Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOĽBY 2020 Prvý škandál je na svete: Voličom zo zahraničia chýbajú lístky strán

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Krátko pred voľbami sa začínajú množiť prípady, ktoré ohrozujú celkovú slobodu voľby zo zahraničia. Viacerí zahraniční voliči totiž hlásia, že im v poštovej zásielke neprišli kompletné sady hlasovacích lístkov, čo znemožňuje voľbu danej strany alebo hnutia. Ministerstvo vnútra o probléme vie a v týchto dňoch radí, ako postupovať.

O jednom z takýchto prípadov informoval včera na sociálnej sieti aj opozičný líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý prezdieľal prípad istej ženy. Tej totiž v obálke pre voličov chýbali čísla 10, 11 a 12, čo v tomto prípade znamená strany Demokratická strana, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a koalícia PS/Spolu.

Nespokojná volička upozorňuje viacerých zahraničných voličov, aby si skontrolovali, či majú v obálke kompletný počet hlasovacích lístkov ešte pred samotnými voľbami. Iný prípad mladého Slováka žijúceho v Prahe hovorí o tom, že mal dokonca dostať dvakrát lístok strany ĽSNS, Vlasť, ale aj KDH, Most-Híd alebo Smer.

Reaguje ministerstvo

V takejto situácii reaguje aj rezort vnútra. "V prípade, že volič nedostal v obálke úplnú sadu hlasovacích lístkov, alebo sa vyskytol iný nedostatok, je potrebné, aby túto skutočnosť hneď oznámil odosielateľovi a bude mu obratom zaslaná nová sada hlasovacích lístkov. Kontaktovať je vždy potrebné odosielateľa, teda tú obec, ktorá mu hlasovacie lístky zaslala, resp. ministerstvo ak mu zaslalo hlasovacie lístky. Odporúčame, aby mail, ktorým požiada o novú sadu hlasovacích lístkov na obec, zaslal pre informáciu  v kópii aj na adresu volby@minv.sk," radí ministerstvo vnútra.

VOĽBY 2020 Prvý škandál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Už hlásia štyri prípady

"Ministerstvo vnútra zaznamenalo zatiaľ za celú Slovenskú republiku  4 oznámenia o chybných zásielkach  z počtu 55 141 odoslaných zásielok. Vo všetkých prípadoch ide o ľudský faktor. Sady volebných materiálov skladajú do obálky zamestnanci obecných úradov, mestských úradov a zamestnanci odboru volieb referenda a politických strán," tvrdí ministerstvo.

Konať sa musí urýchlene

Ministerstvo vnútra upozornilo prostredníctvom okresných úradov všetky obce na Slovensku, aby na reklamácie voličov reagovali urýchlene, a novú sadu hlasovacích lístkov zaslali voličovi pokiaľ je možné ešte v ten istý deň.

Ak to bude pokračovať, liberáli chcú Sakovej demisiu

„Chybných zásielok s hlasovacími lístkami by bolo omnoho menej, keby vládna koalícia vypočula naše legislatívne návrhy na zjednodušenie voľby zo zahraničia. Taktiež ak by sa dalo voliť na zastupiteľských a konzulárnych úradov SR v zahraničí, prípadne v predstihu priamo na Slovensku, ako sme pred pár mesiacmi navrhovali v parlamente. Navyše sa to deje v čase, keď sa nám spoločným tlakom aj s iniciatívou srdcomdoma.sk podarilo presvedčiť tisíce Slovákov, aby si vyžiadali hlasovacie lístky,“ uviedol podpredseda NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

VOĽBY 2020 Prvý škandál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Podľa liberálov však súčasná vláda robila všetko pre to, aby volilo čo najmenej zahraničných Slovákov, keďže im doterajší stav vyhovoval. „Pokiaľ sa však budú opakovať problémy s chybnými hlasovacími lístkami, je nevyhnutné, aby bola vyvodená aj personálna zodpovednosť, a to konkrétne demisia ministerky vnútra Denisy Sakovej. Zároveň žiadame všetkých voličov zo zahraničia, aby bezodkladne informovali o neúplných hlasovacích lístkoch,“ uzavrel Martin Klus.

Odídenci zo SaS podávajú trestné oznámenie

Demokratická žiada o okamžitú nápravu v prípade chybne zaslaných hlasovacích lístkov. V piatok uplynie zákonom stanovená lehota 35 dní na odoslanie kompletných hlasovacích hárkov. „V prípade, že príslušné obecné a mestské úrady a ministerstvo vnútra nestihnú zrealizovať zaslanie hárkov občanom ešte raz a poriadne, budeme žiadať o vyhlásenie nových a naozaj slobodných, opakujem slobodných volieb pre občanov Slovenskej republiky,“ vyhlásila poslankyňa NR SR Natália Blahová.
 
Demokratická strana podáva trestné oznámenie vo veci marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. „Žiadame Ústavný súd SR o stanovisko ku platnosti parlamentných volieb, ktoré už zo zahraničia prebiehajú. V prípade, že voliči, ktorí už poštou hlasovali či zo zahraničia alebo doma a boli vo svojom výbere politických strán obmedzení, žiadame, aby boli Ústavným súdom SR voľby vyhlásené za neplatné,“ uviedla Natália Blahová.

Viac o téme: Voľby 2020Neúplné sady hlasovacích lístkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu