Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia varujú pred vetrom na horách: Cesty sú pokryté snehom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v sobotu upozorňuje na veterné počasie na horách vo viacerých častiach Slovenska. Vydal výstrahy prvého stupňa, ktoré platia v celom Žilinskom kraji a na viacerých miestach Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja. Tiež v okrese Brezno v Banskobystrickom kraji. V Prešovskom kraji môže byť na horách veterno až do nedele (1.3.) do 6.00 h.

Predpokladaná intenzita a výskyt nebezpečného javu sú podľa SHMÚ v danom ročnej období a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. "Tento jav predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú meteorológovia.

Najlepšie počasie nájdete TU.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cesty sú pokryté snehom

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Rovnako cesty I. II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú cesty pokryté čerstvým, utlačeným alebo kašovitým snehom do jedného až troch centimetrov, na Orave miestami do štyroch až piatich centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke. Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov sa vyskytuje v okolí Giraltoviec.

Meteorológovia varujú pred vetrom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: zjadnost.sk)

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem horských priechodov Huty, Vrchslatina, Herlianske Sedlo, Donovaly, Čertovica, Makov, Podspády, kde je na vozovke utlačený alebo kašovitý sneh do jedného až troch centimetrov.

Horský priechod Príslop je uzatvorený pre nákladné autá nad 12 metrov dĺžky. Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený horský priechod Šútovce (cesta III/1774). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Lavínové nebezpečenstvo

V dôsledku silnejšieho sneženia a vetra počas posledných dvoch dní sa vo vysokohorskom teréne Tatier, Nízkych Tatier a Malej Fatry vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) na svojej stránke. Nový sneh pripadol väčšinou na tvrdý, miestami až ľadový povrch staršieho snehu, s ktorým nie je dostatočne previazaný.

Uvoľnenie lavíny je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V ojedinelých prípadoch je možný aj výskyt stredne veľkých spontánnych lavín. Vo Veľkej Fatre, vzhľadom na nižší úhrn nového snehu, trvá naďalej mierne lavínové nebezpečenstvo, čo je druhý stupeň. Tendencia lavínového nebezpečenstva má zotrvalý stav.

Viac o téme: HoryVietorVýstrahaPočasie meteorológocia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu