Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Víchrica Sabine dorazila aj na Slovensko! Desivá bilancia: VIDEO Šesť mŕtvych, v Tatrách zabila matku s dieťaťom

Ničivá víchrica Sabine Zobraziť galériu (43)
Ničivá víchrica Sabine (Zdroj: SHMÚ, SITA/AP, )

BRATISLAVA - Víchrica Sabine, ktorá od nedeľňajšieho popoludnia napáchala rozsiahle škody na severe a západe Európy, bičuje aj Česko. Silné vetrisko v pondelok potrápi aj regióny Bratislavského, Nitrianskeho, Trnavského a niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Počasie sa podľa slovenských meteorológov zhorší krátko popoludní, keď cez naše územie začne postupovať studený front, na čele ktorého sa očakávajú najsilnejšie nárazy vetra. Tie môžu dosiahnuť rýchlosť až okolo 115 km/h! Hasiči a policajti preto ľudí i vodičov vyzývajú k opatrnosti. Situácia by sa mala upokojiť v neskorších večerných hodinách.

VÝZVA! Fotky a videá mapujúce situáciu vo vašom regióne zasielajte do redakcie Topiek na adresu tipy@topky.sk. Ďakujeme. 

  • SHMÚ v popoludňajších hodinách odvolal výstrahu 3. stupňa pred vetrom, ktorá platila pre všetky okresy Bratislavského kraja a regióny Nitra a Dunajská Streda

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

  • polícia i hasiči vyzývajú ľudí, aby obmedzili pohyb vonku, neparkovali v okolí starších budov či stromov a pre zvieratá žijúce na dvore vytvorili dočasné útočisko
  • silné poryvy vetra môžu prevrátiť vozidlo, jazdite preto opatrne
  • víchrica Sabine má v Európe prvé obete na životoch, medzi mŕtvymi je žena so svojou dcérou, ktoré v blízkosti lyžiarskej požičovne pri stredisku Rusinski Wierch v poľských Tatrách zavalila strecha
  • radarová mapa zobrazuje aktuálny pohyb vetra

Situáciu sledujeme online

22:05 Online sme ukončili. Ďakujeme, že ste situáciu sledovali s nami.

21:54 BILANCIA OBETÍ Víchrica Sabine si dovedna vyžiadala šesť potvrdených obetí. Zomrel Brit, ktorý šiel po diaľnici v juhozápadnej časti Londýna a na jeho auto spadol vykorenený strom. Ďalší muž skonal v Paríži po páde z kolobežky. Tamojšia polícia uviedla, že príčinou nehody bol zrejme silný veterný náraz. Vo Švédsku silný vietor prevrhol loďku, rybár sa utopil. V Tatranskej Bukovine v Poľsku spadla odtrhnutá strecha lyžiarskej požičovne na štyroch ľudí. Matka s dcérou zraneniam podľahli. Vo večerných hodinách prišla smutná správa aj z Česka. V okrese Sokolov zomrel muž po tom, ako vozidlo, v ktorom sedel aj so ženou, v dôsledku pádu stromu zišlo z cesty a prevrátilo sa na strechu.

21:45 POČASIE ( MAĎARSKO) Stromy vyvrátené v silnom vetre spôsobili v Maďarsku výrazné meškania vlakov na dvoch železničných tratiach. Podľa hovorcu MÁV Imreho Kavalecza na trati medzi Budapešťou a Segedínom na juhu krajiny vyvrátený strom padol na koľajnice a roztrhal aj trakčné vedenie medzi stanicami Nyársapát a Nagykőrös. Cestujúcich na tomto úseku dočasne prevážajú autobusmi. S dlhšou jazdou a meškaniami musia cestujúci rátať aj na trati Budapest-Veresegyház-Vacov.

21:00 POČASIE (ČESKO) V obci Ostravice boli poryvy vetra také silné, že sa zlomil stĺp nízkeho napätia.

Pomoc hasičov bola potrebná aj v meste Havířov, kde veľká časť strechy dopadla na osem zaparkovaných vozidiel.

! 20:45 POČASIE Silný vietor bude bičovať Slovensko aj zajtra. V okresoch Bratislava, Senec, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín sa od 09:00 očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 85 až 95 km/h. Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť hodnoty okolo 60 km/h.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozornil SHMÚ. V ostatných zvýraznených regiónoch sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 - 85 km/h.

20:15 POČASIE Následkom víchrice odletela na sídlisku Sotina v Senici strecha z bytového domu. Potvrdila to hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková s tým, že došlo i k ľahšiemu zraneniu dieťaťa. "Zranila sa jedna osoba, ktorej poskytli hasiči predlekársku pomoc a po príchode zdravotnej služby bolo dieťa odovzdané do ich starostlivosti a odvezené do nemocnice. K zraneniu ďalších osôb neprišlo," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Júlia Kedrová. Podľa Baroškovej je dieťa už v domácej starostlivosti. Na mieste zasahujú hasiči.

19:55 ŠKODY Hovorca Stredoslovenskej distribučnej, a. s., Miroslav Gejdoš, pre Topky.sk povedal, že bez elektriny je už skoro dvetisíc odberných miest. „Vietor sa nám rozfúkal a pribudli poruchy. Bez elektriny je už skoro 2000 odberných miest. Hlavne okolo Žiliny, ale aj na Liptove a Turci. Čakáme, že do rána to bude ešte horšie. Pokiaľ to bezpečnosť dovolí, chlapi budú v teréne aj v noci vyhľadávať poruchy a vymedzovať úseky tak, aby bol dopad na obyvateľov čo najmenší,“ informoval.

19:53 DOPRAVA Vodiči upozorňujú, že na horskom priechode Šturec je zasnežená vozovka, problémy majú najmä kamióny, ktoré sa šmýkajú.

19:50 POČASIE V podvečerných hodinách v Jaslovských Bohuniciach priemerná rýchlosť vetra dosiahla 69 km/h, náraz vetra 102 km/h. Veľmi silný vietor sa vyskytol aj v iných lokalitách južnej polovice západného Slovenska.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Západný vietor výrazne zosilnel počas dnešného dňa na juhozápade až v čase medzi 17. a 19. hodinou. Veľká časť južnej polovice západného Slovenska mala vtedy prechodne priemernú rýchlosť vetra na úrovni 11 až 18 m/s = 40 až 65 km/h a v nárazoch ešte viac,“ skonštatoval na svojom Facebooku SHMÚ.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Veľmi silný vietor bol zaznamenaný aj na Myjave, v Bratislave, Piešťanoch, ale aj v niektorých iných lokalitách. „V neskorších večerných hodinách vietor na západe územia výrazne zoslabne, ale zajtra cez deň bude opäť pomerne silný,“ dodal hydrometeorologický ústav.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

19:40 POČASIE Na sociálnej sieti Severe Weather Slovakia o.z. sa objavilo desivé video. Zábery zachytávajú nepriaznivú situáciu v Senici.

19:10 DOPRAVA Za Vrbovým smerom do Chtelnice blokuje jeden pruh spadnutý strom. Horský priechod Donovaly je obojsmerne uzatvorený pre nákladné autá nad 10 metrov, dôvodom je husté sneženie.

19:06 ŠKODY Hasiči v súvislosti s poveternostnou situáciou nezaznamenali taký prudký nárast výjazdov, ako pôvodne očakávali. Za posledných 12 hodín zasahovali 34-krát, z toho najčastejšie v Žilinskom, Košickom a Bratislavskom kraji (9, 7 a 7 výjazdov). V ostatných krajoch je situácia pokojná, hasiči v každom z nich nezasahovali viac ako 4-krát.

19:02 ŠKODY Policajti krátko pred 19:00 na svojej sociálnej sieti uviedli, že spolu s hasičmi zasahujú najmä na Záhorí. „Na ceste II/500, úsek Holíč - Kúty, asi 1 km za Adamovom, sú spadnuté viaceré stromy na ceste cez obidva pruhy, cesta je neprejazdná. Hliadka PZ a HaZZ sú na mieste,“ uviedli zástupcovia zákona s tým, že niektorí vodiči nestihli zareagovať včas a narazili do popadaných stromov.

18:55 POČASIE Búrka od Banskej Bystrice smeruje ďalej na juhovýchod krajiny. Uviedlo Severe Weather Slovakia o.z.

18:30 DOPRAVA V úseku Gbely Adamov - Brodské je na vozovke spadnutý strom, blokovaný je jeden pruh.

17:50 POČASIE (Maďarsko) Celkovo 11 spiatočných letov bolo v pondelok zrušených na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti pre víchrice so silou orkánu.

17:25 POČASIE Čitateľkine snímky zachytávajú aktuálnu oblačnosť nad Dunajskou Stredou.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

17:22 POČASIE Snímka od čitateľky, ktorá zachytáva pád stromu pri hoteli SNP. Len minútu po tom, čo okolo prešli deti, padol strom pri lyžiarskej škôlke, kde sa deti sánkovali. Našťastie asi 5m vedľa nich.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

16:23 POČASIE Čitateľkine snímky zachytávajú aktuálnu oblačnosť nad Karlovou Vsou, okres Bratislava.  

 

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

16:20 POČASIE (ČESKO) V okolí Jihlavy bol dnes k videniu zaujímavý jav, ktorý však nesúvisel v orkánom. „Pravdepodobne šlo o kondenzačný pruh lietadla deformovaný výškovým prúdením a turbulenciami,“ uviedla na jednej zo svojich sociálnych sietí Česká televízia.  

16:11 POČASIE „Momentálne nad Bratislavou,“ napísal nám k zaslanej fotografii čitateľ Martin.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

16:05 POČASIE Veterné počasie je aj na našich horách. Napríklad na Chopku dnes nárazy vetra dosahovali rýchlosť cez 150 km/h.

15:56 POČASIE (ČESKO) Orkán v českej obci Rohozná (okres Jihlava) poškodil štvrtinu domov. Škody pôjdu do miliónov českých korún. „Nič takéto sme u nás ešte nezažili, takéto vyčíňanie si tu nikto nepamätal,“ povedala pre iDNES.cz starostka Štěpánka Šteflová. „V obci máme asi dvesto budov, poškodených bolo asi 50 z nich, teda celá štvrtina,“ dodala.

! 15:45 POČASIE Hydrometeorologický ústav odvolal výstrahu tretieho stupňa pred vetrom, ktorá sa vzťahovala na všetky okresy Bratislavského kraja a regióny Nitra a Dunajská Streda.

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

V celom Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji a v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Partizánske a Poprad však do 20:00 platí druhý výstražný stupeň. V daných lokalitách sa tam miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 85 až 105 km/h a priemernú rýchlosť 60 až 70 km/h.

15:30 POČASIE (ČESKO) Pražskí hasiči do 15:00 evidujú 245 udalostí spojených so silným vetrom. „Prípadov stále pribúda, Napríklad na ulici Jana Želivského sme zaistili plechovú garáž, ktorú vietor vyvrátil nad luxusným automobilom. Na Ovocnom trhu sme potom zaistili uvoľnenú klimatizáciu,“ napísali na svojom Twitteri českí hasiči.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

15:22 ŠKODY Počet výjazdov hasičov bol v posledných hodinách zaznamenaný hlavne v Žilinskom a Košickom kraji. V prvom zo spomínaných krajov zasahovali deväťkrát, v Košickom kraji pomáhali na šiestich miestach. V ostatných krajoch je situácia pokojná. Hasiči odstraňovali najmä popadané stromy.

15:17 POČASIE Nad stredným a východným Slovenskom sa ešte vyskytuje dosť oblačnosti, no na západe sa už vyjasnilo. Uvedené je vidno aj na čitateľovej snímke z bratislavských Kramárov, ktorá vznikla o 14:45.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Na družicovej snímke nad Českou republikou, čiastočne aj Nemeckom a Rakúskom je pekne vidieť jednotlivé prehánky. Niektoré z nich sú, resp. boli aj búrky. Tie postupujú ďalej na východ smerom k nášmu územiu. „Takže dnes ešte očakávame výskyt prehánok a je možnosť aj búrok (najmä na severe),“ avizovalo Severe Weather Slovakia o.z.

15:00 POČASIE V hlavnom meste sa už postupne vyčasuje.

Víchrica Sabine dorazila aj do Bratislavy, v hlavnom meste sa však už vyčasilo

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:50 POČASIE (MAĎARSKO) Víchrica smerujúca zasiahla v pondelok aj územie Maďarska, najmä oblasť Zadunajska. Pri Balatone dosiahla rýchlosť vetra 100 km/h, v Komárňansko-ostrihomskej župe 95 km/h. V Šomodskej a Zalianskej župe hasiči priebežne odstraňujú následky škôd spôsobené vyvrátenými stromami a popadanými konármi, informoval spravodajský server Origo.hu. Požiarnikov tam volali na pomoc už takmer v 150 prípadoch.

14:40 POČASIE (EURÓPA) Mohutný orkán sprevádzaný silným vetrom a lejakmi si vyžiadal najmenej päť životov. Matka s dcérou zomreli v poľskom horskom stredisku v obci Tatranská Bukovina pri hraniciach so Slovenskom. Víchrica strhla strechu z budovy požičovne lyží.

Na jazere Fegen vo Švédsku sa utopil muž, ktorého loď sa prevrátila. Druhý pasažier z lode je stále nezvestný. Spravodajská televízia Sky News v pondelok informovala, že v Británii zomrel v nedeľu v dôsledku víchrice 58-ročný muž po tom, čo sa na jeho auto idúce po ceste zvalil strom. Podobný prípad sa odohral aj v severnom Slovinsku, kde zavalil strom auto a zabil jedného človeka.

14:35 DOPRAVA Šoféri upozorňujú, že na horskom priechode Huty je poľadovica a zasnežená cesta.

14:31 DOPRAVA V Žiline na Univerzitnej ulici na cestu spadol strom, cesta je neprejazdná.

14:25 POČASIE Cez západné Slovensko postupuje ďalej na juhovýchod studený front, prináša výraznejšie zrážky, prechodné zosilnenie vetra a ochladenie. „Zrážkové pásmo postupne prejde celým Slovenskom a od západu prejdeme postupne k prehánkovému charakteru, naďalej sa vyskytujú aj búrky,“ spresnilo na svojom facebookovom účte Severe Weather Slovakia o.z.

14:20 POČASIE Pohľad do bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, kde sa postupne vyčasuje.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:17 POČASIE Vďaka radarovým informáciám SHMÚ je známy aktuálny stav počasia a blížiace sa zrážky nad konkrétne oblasti.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

14:10 POČASIE (ANGLICKO) Búrka Sabine, ktorá sa v Anglicku nazýva Ciara, napáchala vo Veľkej Británii rozsiahle škody. Na snímke osobné auto, ktoré skončilo v diere po prepadnutí vozovky v meste Appleby-in-Westmorland na severozápade Anglicka.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR/AP)

Na snímke je stojan na bicykle, ktorý zaplavila voda po vyliatí rieky Ouse v anglickom meste York.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR/AP)

14:05 POČASIE (ŠKODY) Stredné Slovensko zasiahla ďalšia energetická kalamita. Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje momentálne výpadky na viac ako šesťtisíc odberných miestach. Najviac zasiahnutými regiónmi sú tentoraz severná Orava a Kysuce. Poruchy však hlásia aj z okresu Žilina a Rimavská Sobota. „Búrlivý vietor opäť vyvracal stromy a priniesol aj rozsiahle výpadky elektrickej energie, ktoré už okolo poludnia dosiahli parametre kalamity,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

14:00 POČASIE (EURÓPA) Víchrica Sabine má v Európe prvé obete na životoch. Silný vietor si prvú obeť vyžiadal pri švédskej obci Svenljunga, kde silný vietor prevrátil loďku, následkom čoho sa jeden rybár utopil. Medzi mŕtvymi je žena so svojou dcérou, ktoré v blízkosti lyžiarskej požičovne pri stredisku Rusinski Wierch v poľských Tatrách zavalila strecha. Zomrel aj Brit (†58), na ktorého auto spadol strom. Tragédia sa odohrala v Hampshire.

13:50 POČASIE Snímky našej čitateľky ukazujú počasie na Dlhých dieloch, ktoré sa nachádzajú v mestskej časti Karlova Ves, okres Bratislava. 

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:42 OPATRENIE Lyžiarske stredisko Jasná informovalo, že z dôvodu silného vetra sú na severnej strane spustené len lanovky B3 Biela púť - Jasná, A4 Jasná - Priehyba. Na južnej strane je mimo prevádzky iba lanovka Kosodrevina - Chopok. „Návštevníci, ktorí majú zakúpený skipas na dnešný deň, dostanú náhradný skipas na iný deň alebo môžu využiť skipas v Aquaparkoch Tatralandia alebo Bešeňová - po predložení gopassu,“ stojí v príspevku na ich sociálnej sieti.

13:30 POČASIE (ČESKO) V porovnaní so Slovenskom je situácia oveľa horšia v susednom Česku, kde sa od rána ženie orkán. Extrémne silný vietor tam lámal stromy a strhával stĺpy elektrického vedenia. Energetici vyhlásili vo viacerých krajoch kalamitný stav. „Bez prúdu sú stále desiatky tisíc domácností. Sněžku bičoval vietor o rýchlosti až 180 km/h,“ uviedla na Facebooku mediálna agentúra CZECH PRESS MEDIA.

13:21 VLAKY Poveternostné podmienky môžu skomplikovať situáciu aj vlakovej doprave. „Vzhľadom na situáciu je tu možné očakávať dopravné komplikácie i zníženie rýchlosti vlakov. Prosíme preto o trpezlivosť a pochopenie. Pre vašu bezpečnosť robíme všetko. Za prípadné nepríjemnosti spôsobené počasím sa vopred ospravedlňujeme,“ napísala na svojej sociálnej sieti Železničná spoločnosť Slovensko.

13:13 DOPRAVA Motoristi hlásia, že v okrese Senec na viacerých úsekoch fúka silný nárazový vietor.

13:08 POČASIE (ANGLICKO) Prvá obeť zúriacej víchrice Ciara/Sabine je z britského Micheldeveru v grófstve Hampshire. Muž (†58) vo svojom aute smeroval v nedeľu popoludní po rýchlostnej ceste domov do Micheldeveru v Hampshire, keď víchor s rýchlosťou 100 km/h zlomil strom, ktorý spadol práve na prechádzajúce auto.

Video zachytáva, ako sa lietadlo snažilo pristáť na letisku v anglickom Birminghame.

13:05 DOPRAVA V Žilinskom kraji je na viacerých úsekoch silný nárazový vietor. Na možný výskyt silného nárazového vetra a hustého dažďa v danom kraji upozorňuje aj stránka Ako je na tom Strečno? Verejný dopravný infoservis.  

13:00 OPATRENIE Zástupcovia mesta Pezinok prosia všetkých obyvateľov, aby boli obozretní a počas dnešného aj zajtrajšieho dňa sa vyhli lokalitám s vysokými stromami, keďže sa nevylučuje ich vyvrátenie. Z dôvodu mimoriadne nepriaznivej poveternostnej situácie uzavrel Mestský podnik služieb (MPS) od obeda areál Zámockého parku a mestského cintorína. Zo strany mesta už boli upozornené všetky školy, škôlky, centrum voľného času i zariadenia sociálnych služieb, aby tomuto počasiu prispôsobili program a nepúšťali deti a seniorov von.

12:52 POČASIE Na východnom Slovensku miestami popŕcha, v niektorých oblastiach je zrážok viac. „Môžu sa vyskytovať aj krúpky alebo dážď so snehom,“ varuje portál Meteo Východ.

12:47 POČASIE Radarové informácie hydrometeorologického ústavu. Vďaka radaru viete aktuálny stav počasia a blížiace sa zrážky nad konkrétne oblasti.

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

12:35 POČASIE Obloha sa zatiahla. Aktuálne nad západné Slovensko vchádza od západu pásmo výraznejších zrážok. Hodinové úhrny sú podľa odhadu Severe Weather Slovakia o.z. okolo 4 až 6 mm. Vietor je stále aj za hranicami a v nárazoch dosahuje okolo 60 až 70 km/h. Najsilnejší vietor je v Nemecku (v nárazoch má rýchlosť až okolo 90 km/h).

12:27 POČASIE Pred blížiacou sa víchricou varuje svojich obyvateľov aj mesto Trnava, v ktorom platí tretí výstražný stupeň pred vetrom.

12:20 POČASIE (POĽSKO) Nešťastie v Tatranskej Bukovine, v blízkosti lyžiarskej požičovne pri stredisku Rusinski Wierch, má tragické následky. Dvaja ľudia zomreli a ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, ako sa na nich zvalila strecha. Medzi obeťami na životoch je 40-ročná žena a maloleté dievča, uviedol portál polsatnews.pl.  

12:12 OPATRENIE Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto sa rozhodol uzavrieť Medickú, Grassalkovichovu a Slubekovu záhradu. Oba parky a ihrisko sú pre verejnosť zatvorené od 11.00. Ide o bezpečnostné opatrenie v súvislosti s nepriaznivým počasím. „Zároveň sme požiadali vedenie materských a základných škôl v pôsobnosti Starého Mesta, aby sa dnes s deťmi zdržiavali vo vnútri,“ uvádza sa na facebookovom účte bratislavského Starého Mesta.

12:01 POČASIE V obci Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou padali dnes dopoludnia malé krúpy.

11:57 POČASIE Prvé búrky sa prehnali aj naším územím a to v okolí Kremnice. "Detekcia bleskov zaznamenala okolo 20 bleskových úderov," uvádza iMeteo.sk.

11:50 POČASIE Zatiaľ najsilnejší vietor bol na našom území zaznamenaný na Lomnickom štíte, kde náraz vetra dosiahol 45 m/s (162 km/h), upozornil na to portál iMeteo.sk.

11:41 POČASIE (POĽSKO) Na poľskej strane Tatier sa v dôsledku silného vetriska zrútila strecha. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Nešťastie sa stalo v Tatranskej Bukovine, v lokalite Rusiński Wierch. Píše o  tom tamojší denník polsatnews.pl.

11:32 POČASIE Nad naše územie už od západu postupuje studený front spojený s hlbokou tlakovou nížou nad severnou Európou, za ktorým zosilnie vietor, najviac na juhozápade územia.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

V čase medzi 12:00 a 20:00 tu budú nárazy vetra miestami dosahovať 80 až 100 km/h, ojedinele aj viac, a priemerná rýchlosť môže prechodne dosiahnuť silu búrlivého vetra až víchrice. Na ostatnom území budú nárazy väčšinou slabšie, 60 až 90 km/h (na východe, s výnimkou tatranskej oblasti, zväčša ešte menej). Na svojej sociálnej sieti o tom informoval SHMÚ.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

11:25 DOPRAVA Cesta III/2301 zo Zuberca do Spálenej doliny za Múzeom Oravskej dediny je neprejazdná. Na vozovke sú popadané stromy a viaceré sú naklonené. „Cesta je neprejazdná a nebezpečná. Na mieste sa nachádza hliadka polície,“ uviedli zástupcovia zákona.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

11:15 DOPRAVA Pod Strečnom smerom do Martina je v pravom pruhu veľký konár, jazdite opatrne.

11:13 OPATRENIE Nitrianska radnica v pondelok dopoludnia až do odvolania uzatvorila Mestský park na Sihoti aj cintoríny. Reaguje tak na výstrahy meteorológov, ktorí na pondelok vydali pre Nitru tretí stupeň výstrahy.

11:08 DOPRAVA Vplyvom silného vetra sa na severe východného Slovenska miestami vytvárajú snehové jazyky. Na ceste Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony.

11:05 POČASIE Na severe stredného a východného Slovenska a v okolí Holíča fúka nárazový vietor, v okolí Makova je víchrica. 

11:00 DOPRAVA Horské priechody sú podľa Stella centra zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Donovaly, Vrchslatina, Besník, Súľová a Grajnár, majú na vozovkách vrstvu miestami kašovitého alebo utlačeného snehu 1 cm. Na HP Huty je utlačený sneh 3 cm.

Banskobystrická polícia však informuje, horský priechod Donovaly je pre nákladné automobily nad 10 m uzavretý.

HP Donovaly
Zobraziť galériu (43)
HP Donovaly  (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Šútovce, Príslop a Veľké Pole sú pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorené. Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavreté pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Pezinská Baba prejazdná.

10:15 POČASIE Cez Bánovce nad Bebravou sa krátko po desiatej popoludní prehnalo krupobitie. Informáciu prinieslo občianske združenie Severe Weather Slovakia.


Pozor, víchrica Sabine sa blíži!

Víchrica Sabine začala v noci ovplyvňovať počasie v oblasti Beneluxu a v Nemecku. Vietor už začína silnieť aj na našom území. Najsilnejšie nárazy vetra nás podľa iMeteo.sk čakajú na čele studeného frontu. Ten sa momentálne nachádza na nemecko-českom pohraničí a počas nasledujúcich desiatok minút postúpi Prahou. Predpoludním začne postupovať nad Moravu a krátko pred 12:00 bude na slovensko-českých hraniciach. Cez naše územie začne postupovať po 12:00.

Vietor podľa meteorológov najskôr zosilnie na Záhorí a okolo 13:00 by mal silnieť v okolí Bratislavy. Okolo 14:00 až 15:00 sa očakávajú najsilnejšie nárazy aj v ďalších častiach Podunajskej nížiny a výraznejšie by mal vietor slabnúť až po 18:00. „Vietor by mohol presiahnuť rýchlosť až 100 km/h,“ varovali odborníci na počasie.

Nárazy vetra môžu dosiahnuť až okolo 100 km/h

O tom, že v pondelok bude opäť silno veterno, sme vás informovali už včera. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v nedeľu na svojej sociálnej sieti varoval, že najsilnejší vietor bude na západnom Slovensku, a to pri prechode studeného frontu okolo poludnia a krátko popoludní, ako aj po jeho prechode až do večerných hodín. „Nárazy vetra môžu opäť ojedinele dosiahnuť až okolo 100 km/h. Zvýšte preto opatrnosť, prípadne tomu prispôsobte váš zajtrajší (10. 2.) program,“ spresnil vtedy SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha prvého, druhého a tretieho stupňa pred vetrom

Tretí výstražný stupeň bol vydaný od 12:00 do 18:00 pre všetky okresy Bratislavského kraja a regióny Nitra a Dunajská Streda, kde sa očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 105 až 115 km/h, pričom priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť hodnoty okolo 70 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ zdôraznil SHMÚ.

Od 12:00 do cca 20:00 sa silný vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 85 až 105 km/h a priemernú rýchlosť 60 až 70 km/h očakáva v regiónoch Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Komárno, Levice, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica a Trnava. Pre uvedené okresy bol vydaný druhý výstražný stupeň. „Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozornil SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha miernejšieho stupňa sa vzťahuje na regióny Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Partizánske, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Trenčín, Kežmarok, Poprad, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina. V menovaných lokalitách, v ktorých vietor dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 až 85 km/h, nadobúda platnosť od 12:00 do 20:00. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenul hydrometeorologický ústav.

Veľké varovanie polície a hasičov

Verejnosť na dnešný silný vietor upozornili hasiči i policajti. Muži zákona na svojom facebookovom účte ľuďom odporúčajú, aby obmedzili pohyb vonku, nezdržiavali sa a neparkovali v okolí starších budov, veľkých stromov a vysokých stožiarov, nechodili do lesa a nepribližovali sa k spadnutým drôtom elektrického vedenia. „Nezabudnite pred odchodom z bytu alebo domu poriadne pozatvárať okná,“ dodali zástupcovia zákona.

Tí apelujú aj na vodičov. Motoristov vyzývajú, aby jazdili opatrne a jazdu prispôsobili poveternostným podmienkam, svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a povahe vozovky. „Vodičom nákladných motorových vozidiel jazdiacich bez nákladu odporúčame, aby si z návesov stiahli plachty a predišli tak udalosti, ku ktorej došlo minulý týždeň na Prístavnom moste, kde sa z dôvodu silného bočného nárazového vetra prevrátil kamión,“ zdôraznili policajti.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj hasiči.

  • neparkujte svoje vozidlá na rizikových miestach (pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi, bilbordmi)
  • pred príchodom vetra vykonajte doma preventívne opatrenia - pozatvárajte a zaistite okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevnite predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť tým vás a okolie (záhradný nábytok, kvetináče, črepníkové rastliny, náradie, sklenené a plechové predmety a pod.)
  • pre zvieratá žijúce na dvore vytvorte dočasné útočisko - predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra im môžu ublížiť
  • snažte sa zdržiavať v bezpečných objektoch, obmedzte šoférovanie, prechádzky v lese, vyhýbajte sa skrýšam pod stromami či nestabilnými prístreškami a budovami
  • ak sa vo vozidle predsa len nachádzate, voľte pomalú jazdu - silné poryvy vetra môžu vaše vozidlo prevrátiť
  • vyhýbajte sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ vaše auto zasiahne strom či konár - nechajte to na hasičov
  • poveternostnú situáciu sledujte z bezpečia domova, v žiadnom prípade nechoďte skúmať terén
  • pri volaní na tiesňovú linku majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok
  • nepodceňujte situáciu, ale zároveň nepreceňujte svoje sily

 


Nepriaznivé počasie napáchalo značné škody aj minulý týždeň. Prečítajte si tieto články.

Slovensko v zajatí počasia! Letecké VIDEO záplav a burácajúce vlnobitie na Dunaji

Slovensko sa spamätáva zo škôd: FOTO Silný vietor naďalej sužuje viacero okresov, udrie orkán!

ONLINE Slovensko v zajatí počasia! FOTO Uzatvorené cesty, vylieva sa potok, vietor láme stromy a strháva fasády

Výstraha prvého a druhého stupňa pred vetrom na horách

V regiónoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina sa na horách v polohách nad cca 1500 m do cca 22:00 miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 až 160 km/h alebo priemernú rýchlosť 90 až 105 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ vystríha SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

Ten varuje aj okresy Detva, Zvolen, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Trenčín, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice a Čadca, v ktorých sa do približne 20:00 na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 120 km/h alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ podotkol hydrometeorologický ústav. 

Výstraha pred poľadovicou

Do 12:00 pre celý Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj a vyznačené regióny Trenčianskeho kraja (Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov), a tiež pre okres Levice v Nitrianskom kraji platí prvostupňová výstraha pred poľadovicou.

SHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedol SHMÚ.

Sabine už bičuje Česko

Vietor v Česku dosiahol v noci na dnes rýchlosť až 180 km/h, už skoro ráno na mnohých miestach prerušil dopravu aj dodávky prúdu pre 100-tisíc odberateľov. Najhoršia je situácia v strednom Česku, kde je bez prúdu okolo 37-tisíc domácností. V tlačových správach to oznámili firmy ČEZ a E.ON.

ČHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: ČHMÚ)

Spadnuté stromy si okrem výpadkov prúdu a prerušenia železničnej aj cestnej dopravy vyžiadali tiež zranenie. Došlo k nemu v meste Prachatice, kde na auto spadol stom. Vietor ovplyvnil aj leteckú dopravu. Preventívne budú uzavreté niektoré parky, cintoríny či zoologické záhrady.

ČHMÚ
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: ČHMÚ)

Veľká Británia hovorí o búrke storočia

Veľká Británia už tretí deň čelí pekelnej hrozbe počasia. Tamojší meteorológovia označili víchricu Sabine ako Ciaru. Hovoria o nej ako o búrke storočia.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

Živel s rýchlosťou od 110 do 150 km/h láme stromy, stŕha elektrické vedenia, vytláča vodu z riek na súš, pohráva sa so zaparkovanými autami, dvíha obrovské vlny na mori, v niektorých častiach ostrovov husto sneží, letiská rušia stovky letov, vlaky meškajú. Obmedzená je aj lodná doprava.

Víchrica Sabine dorazila aj
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA/AP)

V nedeľu boli zrušené stovky letov najmä na londýnskych letiskách Gatwick a Heathrow (vyše 400). Lietadlá vo vzduchu mali obrovské ťažkosti s pristávaním.

Vyše 18 500 domácností na východe a juhovýchode Anglicka a 2 800 na západe je stále bez energie.

Záplavy, vyvalené stromy a trosky prinesené víchrom na železničné trate donútili najmenej desať firiem vydať pre svojich zamestnancov varovanie „Necestujte“. Výstrahy pred víchricou a snehom platia najmä pre časti Severného Írska, Škótska a na juhozápade Anglicka.

V Nemecku pre búrku rušia vlaky

Nemecko pre narušenia dopravy v súvislosti s orkánom Sabine v nedeľu dočasne zastavilo diaľkové vlakové spojenia v častiach spolkových krajín Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovala o tom na svojej webovej stránke železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB).

Deutscher Wetterdienst
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB/Deutscher Wetterdienst)

 Od 18.00 následne ukončili premávku vlakové spoje v celej spolkovej republike. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu a narastajúcu silu vetra sme sa od 18.00 h rozhodli postupne zastaviť všetky diaľkové dopravné spojenia v Nemecku,“ uviedla DB.

Železničný dopravca ľuďom odporučil, aby cesty naplánované od nedele 9. februára do utorku 11. februára, presunuli na iný deň. V Nemecku obmedzili premávku aj viaceré letiská a zrušených bolo 111 letov.

Viac o téme: VietorPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu