Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS ONLINE Počet nakazených stúpa! Máme už vyše 210 nakazených: Kľúčová pomôcka pre zdravotníkov

Predseda vlády SR Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Predseda vlády SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudlo 12 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 216. Všetky školy budú do odvolania zatvorené, každú nedeľu budú zatvorené potraviny, drogérie, lekárne, predajne tlače či krmív pre zvieratá. Dôchodcovia budú mať na nákupy vyčlenený čas od 9:00 do 12:00.

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády

ONLINE

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Matovičova vláda chce rapídne zvýšiť testovanie: Máme už dvetisíc testov na deň!

 

20:35 Ochranné prostriedky dostanú tí, u ktorých je možnosť stretu s COVID-19

V súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 budú osobné ochranné prostriedky vyššieho typu distribuované prednostne tým poskytovateľom, ktorí majú najvyššiu pravdepodobnosť kontaktu s nakazeným pacientom.

19:36 Nemocnice sa pripravujú na väčší počet pacientov s ochorením COVID-19

Nemocnice sa pripravujú na väčší počet pacientov s ochorením COVID-19. Postupne sa tak niektoré oddelenia premenia na takzvané červené pavilóny a v najkrízovejšom variante sa celé zdravotnícke zariadenie zmení na takzvanú COVID nemocnicu. 

19:10 Poslanci schválili zavedenie pandemického ošetrovného a poskytovanie príspevkov na udržanie pracovných miest

Parlament v stredu schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zavedie takzvané pandemické ošetrovné, nemocenské pri karanténe a umožní sa vyplácanie príspevkov na udržanie pracovných miest. Za novelu zákona, ktorú Národná rada SR (NR SR) schvaľovala v skrátenom legislatívnom konaní, hlasovalo všetkých 132 prítomných poslancov. Ošetrovné, takzvané OČR, sa bude po novom vyplácať celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku.

17:40 Nečinnosť EÚ pri COVID-19 je lož; výrazná pomoc dorazí aj na Slovensko

Slovensko získa od Európskej únie možnosť vyčerpať 2,5 miliardy eur na riešenie krízy a následkov epidémie koronavírusu. To je viac, ako je priemerná ročná dotácia pre SR v aktuálnom programovom období. Zďaleka však nejde o jedinú pomoc EÚ pre Slovákov, upozornila poslankyňa Európskeho parlamentu  Miriam Lexmann (KDH).

17:42  Z Číny dorazil na Slovensko ďalší zdravotnícky materiál

Na Slovensko dnes dorazilo ďalších 74 ton zdravotníckeho materiálu. Obsahom zásielky z Číny sú ochranné rúška, rukavice a tiež ochranné odevy. S vykladaním a následnou prepravou tovaru do priestorov Správy štátnych hmotných rezerv SR pomáhali vojaci.„Profesionálni vojaci dnes v priestoroch bratislavského letiska pomáhali s prepravou zdravotníckeho materiálu, ktorý je určený na pomoc v boji s koronavírusom. Som preto veľmi rád, že naši vojaci sú v súčasnosti oporou, s ktorou môžu občania Slovenska počítať,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Dovoz zdravotníckeho materiálu bol zorganizovaný prostredníctvom NATO programu SALIS s využitím veľkokapacitného transportného lietadla.

17:16 Nemocnica určená na boj s ochorením COVID-19 bude na Kramároch

Červená nemocnica určená pre pacientov s ochorením COVID-19 vznikne v Infekčnom pavilóne Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch. Tieto priestory plánuje najväčšia nemocnica na Slovensku rozšíriť o samostatnú budovu Kliniky geriatrie.

16:22 Nemocnica v Ružomberku zriadila mobilnú odberovú jednotku

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku zriadila mobilnú odberovú jednotku pre pacientov s podozrením na nákazu koronavírusom. Informovala o tom na svojej webovej stránke. Mobilná odberová jednotka bude v prevádzke od 26. marca v čase od 7:00 do 15:30. Určená je pre spádovú oblasť Liptova a Oravy.

15:57 STU so spoločnosťou Matador vyvíjajú prototyp pľúcneho ventilátora

Východiskom pre vývoj prototypu je vedecká štúdia z roku 2010 Design and Prototyping of a Low-cost Portable Mechanical Ventilator od výskumníkov z Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Boston University. „Za STU vkladáme do projektu našich najlepších odborníkov - tím okolo docenta Jána Vachálka zo Strojníckej fakulty STU a vývojárov z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU pod vedením profesora Františka Duchoňa, ktorí deklarovali schopnosť vyrobiť prototyp aj s vylepšeniami,“ povedal v tejto súvislosti rektor STU Miroslav Fikar.

15:45 Úrad verejného zdravotníctva bude mať prístup k údajom operátorov

Úrad verejného zdravotníctva SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ. Národná rada SR v stredu schválila vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii.

15:26 Mestská knižnica v Bratislave požičiava e-knihy zdarma

Z pohodlia domova si môžete jednoducho vypožičať e-knihu cez online katalóg knižnice, ktorá sa obratom zobrazí vo virtuálnej knižnej poličke aplikácie i s viditeľne označeným termínom vrátenia. Výpožičná doba je 31 dní a počas nej je možné čítať štyri tituly súčasne bez nutnosti pripojenia na internet. Na 32. deň sa e-kniha  vymaže sama z aplikácie, nie je potrebné ju vrátiť.

15:00 V KSK bude dočasne premávať menej prímestských autobusových liniek

Zmena sa dotkne celkovo 156 autobusových spojov, ktoré bežne najazdia 4834 kilometrov denne. Podľa KSK ide o spoje v časoch, v ktorých cestujúci štandardne nedochádzajú do zamestnania. Sú to napríklad autobusy do Bardejovských kúpeľov, ktoré sú momentálne pre verejnosť zatvorené. Obmedzené budú aj spoje na trase Košice – Humenné, Spišský Hrušov – Spišská Nová Ves, Trebišov – Sečovce i  Veľké Kapušany – Kráľovský Chlmec.

14:21 MŠVVaŠ pripravilo stránku určenú na komunikáciu počas prerušeného vyučovania

Vznikla nová internetová stránka www.ucimenadialku.sk. Stránku pripravil rezort školstva v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami. Jej cieľom je pomôcť pedagogickým a odborným zamestnancom, ale aj zriaďovateľom škôl a žiakom, študentom a rodičom zorientovať sa v množstve informácií, odporúčaní a usmernení v oblasti školstva. Zároveň stránka ponúka inšpirácie a kontakty na možnosti podpory pre rodičov pri vzdelávaní detí doma, ktoré by im mohli čiastočne uľahčiť situáciu. Sú na nej sústredené všetky dôležité termíny a usmernenia pre školy a školské zariadenia tak, aby sa nimi mohli tieto zariadenia jasne a jednoznačne riadiť.

14:04 Technická univerzita uchádzačov o štúdium prijme podmienečne pred zmaturovaním

Vedenie Technickej univerzity vo Zvolene sa rozhodlo svojim uchádzačom vyjsť v ústrety a prijme ich ešte pred absolvovaním maturít. Chce tak stredoškolákov odbremeniť od veľkého tlaku a obáv, ako aktuálna situácia ovplyvní ich ďalšie štúdium.

13:51 Košický Regionálny úrad verejného zdravotníctva rieši viacero podnetov pre koronavírus, udelil aj pokuty

Porušenia riešia v priestupkovom a správnom konaní uložením pokuty. Od 11. do 13. kalendárneho týždňa od obvodných oddelení Policajného zboru SR prijali do evidencie priestupkov fyzických osôb 43 oznámení. Udelené boli dve pokuty spolu vo výške 500 eur. V ďalších veciach prebieha konanie. Ide o podozrenia z nedodržania domácej izolácie, respektíve povinnej karantény. Viacero podnetov sa zatiaľ javí tak, že sa ich v tom čase karanténne opatrenia ešte netýkali.

13:40 Ambulancie sa podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR ocitli v ťažkej situácii

Ako uviedol, okolnosti sú o to zložitejšie, že súkromní ambulantní lekári musia byť k dispozícii pacientom, no inou formou, ako doteraz. Modifikovali tak svoju prevádzku a musia riešiť financovanie. Vysvetlil, že lekári sa snažia pacientom pomôcť a denne odpovedajú na desiatky telefonátov a e-mailov.

13:24 Aplikácia Moje ezdravie informuje Slovákov o novom koronavíruse

Pripravilo ju Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) s cieľom zvyšovania povedomia o ochorení COVID-19. V aplikácii ľudia jednoduchým a prehľadným spôsobom získajú informácie o aktuálne platných nariadeniach štátu a relevantných inštitúcií, postupne budú môcť napríklad prostredníctvom dotazníka požiadať o pomoc pri potrebe vyšetrenia na ochorenie COVID-19, či zaregistrovať sa do domácej karantény.

13:00 Krajská knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove ponúka rôzne aktivity online

Knižnica ponúka verejnosti prostredníctvom sociálnych sietí rôzne návody na tvorivé dielne, pracovné listy pre deti aj dospelých, ako aj hry. Čitatelia si môžu napríklad vybaviť predĺženie požičania kníh. Rovnako môžu o predĺženie požiadať e-mailom alebo si ich predĺžiť cez online katalóg, ktorý nie je novinkou. Ako povedala, čitatelia sa nemusia obávať, pokuty za nevrátené knihy im aktuálne nevznikajú, až do odvolania sú zrušené všetky sankcie.

12:39 NÚDCH nakúpi tisíce ochranných pomôcok vďaka finančnému daru

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) Bratislave nakúpi 40.000 ochranných rúšok, 3000 ochranných okuliarov, 3000 špeciálnych odevov a detské rúška v počte 10.000 kusov. Dostal na to finančný dar v hodnote 130.000 eur od holdingu MiddleCap Group. Generálny riaditeľ najväčšej detskej nemocnice na Slovensku Ladislav Kužela v tejto súvislosti uviedol, že si takúto pomoc váži.

12:20 Podmienkou masívnejšieho testovanie je podľa premiéra mať dostatok testov

Masívnejšie testovanie je možné spustiť vtedy, keď bude istota, že je dostatok testov, nielen na pár dní. Upozornil na to predseda vlády SR Igor Matovič. „Zatiaľ sa rysuje takáto možnosť, že budeme mať dostatok testov na to, aby sme mohli výraznejšie viac testovať, ale kým to nie je stopercentné, nemôžeme k tomu pristúpiť,“ objasnil Matovič. „Mohli by sme sa totiž tak dostať do situácie, že za pár dní nebudeme mať testy,“ dodal.

12:00 Minister vnútra sa stretol s prezidentkou, hovorili o situácii s koronavírusom

Prezidentka sa zaujímala o opatrenia, ktoré vláda SR prijala, ako aj o fungovanie permanentného krízového štábu.

11:44 Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred nákupom falšovaných liekov

V týchto dňoch sa najmä na internete objavujú predajcovia, ktorí ponúkajú produkty na liečbu či prevenciu ochorenia COVID-19, alebo ľahký prístup k liekom, ktoré sú inak nedostupné. ŠÚKL upozorňuje, že takéto internetové stránky nie sú schválenými internetovými lekárňami a zároveň ponúkajú neschválené lieky, pričom môže ísť aj o falšované lieky. „Na celom svete momentálne neexistuje liek určený výlučne na ochorenie COVID-19 a ak niekto takýto 'liek' ponúka, v žiadnom prípade ho nekupujte,“ zdôraznil ŠÚKL.

11:40 Vybrané organizácie na boj proti koronavírusu podporia sumou 170.000 eur

Nadácia Tatra banky v boji proti novému koronavírusu podporí v prvom kole výzvy organizácie v sume 170.000 eur. Celkovo sa podporí 110 projektov. Do prvého kola výzvy sa prihlásilo 300 projektov. O podporu požiadalo 58 zdravotníckych organizácií, verejných aj súkromných, 118 verejných sociálnych zariadení a 124 súkromných sociálnych zariadení. Správna rada banky sa pri svojom rozhodovaní zamerala na najurgentnejšie prípady.

11:25 Kabinet schválil návrh na zavedenie pandemického ošetrovného, vyplácať sa má 101 dní

Vláda v stredu schválila návrh na predĺženie vyplácania ošetrovného, tzv. OČR, na celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku a zavedenie nároku na nemocenské vyplácané Sociálnou poisťovňou od prvého dňa vo výške 55 % vymeriavacieho základu pri karanténnych opatreniach. Návrh novely zákona o sociálnom poistení by mal parlament v najbližších dňoch prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

10:58 Brífing premiéra Igora Matoviča a ministra práce Milana Krajniaka po rokovaní vlády k novým opatreniam v súvislosti s koronavírusom

10:35 Slovenská advokátska komora spúšťa na dva týždne bezplatnú právnu pomoc

Bezplatnú právnu pomoc môžu využívať záujemcovia od utorka (24. 3.) do 7. apríla na webovej stránke www.sak.sk. Tam si môže záujemca o právnu pomoc vybrať spomedzi do projektu zapojených advokátov a zaslať im popis svojej situácie s prípadnými dokumentmi. Advokát mu späť zašle právnu radu v približnom rozsahu jednej strany A4. SAK upozorňuje, že predmetom bezplatnej právnej pomoci nie je spisovanie dokumentov a podaní, ani iné úkony voči súdu.

10:26 V permanentnom krízovom štábe je i bývalý rómsky splnomocnenec P. Pollák

Okrem Polláka sú členmi permanentného krízového štábu aj odborník na biochémiu Robert Mistrík, expert na telekomunikačné technológie a IT Peter Škodný, odborník na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry a predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. „Je to poradný orgán premiéra, po formálnej stránke predpokladám, že bude mať podobu sekretariátu ústredného krízového štábu,“ dodal Matovič o permanentnom krízovom štábe.

10:22 V Dolnom Kubíne majú prvý prípad ochorenia COVID-19

Tridsaťročnému mužovi potvrdili nákazu koronavírusom na vyšetrení v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku. „Muž sa pred desiatimi dňami vrátil vlastným autom zo Švajčiarska. Vďaka jeho zodpovednému prístupu prišiel do kontaktu iba so svojou partnerkou. Po nástupe teploty mu odobrali vzorky v ružomberskej nemocnici a bol mu potvrdený pozitívny výsledok na koronavírus. Našťastie má ľahký priebeh ochorenia a spolu s partnerkou sú v domácej karanténe bez potreby hospitalizácie. Aktuálne už nemá teplotu ani kašeľ,“ uviedla dolnokubínska samospráva v informácii na sociálnej sieti.

10:15 Na Slovensku pribudlo 12 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 216

Jeden pacient je s bydliskom v Martine. Ďalší bol zachytený cez karanténu v Gabčíkove. Podľa slov premiéra sa tak toto karanténne opatrenie javí ako účinné. Ďalší je prípad osoby s bydliskom v Hanušovciach nad Topľou. Traja pacienti sú z Bratislavy, jeden pacient zo Záhorskej Vsi, ďalej pribudol prípad v Považskej Bystrici, Novej Dubnici, Zázrivej, v Slovenskej Ľupči a v Lučenci.

10:12 Bratislava umožní daň z nehnuteľností rozdeliť občanom i živnostníkom na splátky

Posielanie daňových výmerov, ktoré by mesto za štandardných okolností začalo doručovať obyvateľom už v najbližších dňoch, sa predbežne posúva o štyri až šesť týždňov. Znamená to, že oznámenia o uložení zásielky by mohli byť ľuďom doručené posledné dva týždne v máji, respektíve prvé dva týždne v júni. Následne plynie štandardná 18-dňová lehota na prevzatie zásielky.

09:33 Brífing predsedu vlády SR Igora Matoviča, informácie o aktuálnej situácii v súvislosti s koronavírusom

Na Slovensku pribudlo 12 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o 9 mužov a 3 ženy. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 tak stúpol na 216. Celkovo je 4200 negatívnych vzoriek.

Vládny špeciál doviezol 100.000 FFP3 respirátorov
Slovensko obdržalo v stredu 100.000 FFP3 respirátorov. Vládny špeciál ich doviezol z Turecka. Ochranná pomôcka je určená pre zdravotné sestry a lekárov, ktorí sú v prvej línii v boji proti novému koronavírusu.
Ako doplnil minister vnútra Roman Mikulec, pôvodne ich mala doviezť súkromná spoločnosť, nastali však problémy s preclievaním. „Napokon sme v utorok (24. 3.) rozhodli o vyslaní letky MV, ktorá materiál v stredu ráno priviezla,“ dodal. Materiál bude podľa Matoviča okamžite distribuovaný z centrálneho skladu v Slovenskej Ľupči. „V najbližších hodinách sa dostane k zdravotníkom po celom Slovensku,“ doplnil.

09:32 UNLP prepustila do domácej liečby 26-ročného pacienta, ktorý mal koronavírus

Mladý pacient mal dvakrát po sebe negatívny test na prítomnosť ochorenia COVID-19. Košičan bol v UNLP hospitalizovaný od 7. marca po tom, ako sa vrátil z Francúzska. Nedošlo pritom k ohrozeniu zdravia zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice, kde pracuje. Podľa hovorcu košických oceliarní Jána Baču po dovolenke navštívil zdravotnícke zariadenie a neprišiel na pracovisko. V nemocnici v uplynulých dňoch zároveň hospitalizovali ženu, ktorá bola doposiaľ v domácej izolácii.

09:23 Opatrenia prijímané na zamedzenie ďalšieho šírenia koronavírusu majú výrazný dopad aj na prenajímateľov a nájomcov

Ako ďalej konštatuje spoločnosť Colliers International, dostávajú sa do zložitej situácie. Na jednej strane prenajímatelia budú, pochopiteľne, chcieť vyberať nájomné, aby chránili svoje investície. Na druhej strane sa nájomníci budú chcieť zamerať na zabezpečenie budúcnosti svojich podnikov a zamestnancov.

09:12 Seniorom v Považskej Bystrici slúži špeciálna telefónnej linka, s nákupmi im pomôžu dobrovoľníci

Uľahčiť obstaranie nákupov chce radnica nielen osamelým seniorom nad 70 rokov, ale aj zdravotne postihnutým občanom. Tí môžu svoj záujem o službu nahlasovať v pracovných dňoch od 8:00 do 11:00, či už telefonicky alebo e-mailom. Každý dobrovoľník bude mať pri sebe preukaz a každý senior, ktorému pôjde nákup zaniesť bude presne vedieť, kto má prísť, aby nedošlo k prípadnému zneužitiu.

09:00 Divadlo Jonáša Záborského ponúka divadelné predstavenia na internete

Na divadelnom Youtube kanáli DJZ začali ponúkať predstavenia zo svojho divadelného archívu. Predstavenia potešia predovšetkým deti, ktoré si môžu pozrieť rozprávky Snehová kráľovná, Malá čarodejnica a Neobyčajné dobrodružstvá malého Buratina. Z inscenácií divadlo sprístupnilo predstavenie Podivuhodný skon sedliaka Škorca a muzikál Sherlock Holmes. V ďalších dňoch pribudnú do ponuky aj ďalšie divadelné predstavenie.

08:45 Mesto Vysoké Tatry pomáha svojim seniorom ohrozeným koronavírusom

Z celkovo 3 923 obyvateľov mesta Vysoké Tatry je takmer tretina v dôchodkovom veku. Zamestnanci mestského úradu a poslanci v spolupráci s vedúcimi denných centier a s Farským úradom Vysoké Tatry v prípade potreby seniorom nákupujú, vyzdvihnú im lieky z lekární či zariadia iné potrebné veci, ktoré sa aktuálne starším ľuďom neodporúčajú vykonávať. V prípade, že seniori potrebujú takúto pomoc, môžu volať na telefónne číslo mestského úradu 052/4780411 alebo 0910855758.

08:20 Bratislavské letisko vybavuje repatriačné lety Slovákov zo zahraničia aj nákladné lety

Po zákaze civilných letov, ktoré nariadil Ústredný krízový štáb SR od 13. marca v rámci opatrení proti koronavírusu, letisko vybavilo zatiaľ dva evakuačné lety z Londýna - Stanstedu, v pláne sú aj prílety z Washingtonu a Štokholmu.

08:10 Mesto Košice poskytne dobrovoľníkom materiál na výrobu zhruba 100.000 rúšok

Ako uvádza na svojej webovej stránke, podarilo sa mu zabezpečiť nastrihaný polotovar, z ktorého možno túto ochrannú pomôcku ušiť. Centrála pre výdaj tohto materiálu bude zriadená vo Výmenníku na Štítovej ulici 3. Prvýkrát bude otvorená v stredu od 9.00 h do 12.00 h. K dispozícii bude vždy v pondelok, stredu a piatok. Mesto pripomína, že do budovy Výmenníka bude môcť vstúpiť vždy len jedna osoba, a to s ochranným rúškom a rukavicami.

08:00 Slovenské národné divadlo je spolu s divákmi v projekte SND Doma

S príchodom nového koronavírusu boli jeho členovia nútení prijať skutočnosť, že pre ochranu divákov i svoju ochranu bolo nevyhnutné zatvoriť brány našej prvej scény. Spojili však sily naprieč všetkými súbormi a ponúkajú zaujímavý program v rámci projektu SND Doma.

Rúška sú od stredy povinnosťou, v nedeľu budú predajne zatvorené

Na verejnosti je zakázané pohybovať sa bez prekrytia nosa a úst. Pozastavuje sa činnosť zariadení sociálnych služieb s ambulantnou formou a denných stacionárov. Predajne budú v nedeľu zatvorené, nariadený majú sanitárny deň. Vyplýva to z opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré platia od stredy až do odvolania. Prijal ich ústredný krízový štáb pre pandémiu nového koronavírusu.
Ako uvádza ÚVZ, na prekrytie horných dýchacích ciest na verejnosti možno použiť respirátor, rúško, šál či šatku. Pozastavenie činnosti sa týka denných stacionárov, denných centier a detských jaslí. Zatvorené budú tiež také zariadenia pre seniorov, zariadenia opatrovateľskej služby, rehabilitačné strediská, špecializované zariadenia a domovy sociálnych služieb, ktoré poskytujú sociálnu službu ambulantnou formou. Za nerešpektovanie opatrenia môže regionálny úrad verejného zdravotníctva udeliť pokutu vo výške 20.000 eur.

 

Viac o téme: SlovenskoNákazaCOVID-19OpatreniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu