Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lučanský potvrdil záujem o post policajného šéfa: Prihlášky je možné podávať do dneška

Prezident policajného zboru Milan Lučanský.
Prezident policajného zboru Milan Lučanský. (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Kandidáti na post prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby musia svoje prihlášky ministerstvu vnútra doručiť do dnešného dňa.

"Ku kandidátom sa budeme vyjadrovať až po 8. marci, dokedy majú záujemcovia možnosť prihlásiť sa do výberového konania," informovalo v tejto súvislosti ministerstvo. O post prezidenta Policajného zboru sa môže podľa novely zákona o Policajnom zbore účinnej od februára uchádzať absolvent vysokoškolského vzdelania II. stupňa, ktorý je okrem iného najmenej 10 rokov v policajnej službe, má špecializované policajné vzdelanie, päťročnú riadiacu prax a nebol odsúdený za spáchanie trestného činu. "Pred výberovou komisiou bude uchádzač obhajovať vlastnú koncepciu a zámery pri riadení polície," informoval rezort vnútra.

Obdobné predpoklady musí podľa ministerstva preukázať aj uchádzač o kreslo šéfa inšpekčnej služby, od ktorého sa vyžadujú okrem iného najmenej desaťročné skúsenosti v službe kriminálnej polície alebo v inšpekčnej službe, prípadne v službe väzenskej a justičnej stráže alebo prokurátorská prax v trestnom konaní. Preukázať musí tiež najmenej päťročnú riadiacu prax v niektorej zo spomenutých oblastí.

"Odbornosť, skúsenosti a bezúhonnosť uchádzačov budú po novom posudzovať komisie vytvorené zo zástupcov ministerstva vnútra, polície, inšpekcie, generálnej prokuratúry, policajnej akadémie a zo zástupcov odborov. V komisii pre voľbu riaditeľa inšpekčnej služby budú uchádzačov hodnotiť aj zástupcovia rezortov spravodlivosti a financií," pripomenulo ministerstvo.

Kandidátov odporučených výberovými komisiami následne vypočuje parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. "V prípade, že výbor pre obranu a bezpečnosť neodporučí na vymenovanie žiadneho z kandidátov, MV SR vyhlási nové výberové konania," uviedol rezort. Funkčné obdobie nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie má byť štyri roky, pričom sa o posty môžu uchádzať opätovne.

Momentálny prezident Policajného zboru Milan Lučanský vo štvrtok potvrdil, že sa o funkciu bude uchádzať aj v rámci novozavedeného výberového konania. Podľa medializovaných informácií by sa o post šéfa polície mal uchádzať aj riaditeľ Útvaru osobitného určenia Štefan Hamran. Viceprezident Policajného zboru Martin Krčmárik by sa zase mal uchádzať o post šéfa inšpekcie.

Viac o téme: KandidátiPolícia Ministerstvo vnútraMilan LučanskýPrezident Policajného zboru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu