Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Populárna sieť obchodov krachuje: Zamestnanci majú strach o výplaty, ľudia hromžia

Niektoré prevádzky ostali zavreté. Zobraziť galériu (6)
Niektoré prevádzky ostali zavreté. (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nie je to tak dávno, čo sa časť siete potravín CBA rozhodla prejsť pod krídla poľského investora Enterprise Investors (EI). Bolo to len na začiatku tohto roka, keď sa tieto obchody premenovali z pôvodného názvu CBA na Potraviny Kačka. Predstavenstvo spoločnosti však prekvapilo zamestnancov a požiadalo o konkurz približne pol roka po začiatku rebrandingu.

Časť siete potravín CBA bola ešte v priebehu februára premenovaná na Potraviny Kačka. Išlo o súbežný jav po kúpe siete niektorých obchodných priestorov poľským investorom EI. Investor prišiel práve v čase veľkej zadlženosti a mal byť akýmsi zachraňujúcim prvkom, ktorý firmu vyvedie z dlhov. Nepodarilo sa a spoločnosť ešte minulý piatok podala návrh o vyhlásenie konkurzu. Teraz sa bude čakať na rozhodnutie súdu.

Médiá o tom informoval jej generálny riaditeľ Wieslaw Chlebuš. Predstavenstvo pristúpilo k tomuto kroku, pretože spoločnosť Potraviny Kačka (CBA Slovakia) podľa zákona spĺňa podmienky na vyhlásenie konkurzu, a najmä vzhľadom na významné obmedzenie disponovania s účtami spoločnosti bankou. "Do rozhodnutia súdu o vyhlásení konkurzu má spoločnosť Potraviny Kačka záujem pokračovať v štandardnej prevádzkovej činnosti a mať predajne otvorené čo najdlhšie," konštatoval Chlebuš.

List zamestnancom

Sociálnou sieťou zároveň začal kolovať dokument, ktorý bol doručený zamestnancom potravín Kačka. Tiež sa v ňom píše o situácii firmy, kedy boli splnené podmienky na vyhlásenie konkurzu. Podľa webu HN online malo dokonca dôjsť k zmrazeniu účtov spoločnosti.

Populárna sieť obchodov krachuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Vedenie spoločnosti v liste dokonca uvádza, že prebieha hľadanie ďalších finančných prostriedkov. "Zároveň Vás chcem informovať, že v súčasnosti stále prebiehajú rokovania s financujúcou bankou a hľadáme nového investora, ktorý by nám situáciu pomohol stabilizovať," píše sa v liste od vedenia spoločnosti.

V liste zároveň informujú, že zamestnanci sa majú obrátiť na Sociálnu poisťovňu v prípade platov, ktoré už zamestnávateľ viac nedokáže uhrádzať. "Po vyhlásení konkurzu spoločnosti súdom si môžete vy, naši zamestnanci, požiadať o dávku z garančného poistenia, ktorá slúži ako náhrada na uspokojenie nárokov z pracovnoprávneho vzťahu," dodáva spoločnosť.

Ľudia sa búria

Po zverejnení listu na sociálnej sieti sa vzápätí spustila vlna nepriaznivých reakcii. Ozvali sa aj ľudia, ktorí majú známych na pozíciách v konkrétnych prevádzkach potravín. S aktuálnou situáciou sú viac ako nespokojní.

Populárna sieť obchodov krachuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Niektorí sa ešte ani poriadne nestihli spamätať z rebrandingu spoločnosti CBA a tá sa v súčasnosti potáca na úrovni neschopnosti uhrádzania miezd zamestnancom.

Populárna sieť obchodov krachuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Ľudia súcitia so zamestnancami spoločnosti. Sú však sklamaní zo stratégie zahraničného investora.

Populárna sieť obchodov krachuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Populárna sieť obchodov krachuje:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Injekcia nepomohla, strata presiahla 4 milióny

Týždenník Trend v auguste uverejnil vyjadrenie generálneho riaditeľa Chlebuša, že ekonomická situácia siete je zložitá, prebiehajú rokovania s financujúcou bankou a hľadanie nového investora a najvyššou prioritou je zachovanie pracovných miest. O tom, že poľská Enterprise Investors (EI) nezvláda postaviť sieť potravín na nohy sa hovorilo už dlhšie. "Najstaršia stredoeurópska private equity spoločnosť EI prevzala CBA od Mariána Šufliarskeho začiatkom minulého roka a začala s veľkým rebrandingom na „najuletenejšie“ potraviny Kačka. Počiatočná finančná injekcia mala byť 16 miliónov eur," napísal týždenník.

Cieľom bolo vytvoriť silného hráča v menších mestách a väčších dedinách s menším rozsahom sortimentu orientovaným na každodenné nákupy. Potraviny Kačka vlani zvýšili tržby o viac ako 10 % na 151 miliónov eur. "Spoločnosť zostala v červených číslach, strata za rok 2018 presiahla 4,7 milióna eur," konštatuje týždenník.

Viac o téme: KonkurzPotraviny Kačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu