Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaputová má pred palácom panvicu: FOTO Naša planéta sa smaží, varujú aktivisti, vyzývajú na štrajk

Aktivisti pred prezidentský palác nainštalovali panvicu. Zobraziť galériu (4)
Aktivisti pred prezidentský palác nainštalovali panvicu. (Zdroj: FB/Greenpeace Slovensko)

BRATISLAVA – Odo dneška sa pred prezidentským palácom vyníma panvica. Inštaláciu má na svedomí organizácia Greenpeace, podľa ktorej má symbolizovať, že naša planéta sa smaží. Aktivisti ju totiž umiestnili pod sochu Zeme na Hodžovom námestí. Inštalácia je podľa nich súčasťou celosvetovej kampane na ochranu klímy.

Ochrancovia životného prostredia bijú na poplach! V pondelok na pravé poludnie umiestnili pod sochu Zeme 11-metrovú inštaláciu panvice, na ktorej sa planéta symbolicky smaží.

11-metrová inštalácia panvice pod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Bez nového receptu neprežijeme,“ podčiarkli zástupcovia z organizácie Greenpeace Slovensko. Aktivisti zároveň apelujú na ľudí z radov verejnosti, aby sa zúčastnili štrajku za budúcnosť klímy. „Poďme spolu vyjadriť, že chceme nový recept. Pretože ide o všetko,“ zdôraznili.

11-metrová inštalácia panvice pod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Štrajk za budúcnosť klímy

Klimaštrajk Za budúcnosť nás všetkých sa uskutoční v piatok 20. septembra od 11:00 do 13:00 hod. Štrajkovať sa bude na Námestí Slobody v Bratislave v mestskej časti Staré Mesto. „Klimatická kríza je hrozba, ktorá sa dotýka nás všetkých. Bez rozdielu. Bez ohľadu na vek, pohlavie, zamestnanie či farbu pleti. Sme v tom všetci spolu a spoločne musíme aj žiadať rýchle a efektívne kroky, ktoré nám pomôžu túto krízu zvládnuť,“ vysvetľujú dôležitosť podujatia aktivisti. Tí tvrdia, že ako ľudstvo sme dohnali našu planétu na hranicu ekologického kolapsu, ktorého následky pocítime všetci.

Klimaštrajk
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Greenpeace Slovensko)

„Napriek mnohým zmenám v spoločenskom vnímaní klimatickej krízy stále nekonáme dostatočne rýchlo. Chýba nám odvaha na uskutočnenie radikálnych systémových zmien, po ktorých stále intenzívnejšie volajú vedci. Ak chceme zachrániť našu budúcnosť, musíme si uvedomiť, že nemôžeme pokračovať v zaužívanom spôsobe života. Všetko a všetci sa musíme zmeniť. A to veľmi rýchlo. Nevieme, koľko času ešte máme, aby sme sa vyhli katastrofe,“ uviedli.


Čítajte aj: Šokujúca správa OSN o klimatickej zmene: Svet je pod obrovským tlakom, s týmto treba OKAMŽITE prestať


Klimatická kríza je podľa nich celosvetový problém, ktorého riešenie stojí na pleciach všetkých. „Je zjavné, že iba náš tlak nestačí. Potrebujeme aj vás, aby ste sa za nás postavili. Učiteľov, rodičov, farmárov, úradníkov, vedcov či laikov - všetkých. Potrebujeme celospoločenský tlak. Vyzývame každého človeka, ktorému nie je osud planéty ľahostajný, každého, kto sa obáva o našu budúcnosť, aby sa k nám v piatok 20. septembra pridal,“ vyzvali členovia organizácie.


Hororová FOTO z vesmíru: Peklo na Zemi, horí takmer celá planéta        


Greenpeace je nezisková mimovládna organizácia ochrancov životného prostredia aktívna vo viac ako 40-ich krajinách sveta. Ako medzinárodná organizácia sa Greenpeace zameriava hlavne na problémy celosvetového významu ohrozujúce životné prostredie ako aj ľudské zdravie.

Viac o téme: GreenpeacePanvicaSocha ZemeKlimaštrajk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu