Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Naď je dobrou voľbou na post ministra obrany, čaká ho však neľahká úloha, hovorí Macko

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Jaroslav Naď je dobrým výberom na post šéfa rezortu obrany, no čaká ho neľahká úloha. Uviedol to bývalý generál Pavel Macko, ktorý sa na kandidátke dvojkoalície strán Progresívne Slovensko(PS)/Spolu v nedávnych parlamentných voľbách nedostal do Národnej rady SR. Macko sa domnieva, že Naď sa bude musieť vysporiadať nielen s hrozbou koronavírusu, ale, pravdepodobne, aj s obmedzeným množstvom financií.

„Vzhľadom na skladbu formujúcej sa vládnej koalície je Jaroslav Naď najlepším kandidátom na post ministra obrany. Nie je nováčikom v rezorte, pôsobil tam a verím, že s dobrým aparátom túto úlohu zvládne,“ povedal Macko.

Okrem mena bezpečnostného analytika Naďa sa po parlamentných voľbách objavilo v súvislosti s novým ministrom obrany aj meno Milana Krajniaka z hnutia Sme rodina. Budúci premiér Igor Matovič (OĽaNO) však v stredu 18. marca potvrdil, že šéfom rezortu bude práve Naď. Prezidentka Zuzana Čaputová oficiálne vymenuje nový kabinet najbližšiu sobotu 21. marca.

Macko pripomína, že nového ministra čaká viacero úloh. „Myslím si, že je tu niekoľko zásadných problémov, ktoré bude potrebné riešiť. Napríklad stratu dôvery, a to nielen v očiach našich občanov, ale aj zahraničných partnerov, pretože sme mali veľké vyhlásenia a potom sme pre ich naplnenie neurobili dosť,“ dodal.

Naď je dobrou voľbou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Macko tiež spomenul vytvorenie ťažkej mechanizovanej brigády, ktorú SR sľúbila pripraviť v rámci požiadaviek Severoatlantickej aliancie do roku 2018 ako hlavnú úlohu programového vyhlásenia vlády a zatiaľ sa nič zásadné v tomto smere podľa neho neurobilo. Myslí si, že brigáda nebude pripravená ani do roku 2030.

Bude musieť obracať každé euro

Naď bude mať podľa Macka neľahkú úlohu aj v tomto smere. „Tie prostriedky, ktoré boli určené na obranu, sa nevyužili v dobrých časoch a teraz prichádzajú, zdá sa, tie horšie. Určite si nebude môcť nový minister dovoliť ten luxus, ktorý mala predchádzajúca vláda a bude musieť obrazne ‚obracať každé euro‘ a zároveň splniť avizované sľuby,“ uzavrel.

Na otázku, či by Macko prijal post v novej vládnej zostave, uviedol, že ho zatiaľ nikto neoslovil. Keďže je členom strany Spolu, radšej nechce špekulovať. Pavel Macko je aktuálne jediným Slovákom, ktorý v histórii velil základni NATO. Z armády odišiel krátko po príchode vedenia Slovenskej národnej strany (SNS) do rezortu obrany.

Viac o téme: OĽaNOJaroslav NaďPavel Macko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu