Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dnes je Svetový deň slobody tlače: V demokracii je sledovanie novinárov neprijateľné

Slovenskom otriasla minulý rok vražda novinára a jeho snúbenice
Slovenskom otriasla minulý rok vražda novinára a jeho snúbenice (Zdroj: vac)

BRATISLAVA - Sloboda tlače a bezpečnosť novinárov pri ich práci je prvoradá. Preto Asociácia vydavateľov tlače (AVT) s hlbokým znepokojením prijíma množiace sa informácie, ktoré po vražde novinára Jána Kuciaka prenikajú na verejnosť. Uviedla to asociácia pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače, ktorý si dnes pripomíname už 26. raz.

Stanovisko poskytla Eva Pauliaková z ascociácie. "V demokratickej spoločnosti je neprijateľné sledovanie novinárov, ohrozovanie ich slobody a bezpečnosti. Rovnako sú nežiadúce verbálne prejavy a ataky politikov podkopávajúce dôveru v médiá a prácu novinárov," uviedla asociácia a dodala, že aj Index slobody tlače konštatuje opätovné prepadnutie Slovenska v rebríčku. Oproti minulému roku sme sa prepadli z 27. na 35. miesto. Správa Reportérov bez hraníc spomína okrem vraždy Jána Kuciaka aj nevysvetliteľné zmiznutia ďalších dvoch novinárov - Paľa Rýpala a Miroslava Pejka.

Asociácia vydavateľov tlače opäť vyjadrila svoje vážne znepokojenie nad najnovším vývojom v oblasti mediálnej legislatívy a svoj nesúhlas s predloženou novelou z dielne poslancov Národnej rady SR za stranu Smer-SD. „A tak viac ako rok po vražde novinára na Slovensku nielenže neplatia žiadne nové pravidlá na zvýšenie ochrany novinárov a zlepšenie ich postavenia, ale na programe dňa je na Slovensku snaha zvýšiť ochranu politikov a ich právo na odpoveď,“ dodala asociácia.

Zároveň vyzýva vládu, poslancov NR SR a zástupcov vplyvných profesných zoskupení, aby sa tiež pridali k mottu tohtoročného Svetového dňa slobody tlače, ktorým je obrana žurnalizmu. „Bez slobodných médií nie je totiž možná ani sloboda občanov," uzavrela Asociácia vydavateľov tlače v stanovisku.

V roku 1991 vyhlásila Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Valné zhromaždenie OSN o ďalšie dva roky schválilo tento dátum ako deň, keď sa majú pripomínať základné princípy slobody tlače. Dve storočia pred vyhlásením dňa slobody tlače v roku 1791 začalo v Spojených štátoch amerických platiť prvých 10 dodatkov k Ústave USA. Ide o garancie základných práv a slobôd nazývané aj Listina práv USA (Bill of Rights), ktoré medzi iným garantujú ochranu slobody vierovyznania, slobody slova a tlače, petičné právo, právo pokojne sa zhromažďovať, právo držať a nosiť zbraň, ochranu osobného vlastníctva a ďalšie.

Viac o téme: SlovenskoSloboda tlače
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu