Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zásadný konflikt v rekonštrukcii štadiónov: Predraženie o tretinu, zaplatiť môžeme nakoniec všetci

Štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, ktorý v roku 2011 rekonštruovala spoločnosť Ingsteel. Zobraziť galériu (3)
Štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, ktorý v roku 2011 rekonštruovala spoločnosť Ingsteel. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Slovenský futbalový zväz sa musí popasovať s konfliktom, ktorý spôsobila súťaž modernizácie štadiónov. Môžu naňho nakoniec doplatiť všetci daňoví poplatníci. Počas súťaže totiž nastal moment, kedy bola zvýhodnená firma, ktorá rekonštrukciu takmer o tretinu predražila. Vyradená firma teraz žiada Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) finančnú kompenzáciu.

Na celý prípad upozornil týždenník Trend. V prípade už dokonca rozhodol aj najvyšší súd, ktorý sa priklonil na stranu firmy Ingsteel. Tá totiž okrem toho, že ponúkla nižšiu sumu za rekonštrukciu zahrnutých štadiónov, bola podľa súdu znevýhodnená.

Štadión Ondreja Nepelu v roku 2011 rekonštruovala firma Ingsteel.
Zobraziť galériu (3)
Štadión Ondreja Nepelu v roku 2011 rekonštruovala firma Ingsteel.  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Nevýhodná súťaž

Lavínu udalostí spustila celá súťaž, ktorú inicioval Slovenský futbalový zväz ešte v roku 2014. Do tejto súťaže sa prihlásili dve firmy. Išlo o subjekty Ingsteel a Sedasport. Hoci však firma Sedasport ponúkala sumu rekonštrukcie za 25 a pol milióna eur, teda takmer o tretinu drahšiu ako Ingsteel, bola zvýhodnená práve Sedasport.

Do sekcie rekonštruovaných štadiónov Sedasportu spadajú štadióny v Skalici, Nitre, Žiare nad Hronom, Zvolene, Podbrezovej, Humennom, Bardejove a v Poprade.

Slovenský futbalový zväz sa ale bránil tým, že firma nedodala potrebnú administračnú agendu. "Dôvodom vylúčenia firmy z obstarávania bola skutočnosť, že firma napriek opätovnému vyzvaniu nesplnila stanovené podmienky účasti v súťaži predložením požadovaných dokumentov," uviedla hovorkyňa zväzu Monika Jurigová.

Naťahovanie s úradom obstarávania

Firma Ingsteel následne využila svoje právomoci a po tom, čo ju ÚVO zo súťaže o rekonštrukciu štadiónov vylúčil, sa začala právne brániť. "Verili sme, že naše skúsenosti, vlastné výrobné kapacity, referenčné stavby, ako aj finančná stabilita je dostatočná na zrealizovanie predmetnej zákazky," uviedla v stanovisku firma Ingsteel.

Zimný štadión v Poprade, ktorý rekonštruovala firma Sedasport.
Zobraziť galériu (3)
Zimný štadión v Poprade, ktorý rekonštruovala firma Sedasport.  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Úrad svoje kroky v tejto súťaži hodnotí rozdielne v rámci odlišného obsadenia predsedníckeho postu. "Postup úradu v tomto prípade bol zvolený v čase, keď Miroslav Hlivák nebol predsedom úradu a tak nevylučuje, že by dnes tento postup mohol byť aj rozdielny," uzavrela hovorkyňa úradu Jana Zvončeková.

Verdikt, ktorý zasiahne aj bežných ľudí

Najvyšší súd zobral do úvahy hlavne fakt, že v čase súťaže bola firma Sedasport v reštrukturalizácii. "Verejný obstarávateľ však tejto skutočnosti nevenoval pozornosť. Skutočnosť, že v prípade žalobcu vyhodnotil ako oprávnený postup verejného obstarávateľa týkajúci sa vylúčenia zo súťaže, nepreukázanie finančnej a ekonomickej spôsobilosti, fakt, že nevyvodil vôbec žiadne dôsledky zo skutočnosti, že iný účastník bol v období pred verejným obstarávaním v procese reštrukturalizácie, svedčí o tom, že žalobcu diskriminoval," vyniesol verdikt súdny orgán.

Firma Ingsteel tak teraz od ÚVO žiada finančnú náhradu za priebeh súťaže aj s tým, že Sedasport už niektoré rekonštrukcie dokončil a niektoré ešte prebiehajú. Úrad tak musí vytvoriť právnu stratégiu, pomocou ktorej by ochránil sám seba ako štátnu inštitúciu v záujme vymáhaných finančných prostriedkov od Ingsteel.

V prípade, že úrad o tieto peniaze príde, vyskladajú sa na nich všetci daňoví poplatníci. Úrad si je zjavne vedomý možnej straty týchto peňazí, a preto začal konať po právnej stránke: "Úrad spomínanú žalobu o náhradu škody v danej veci eviduje a vykonáva právne kroky s cieľom ochrany úradu ako štátnej inštitúcie pred podanou žalobou," dodala Zvončeková.

Viac o téme: IngsteelSedasportRekonštrukcia štadiónov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu