Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia varujú! Víkend odštartuje arktický mráz a potom príde zmena

Počasie narobilo problémy v Dubovom v okrese Turčianske Teplice Zobraziť galériu (7)
Počasie narobilo problémy v Dubovom v okrese Turčianske Teplice (Zdroj: TASR/Ján Krošlák, Getty Images, FB/DHZO BA-Staré Mesto, FB/HaZZ, )

BRATISLAVA - Slovensko v utorok sužovali silný vietor, dážď, sneženie, záveje a povodne. Nepriaznivé počasie narobilo veľa škôd, profesionálni i dobrovoľní hasiči a tiež energetici mali plné ruky práce. Z predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na najbližšie dni vyplýva, že počasie sa umúdri, dokonca k nám začne prúdiť teplý vzduch, ešte predtým nás však čaká arktická noc.

Čítajte aj: Slovensko v zajatí počasia! Letecké VIDEO záplav a burácajúce vlnobitie na Dunaji


Dnes do našej oblasti za studeným frontom začína od severu prúdiť chladnejší morský vzduch. Zároveň sa z Nemecka cez alpskú oblasť presunie nad Poľsko tlaková výš.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Maximálna denná teplota v piatok vystúpi na 0 až 5, v južnej polovici západného a na juhu stredného Slovenska na okolo 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo -5 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 4 až 9 m/s, spočiatku v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (15 až 30, nárazy 50 km/h). Na strednom Slovensku sa miestami vyskytne len slabý vietor. Na horách nad pásmom lesa treba rátať s prudkým až búrlivým vetrom.

Meteorológovia predpokladajú, že v piatok spadne do 4 mm zrážok alebo do 5 cm snehu.

Sobota

Tlaková výš sa presunie z našej oblasti nad Balkán. Po jej zadnej strane začne od západu do strednej Európy prúdiť teplý vzduch.

Bude jasno až polojasno, v nižších polohách sa bude ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Do rána sa ochladí na -3 až -10, v dolinách a kotlinách pri snehovej pokrývke na -10 až -17 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Hydrometeorologický ústav v tomto súvise vydal výstrahu 1. stupňa pred nízkymi teplotami. Varovanie sa od polnoci do 09:00 ráno vzťahuje na okresy Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, Bardejov, Humenné, Kežmarok, Levoča, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Snina, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Čadca. V menovaných regiónoch sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -15 až -17 °C.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,“ upozornil SHMÚ.

Počas dňa sa teplota vyšplhá na -2 až 3 stupne, na západe a juhu pri slnečnom počasí na 3 až 7 stupňov. Pofukovať bude slabý, cez deň na juhozápade juhovýchodný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Nedeľa

Medzi tlakovou výšou nad juhovýchodnou Európou a rozsiahlou tlakovou nížou nad severozápadnou Európou a Nórskym morom k nám bude od západu prúdiť teplý vzduch.

Meteorológovia znova avizujú jasné až polojasné počasie. Cez deň však bude v západnej polovici prechodne až oblačno. V nižších polohách sa ojedinele objaví hmla alebo nízka oblačnosť.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na -3 až -8, v dolinách a kotlinách miestami na -9 až -14 stupňov. Najvyššia denná teplota dovŕši 0 až 5, na západe a juhu pri slnečnom počasí okolo 7 stupňov. Fúkať bude slabý, na juhozápade a postupne aj na ostatnom území prevažne južný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Po prvý raz mínus dvadsať

Po prvýkrát počas tejto zimy teplota vzduchu na Slovensku klesla pod -20 °C. Takúto mrazivú teplotu meteorológovia namerali na ich najvyššie položenej stanici, na Lomnickom štíte.

Meteorológovia varujú! Víkend odštartuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

SHMÚ o tom na svojej sociálnej sieti informoval v stredu (5. 2.).

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu