Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie zúri vo viacerých častiach sveta: Problémy hlásia z Nemecka aj Británie

Počasie vyčíňa aj vo Veľkej Británii.
Počasie vyčíňa aj vo Veľkej Británii. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

BERLÍN - Nemecko pre narušenia dopravy v súvislosti s orkánom Sabine v nedeľu dočasne zastavilo diaľkové vlakové spojenia v častiach spolkových krajín Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovala o tom na svojej webovej stránke železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB).

Od 18.00 h následne ukončili premávku vlakové spoje v celej spolkovej republike. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu a narastajúcu silu vetra sme sa od 18.00 h rozhodli postupne zastaviť všetky diaľkové dopravné spojenia v Nemecku," uviedla DB. Železničný dopravca ľuďom odporučil, aby cesty naplánované od nedele 9. februára do utorku 11. februára, presunuli na iný deň. V Nemecku obmedzili premávku aj viaceré letiská a zrušených bolo 111 letov. Orkán Sabine sa v Británii nazýva Ciara. Okrem vetra s rýchlosťou sto kilometrov za hodinu Britániu zasiahli aj prívalové dažde. Britské úrady vydali viac než 250 výstrah pre hrozbu povodní. Varovanie pred nebezpečenstvom ohrozujúcim život bolo podľa BBC vydané napríklad v mestečku Pateley Bridge v grófste North Yorkshire.

Najvyššiu rýchlosť vetra - až 150 kilometrov za hodinu - namerali v obci Aberdaron ležiacej na polostrove Llyn v severozápadnom Walese, informovala agentúra AFP. V prírodnej rezervácii Wet Sleddale Reservoir na severozápade Anglicka spadlo za 24 hodín 151,8 milimetra zrážok. Viac ako 30.000 domácností v Británii, najmä vo východnom Anglicku, zostalo bez elektriny. V Írsku zostalo podľa stanice RTE v dôsledku záplav spôsobených búrkou bez elektriny 14.000 domácností. Britská kráľovná Alžbeta II. z bezpečnostných dôvodov zrušila návštevu kostola vo svojom vidieckom sídle Sandringham, ako uviedla hovorkyňa Buckinghamského paláca. V škótskom meste Perth utrpeli zranenia tri osoby po tom, ako sa v sobotu čiastočne zrútila strecha na miestnom pohostinstve. Výčiny počasia zaznamenali v nedeľu aj v Belgicku, Holandsku, Francúzsku či Švajčiarsku.

Viac o téme: PočasieProblémyNemeckoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu