárajú nové deliace čiary, oslabujúce aj našu akcieschopnosť zvládnuť sociálne a ekonomické následky krízy," myslí si prezidentka.

09:11 Podľa prezidentky sa Slovensko vďaka pandémii nerozdelilo, ale viac spojilo. "Pandemická hrozba našu spoločnosť zmobilizovala a vydala ďalšiu správu o Slovensku – v krízovej situácii sme schopní prejaviť podporu a spolupatričnosť. Príkladná bola iniciatíva jednotlivcov, podnikateľov a mimovládnych organizácií, ktorí konali rýchlo a nezištne, s cieľom pomôcť Slovensku," hovorí hlava štátu.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:06 Zuzana Čaputová začína svoj prejav. "Správa o stave republiky by za iných okolností bola predovšetkým mojou reflexiou na to, čo v našej republike funguje, kde treba pridať a kde treba urobiť ráznejšiu zmenu. Odznievajúca pandemická kríza však túto reflexiu spravila za mňa," hovorí Čaputová na úvod.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:04 Boris Kollár otvoril schôdzu. Prezidentka už sedí v parlamente na svojom mieste.

08:51 Prezidentka už prišla do parlamentu za sprievodu predsedu NR SR Borisa Kollára.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:50 Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej sa o pár minút začne.

Sľúbila zmenu oproti predchádzajúcim prejavom

Prezidentka Zuzana Čaputová v jednom z posledných statusov prezradila, že jej správa o stave republiky bude značne odlišná od tých predošlých. "Už teraz môžem prezradiť, že bude iná ako správy prezidentov doteraz. Máme totiž za sebou náročné mesiace v boji s koronou a doteraz nepoznanú a novú skúsenosť. Výzvu sme zatiaľ zvládli dobre, no počiatočné úspechy sa rýchlo pominú, ak si z toho, čo nám kríza ukázala, nevezmeme dobré ponaučenia," napísala na Facebooku Čaputová.

Posledné úpravy pred veľkou premiérou

Celý prezidentský tím sa počas včerajška venoval posledným a definitívnym úpravám prejavu Zuzany Čaputovej, ktorý prednesie dnes ráno v pléne národnej rady. Fotografiu z poslednej prípravy zverejnila na sociálnej sieti Instagram.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova)

Včerajšok sa niesol v znamení zmeny pravidiel voľby GP

Diskusia k novele upravujúcej spôsob výberu kandidátov a voľby generálneho prokurátora dominovala druhému rokovaciemu dňu ôsmej schôdze Národnej rady (NR) SR. Do debaty sa ešte ústne prihlásilo päť poslancov. Schôdza bude pokračovať v piatok (5. 6.) o 9. hodine, keď v pléne vystúpi prezidentka SR Zuzana Čaputová so správou o stave republiky.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Smer nesúhlasí

Poslanec Boris Susko (Smer-SD) vo štvrtkovej diskusii uviedol, že otvoriť pozíciu pre nečlenov prokuratúry je nesystémovým riešením. Ide podľa neho o účelové riešenie, aby sa šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR stal podriadeným úradujúcej výkonnej, respektíve vládnej moci. Dodal, že prokuratúra je funkčný celok, kde fungujú vzťahy nadriadených s podriadenými. Nevie si predstaviť, aby na tomto poste bola osoba, ktorá nemá skúsenosti s fungovaním prokuratúry.

Susko preto za zmenou legislatívy vidí snahu dosadiť do tejto funkcie vopred stanoveného kandidáta. Návrh novely je podľa poslanca v rozpore s programovým vyhlásením vlády (PVV), kde je jednoznačne napísané, že sa rozšíri okruh navrhovateľov kandidátov na šéfa GP. Z PVV sa podľa Suska nedá odvodiť, že sa bude rozširovať okruh samotných kandidátov. Kritizoval tiež navrhovanú verejnú voľbu kandidáta.

Dostál odkazuje na rokovací poriadok parlamentu

Podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS) majú občania právo vedieť, ako poslanci hlasovali pri personálnych záležitostiach, pripomenul, že verejná voľba je zadefinovaná ako základná voľba v rokovacom poriadku parlamentu. Poslanec sa neobáva, že by možnosť odvolania bola problémom z hľadiska politickej zneužiteľnosti. "Sú tam zadefinované dôvody, môžeme sa rozprávať, ako ich zadefinovať. Nemôže to byť svojvoľné," povedal v diskusii.

VIDEO Čaputová ma za
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade že by parlament navrhoval svojvoľne odvolať šéfa GP, tak hlava štátu musí podľa Dostála návrh posúdiť a nemusí mu vyhovieť. Dostál takisto doplnil, že generálny prokurátor sa môže tiež v tejto veci obrátiť na Ústavný súd SR.

V piatok po vystúpení hlavy štátu majú poslanci preberať päť vládnych návrhov zákonov, ktoré pribudli do programu schôdze. Plénum ich má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Týkajú sa napríklad odkladu splátok odvodov pre niektorých prevádzkovateľov hazardných hier, pomoci podnikateľom s nájomným, uvoľniť by sa mal aj zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov. Plénum by malo zároveň v piatok hlasovať o posunutí vládnych návrhov do druhého čítania. Ak to bude potrebné, parlament má v piatok rokovať aj po 16. hodine. 

Viac o téme: Zuzana ČaputováParlamentSpráva za rok 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu