Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najnebezpečnejšie je vo Vysokých a v Západných Tatrách: FOTO Rešpektujte rady záchranárov!

Horskí záchranári. Zobraziť galériu (6)
Horskí záchranári. (Zdroj: hzs)

TATRY – Plné ruky práce majú v tomto období horskí záchranári, ktorí upozorňujú na hroziace nebezpečenstvo v horských oblastiach. Najrizikovejšia situácia je vo Vysokých a Západných Tatrách, kde platí výstraha 3. stupňa pred nebezpečenstvom lavíny z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Preto rešpektujte nižšie uvedené rady od záchranárov, aby sa vaša túra neskončila tragicky.

Pokiaľ ide o výstrahy, tie k dnešnému dňu vydala Horská záchranná služba (ďalej len HZS) pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry. V prvých dvoch menovaných platí výstraha 3. stupňa pred nebezpečenstvom lavíny z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

HZS vydala výstrahy.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: hzs)

Vysoké Tatry

„Vo výške nad 1500 m n. m. sa nachádza od 150 do 220 centimetrov snehu. Niektoré časti chodníkov sú šmykľavé. Pozor na snehom nafúkané plochy - zvýšené riziko odtrhu doskovej lavíny,“ varuje služba, ktorá všetkým návštevníkom odporúča, aby zvýšili opatrnosť pri pohybe v horách. „Pozor, stmieva sa už pred 16:00 hodinou,“ dodala.

Západné Tatry

V pohorí je 60 až 220 centimetrov snehu. „Za poslednú periódu sneženia napadlo veľa snehu, hrozia lavíny, ktoré môžu zasiahnuť turistické cesty v dolinách,“ upozorňuje HZS.

Výstraha 2. stupňa pred lavínovým nebezpečenstvom bola vydaná pre Nízke Tatry, Malú a Veľkú Fatru.   

Nízke Tatry

Vo výške nad 900 m n. m. sa nachádza od 60 do 160 centimetrov snehu. „Pri prechodoch cez vysokohorské sedlá a na vrcholy odporúčame zimný výstroj. Všetkým návštevníkom odporúčame, aby pri pohybe v horách dbali na zvýšenú opatrnosť. Na niektorých turistických chodníkoch po veternej kalamite prebieha ťažba dreva,“ píše HZS, ktorá upozorňuje, že Žltý TZCH Demänovská jaskyňa slobody - Siná je pre množstvo popadaných stromov ťažko priechodný.

Malá Fatra

Vplyvom silného vetra je snehová pokrývka nerovnomerne rozložená, v horstve hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo. „Na hrebeni Malej Fatry je hrebeň je vyfúkaný s veľkými prevejmi, ktoré sú pri strate orientácie a následnom zaťažení veľmi nestabilné,“ uvádza služba. Pohyb v teréne tak odporúča len na trasách, ktoré sú vyznačené tyčovým značením. „Z dôvodu bezpečnosti je žltý chodník Medziholie - Stohové sedlo tzv. Stohová skratka uzatvorený,“ doplnila.

Veľká Fatra

Vo výške nad 1000 m n. m. sa nachádza od 60 do 100 centimetrov snehu. Cesta na Kráľovu Studňu je neprejazdená. „Niektoré časti chodníkov sú šmykľavé, neodporúčame peší pohyb vo vysokohorskom prostredí pre vysokú snehovú pokrývku,“ varuje HZS. Zdôrazňuje, že odtrhnutia doskovej lavíny hrozia na snehom nafúkaných plochách. „Na zelenej značke medzi VZ Smrekovica a Malinom Brdom treba zvýšiť opatrnosť pre stromy, ktoré sa lámu a padajú pod váhou snehu aj pri slabom vetre. Upozorňujeme aj na zvýšenú opatrnosť v okolí nižného Šiprúnskeho sedla a Maďarova, kde je elektrický ohradník cca 01 až 20 cm pod úrovňou snehu a pri lyžovaní alebo prechádzaní hrozí riziko zachytenia.“ Na zimnú turistiku ďalej odporúča vhodný výstroj, oblečenie do zimných podmienok a lavínovú výbavu.

Vo Vrátnej doline zasypala lavína slovenského skialpinistu (†40)

Po páde lavíny v žľabe pod Veľkým Kriváňom vo Vrátnej doline zahynul dnes 40-ročný slovenský skialpinista. Jeho kamaráti okamžite začali prehľadávať lavínu pomocou vyhľadávacích prístrojov, ktoré mali všetci pri sebe. „Vzhľadom na nepriaznivé letové podmienky nemohla byť do záchrannej akcie nasadená posádka leteckých záchranárov,“ uviedla HZS s tým, že horskí záchranári z Oblastného strediska Malá Fatra tak postupovali na miesto nehody pozemne.

Muža medzitým vyhrabali ho spod snehu kamaráti. „Bol v bezvedomí a bola potrebná okamžitá resuscitácia, ktorú vykonávali do príchodu záchranárov HZS,“ uviedli záchranári s tým, že napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa 40-ročného muža nepodarilo zachrániť.

Najnebezpečnejšie je vo Vysokých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

Dievča si v posledný deň zimných prázdnin vážne zranilo ruku

Horskí záchranári boli v pondelok 7. januára dopoludnia privolaní k 14-ročnému dievčaťu zo Slovenska, ktoré si v dôsledku pádu vážne zranilo ruku v oblasti lakťa.

Násťročná sa nachádzala v blízkosti hotela Limba, kde jej záchranári poskytli zdravotné ošetrenia. Následne ju snežným skútrom transportovali na štadión Skalka, kde ju odovzdali privolanej posádke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (ďalej len VZZS). Leteckí záchranári ju transportovali do banskobystrickej nemocnice.

Horskí záchranári.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: hzs)

V nedeľu pre lavínu a víchricu evakuovali tatranský hotel

Na Troch kráľov bola vykonaná evakuácia Sliezskeho domu vo Vysokých Tatrách. Dôvodom evakuácie v popoludňajších hodinách bol pád lavíny na prístupovú trasu a silná víchrica, ktorá nedovoľovala opustiť priestory hotela. O pomoc prostredníctvom tiesňovej linky požiadal personál. V hoteli bolo o tom čase 36 hostí. Tých horskí záchranári postupne previezli piatimi snežnými skútrami a pásového štvorkolesového vozidla do Tatranskej Polianky.

Horskí záchranári.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: hzs)

Pomoc potrebovali aj traja zablúdení skialpinisti

V ten istý deň, taktiež v popoludňajších hodinách, žiadali HZS o pomoc traja českí skialpinisti. Išlo o dvoch mužov a ženu, ktorí počas prechodu hrebeňa Malej Fatry v oblasti Pekelníka za nepriaznivých poveternostných podmienok, zlá viditeľnosť a silný vietor, stratili orientáciu. Na pomoc im odišli dvaja pozemní záchranári. Tí so zablúdenými skialpinistami zišli na lyžiach ku kabínovej lanovke, ktorou boli prevezení do Vrátnej. Česi následne pokračovali samostatne.

Horskí záchranári.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: hzs)

Viac o téme: HZSTatryLavínaVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu