Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimoriadna situácia na FOTO: Vodiči bojujú s kalamitou na cestách, napadlo vyše 80 cm snehu!

Zobraziť galériu (28)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/ŽDIAR - V obci Ždiar vo štvrtok vyhlásili mimoriadnu situáciu, problémy tam podľa starostu Pavla Bekeša robí najmä silné sneženie, ktoré v oblasti prevláda už od nového roka. „Zároveň veľmi silno fúka, komplikovať sa to najviac začalo v stredu (2.1.) okolo 16. hodiny, kedy sa zintenzívnilo sneženie aj vietor. Obecné cesty máme zaviate, niektoré časti boli úplne odrezané od prístupu,“ priblížil.

PRÁVE TERAZ Nehoda autobusu pred Donovalmi: 15 zranených, zasahujú hasiči i záchranári

Situáciu podľa neho nezľahčujú ani odstavené autá turistov, ktorí prišli do oblasti lyžovať. Tie vytvárajú barikády na obecných cestách, ktoré sa preto nedajú upraviť. „Upchala sa nám aj hlavná cesta cez obec smerom na Poľsko, sú tu dokonca aj odstavené kamióny, ktoré tu nemajú čo robiť, autá sa šmýkajú, komplikuje nám to aj zásobovanie,“ doplnil starosta. Vyzval všetkých obyvateľov, aby pomohli turistom tieto autá odstrániť, to sa čiastočne podarilo nadránom. "Zostáva nám ešte asi kilometer cesty sprejazdniť, ale momentálne si s tým nevieme dať rady. Je tu množstvo snehu, je to schodné, ale cesta sa zužuje, pretože už nemáme kde tie masy odhŕňať, čo nám veľmi komplikuje život. Preto sme aj vyhlásili mimoriadnu situáciu,“ zdôvodnil Bekeš. Problémy sú podľa neho v rámci celej obce, najvážnejšia situácia je však v odľahlejších častiach. 

Dolný Harmanec pri Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (28)
Dolný Harmanec pri Banskej Bystrici  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

V oblasti platí výstraha 2. stupňa pred snežením a silným vetrom aj na štvrtok, takže mimoriadna situácia v Ždiari potrvá, až kým sa počasie neupokojí. „Pre tých turistov, ktorí u nás teraz sú, je to určite zážitok, pretože tu panuje naozaj pravé zimné počasie. Pre nás to jednoduché nie je, ale to je život na horách,“ konštatoval starosta. Zo snehovej nádielky sa tešia aj v miestnych lyžiarskych strediskách. „Odhadujem, že od stredy napadlo aj pol metra snehu, takže nám to vyhovuje. Čím viac snehu, tým lepšie zjazdovky,“ dodal šéf strediska Ždiar - Strednica Marián Bekeš.

Do Ždiaru a na Oravu smeruje mimoriadna pomoc

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) posiela v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou a silným snežením do najzasiahnutejších lokalít Slovenska potrebnú techniku, ktorá zabezpečí priechodnosť ciest do ohrozených obcí. Týka sa to najmä lokalít na Orave, ako aj obce Ždiar v okrese Poprad. Informovala o tom hovorkyňa HaZZ Zuzana Farkasová. 

Počasie trápi celé Slovensko
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa)

"Hasiči zo Záchrannej brigády v Žiline budú so špeciálnou technikou dislokovaní v katastri obce Oravská Lesná a Skalité. Dobrovoľný hasičský zbor Pole s pásovým transportérom bol vyslaný do Námestova, svoju základňu opustilo aj niekoľko hasičov zo Záchrannej brigády v Humennom, ktorí s pásovým transportérom a traktor - bagrom smerujú do katastra obce Ždiar, okres Poprad,” spresnila Farkasová s tým, že priechodnosť ciest sa budú hasiči snažiť udržať aj z dôvodu nevyhnutného prevozu pacientov, liekov a zásobovania zasiahnutých obcí.

Sneh v Bratislave a meškanie MHD

Husté sneženie spôsobilo meškanie liniek MHD v centrálnej mestskej oblasti, na príjazdových a výjazdových cestných komunikáciách od 10 do 20 minút. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej webovej stránke.

Sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Problematické sú úseky v kopcovitých terénoch mesta: Lamač, Koliba, Dlhé diely, Agátová – spojenie do Devínskej Novej Vsi, Búdková cesta smerom na hrad,” špecifikuje DPB, ktorý v tejto súvislosti vyhlásil celomestský zásah na čistenie a solenie zastávok, obratísk a vozovní MHD.

V Lamači skončil autobus MHD mimo vozovky

Nehoda autobusu v Lamači

“V nočných hodinách budú zabezpečené námrazové vozidlá pre zabezpečenie zjazdností tratí MHD a trakčného vedenia,” uzavrel dopravný podnik hlavného mesta.

Sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V Bratislave postupne obnovujú premávku viacerých liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktorá bola prerušená po predchádzajúcom hustom snežení. Informuje o tom webová stránka imhd.sk. 

Obnovená bola premávka liniek 20, 23, 26, 36 a 123 na Agátovej ulici. Linka 41 podľa možností opäť premáva cez Drotársku cestu a opäť až na Hlavnú stanicu. "Pred 16.00 h začali na linke 207 premávať tri trolejbusy zo šiestich. Naďalej treba počítať s výrazne obmedzenou premávkou," uvádza imhd.sk. 

Počasie trápi celé Slovensko
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa)

Neúspešný bol podľa stránky pokus o obnovenie premávky trolejbusov na Dlhé Diely. Naďalej nepremáva linka 64. Pre nezjazdnosť cesty nepremávajú linky 23, 30, 63 a 123 v Lamači od Vrančovičovej cez Podháj na konečnú Lamač. Kĺbové autobusy sa otáčajú na kruhovej križovatke na Hodonínskej za Lamačom, krátke premávajú od Vrančovičovej priamo na konečnú Lamač, doplnilo imhd.sk

Sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Tatranské cesty sú na tom veľmi zle

"Za uplynulých 24 hodín napadlo do 30 centimetrov nového snehu a sneženie je sprevádzané silným vetrom, čo spôsobuje okamžité zafúkavanie ciest a tvorbu snehových jazykov a závejov,“ priblížil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že za 24 hodín cestári v regióne prepluhovali takmer 6000 kilometrov ciest, 1400 kilometrov posypali kamenivom a 1800 kilometrov upravili soľou. Vo výkone bolo 21 mechanizmov, ktoré ostávajú v teréne aj naďalej, keďže nepriaznivé počasie pretrváva.

Šuňava
Zobraziť galériu (28)
Šuňava  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

„Očakávame, že so snehom a vetrom budeme bojovať počas celého dňa aj noci. Podľa predpovede sa počasie upokojí až v piatok 4. januára v ranných hodinách,“ doplnil Barilla. Na mnohých miestach podľa neho dochádza k zafúkavaniu vozovky a je problém tieto cesty udržať prejazdné. Situácia na cestách v Prešovskom kraji je naďalej ovplyvnená snežením a silným vetrom. Všetky cesty, okrem úseku medzi Štrbou a Šuňavou, ktorý uzavreli v stredu (2.1.), sú však aj napriek tomu zjazdné. Uviedol to operačný dôstojník Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko. 

„V podstate situácia sa od rána nezmenila, na cestách hlavne vo Vysokých Tatrách, v okolí Kežmarku, Popradu, Tatranskej Štrby, Starej Ľubovne, Bardejova, na Spišskej Magure a pri Pustom Poli, sa tvoria snehové jazyky a záveje. Naše sypače chodia, odhŕňajú a prečisťujú cesty a zatiaľ to zvládajú tak, aby nebolo potrebné uzatvoriť ďalšie úseky,“ priblížil Štofko s tým, že najviac práce je v severných častiach kraja a v horských polohách.

Šuňava
Zobraziť galériu (28)
Šuňava  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Najväčšie problémy sú podľa neho na cestách Poprad – Starý Smokovec, Poprad – Veľký Slavkov – Nová Lesná, Poprad – Spišský Štvrtok, Veľká Lomnica – Stará Lesná, v Kežmarskom okrese najmä na cestách Kežmarok – Stráne pod Tatrami, Kežmarok – Mlynčeky, Spišská Belá – Tatranská Kotlina a Slovenská Ves – Výborná – Lendak. „V okrese Levoča sú to hlavne úseky medzi Levočou a horským priechodom Branisko, tak isto smerom na Nemešany, Levočské vrchy, a tiež smerom na Uložu, Vyšné a Nižné Repaše a Olšavicu,“ doplnil Barilla. 

Napadlo vyše 80 cm snehu

Na viacerých miestach na severe Slovenska snehová nádielka dosahuje 30, miestami aj 80 centimetrov (cm). Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), podľa ktorého má husté sneženie pokračovať.

Najviac snehu - 84 cm meteorológovia namerali v Oravskej Lesnej. Sú však presvedčení, že na Kysuciach a Orave môžu byť aj lokality, kde nasnežilo viac. Väčšie úhrny zrážok zaznamenali napríklad v Oravskej Polhore, kde však nemajú zariadenie na meranie hrúbky snehovej pokrývky. Podľa portálu imeteo.sk v Oravskej Lesnej husto sneží už dva dni bez prestávky. "V obci sú však obyvatelia na nádielky snehu zvyknutí a vedia sa s ním popasovať. Aj napriek masám nového snehu sú cesty odhrnuté a sprístupnené sú takmer všetky ulice," opisuje portál. Kalamitný stav tam zatiaľ nevyhlásili.

Mimoriadna situácia na FOTO:
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podobná meteorologická situácia bude podľa SHMÚ pretrvávať. Treba sa preto pripraviť na ďalšiu snehovú nádielku, predovšetkým na severe. V tejto súvislosti vydal ústav pre viacero severných okresov výstrahu pred snežením. Platiť má do 18. h. Severné Slovensko môže aj v noci a v piatok (4.1.) miestami očakávať tvorbu snehových jazykov a závejov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. 

"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,” upozorňuje SHMÚ, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa pre viaceré okresy Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja, s platnosťou do piatka 9.00 h.

Mimoriadna situácia v Žilinskom kraji

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách celkom v 12 obciach na území Žilinského kraja. Ide najmä o samosprávy z regiónov Oravy, Kysúc a z okresu Žilina. Informácie poskytol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Mimoriadna situácia na FOTO:
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Snehová kalamita zastihla najmä obce v okrese Námestovo, celkovo až osem z nich. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť a Zubrohlavu. V okrese Žilina vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach majú najväčšie ťažkosti so snehom v Skalitom.

Neprejazdné, snehom zasypané a zafúkané komunikácie trápia aj obyvateľov a chatárov v Terchovej. Problematické bolo dostať sa najmä do tamojších trvalo obývaných osád, ktoré sa nachádzajú vo vyšších polohách a rekreačných chát. Mimoriadnu situáciu v obci vyhlásili vo štvrtok dopoludnia, odvtedy sa do odpratávania snehu zapojila aj ďalšia technika od fyzických osôb a podnikateľov. „Niektoré osady, ktoré boli odrezané od miestnej komunikácie, už sú na tom už lepšie. Situácia sa mení každú chvíľu, raz je viac sneženia, raz menej. Snažíme sa robiť, čo môžeme. V uplynulých hodinách a dňoch napadlo v obci asi pol metra snehu, na kopcoch aj viac,“ opísal aktuálnu situáciu v Terchovej starosta Jozef Dávidík.

Oravská Lesná
Zobraziť galériu (28)
Oravská Lesná  (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Problémom bolo najmä dostať sa do osád vo vyšších oblastiach, ktoré sú trvalo osídlené hlavne seniormi, či do celoročne obývaných rekreačných objektov. Počasie sa podľa starostu neustále mení. „Ide to takými vlnami, otázka je, čo ďalej. Mrákavy sa väčšinou prihrnú zo strany od Kysúc. Technika je rozptýlená po celej dedine, robíme v Bielom Potoku, ale aj v Struhárni, Šípkovej a v osadách, ktoré sú vysoko. Viac-menej sú už sprejazdnené, no prejde technika a o chvíľu je znova zasypaná cesta,“ dodal.

Na území Skalitého pripadlo 70 centimetrov až meter nového prachovitého snehu a vo štvrtok ráno vyhlásili mimoriadnu situáciu. „Momentálne odstraňujeme kalamitu. Tá nastala už od utorka 1. januára. V obci sme mali naozaj intenzívne sneženie. Ráno sme vyhlásili kalamitnú situáciu, nakoľko počas noci napadlo niekoľko desiatok centimetrov nového snehu. Momentálne sa snažíme sprístupňovať jednotlivé lokality pre občanov,“ uviedol starosta Jozef Cech.

Riaditeľ závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) Jozef Oršuliak informoval, že v Námestove aktuálne zasadá k obecným cestám krízový štáb. „V teréne sú momentálne všetky dostupné vozidlá, ktoré máme. Cesty v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo sú zjazdné. Cesty prvej triedy a rýchlostné komunikácie sú viac-menej mokré. Na cestách druhých a tretích tried je kašovitá vrstva snehu do piatich centimetrov,“ priblížil.

Oravská Lesná
Zobraziť galériu (28)
Oravská Lesná  (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Mierne problémy sú podľa Oršuliaka na horskom priechode Príslop, ale napríklad aj na hornej Orave – v Mútnom či Sihelnom. „Na horských priechodoch fúka, stále sneží, pracujeme nonstop. Nočná zmena zostáva na dennú, denná na nočnú,“ dodal.

Mimoriadna situácia na FOTO:
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Zjazdnosť ciest

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na niektorých úsekoch D1 Dubná skala - Turany, Ivachnová - Važec, úseku D3 Poľana - Skalité, úsekov R3 Trstená - Tvrdošín, Sedliacka Dubová - Široká a obchvat Hornej Štubne sa nachádza jedno- až trojcentimetrová vrstva čerstvého alebo kašovitého snehu. Na úseku D3 Svrčinovec - Poľana je miestami čerstvý sneh v hrúbke do štyroch až piatich centimetrov. Na portáli zjazdnost.sk o tom informuje Slovenská správa ciest (SSC), podľa ktorej počasie komplikuje dopravu najmä v horských oblastiach a na severnom Slovensku.

Verejnoprospešné služby v Liptovskom Mikuláši majú v plnej permanencii všetku dostupnú techniku na zimnú údržbu. „V teréne máme od skorého rána 16 mechanizmov (sypače, odhŕňače, vozidlo city maser a malotraktor na chodníky) a do 30 ľudí. Techniku operatívne presúvame podľa situácie v rámci mesta a mestských častí. Vzhľadom na to, že jednorazovo napadlo veľké množstvo snehu, prosíme ľudí o zhovievavosť,“ dodal riaditeľ VPS Dušan Grešo. Na čistenie chodníkov dočasne presunuli aj ľudí zo separačnej haly.

Polícia dala verejno prospešným službám pokyn, aby pre autá úplne uzavreli cestu na Háj - Nicovô. Tá je v zime neudržiavaná a jazda po nej bola len na vlastné riziko. Dôvodom uzatvorenia boli dopravné kolízie, ktoré sa na ceste stali v uplynulých dňoch.

Donovaly Šturec
Zobraziť galériu (28)
Donovaly Šturec  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a južnej časti stredného a východného Slovenska je prevažne suchý až mokrý. Na severe stredného a východného Slovenska vozovky sú prevažne pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jedného až piatich centimetrov. Na cestách III. triedy v obvode Haligovce je na vozovke čerstvý sneh hrúbky piatich až desiatich centimetrov. Zľadovatený sneh hrúbky jedného centimetra sa miestami vyskytuje na vozovkách ciest nižších tried v okolí obvode Hnúšťa a na ceste II/531 (Muráň) v okrese Rimavská Sobota," upozorňuje SSC.

Donovaly Šturec
Zobraziť galériu (28)
Donovaly Šturec  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Zjazdné sú podľa portálu aj všetky horské priechody (HP), povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky jedného až troch centimetrov, na HP Huty a Herlianske Sedlo hrúbky štyroch až piatich centimetrov a na HP Makov je kašovitý sneh do piatich až desiatich centimetrov. HP Biela Hora, Kremnické Bane, Látky-Prašivá, Soroška, Ďurďošík, Dargov, Havran, Skýcov a Chorepa majú povrch vozoviek suchý až mokrý.

Počasie trápi celé Slovensko
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa)

HP Donovaly je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. Pre rovnakú dopravu je od Banskej Bystrice neprejazdný aj HP Šturec. SSC upozorňuje na snehové jazyky a záveje na cestách II/529 Sedmák - Drábsko, na HP Čertovica (I/72) a HP Besník (I/66) a na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.

Počasie trápi celé Slovensko
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa)

Pre silné sneženie a vietor je uzatvorená cesta č. III/3061 Štrba – Šuňava. Z rovnakého dôvodu je znížená dohľadnosť do 100 metrov na Hričove, strednom Považí, Kysuciach, Orave a Liptove, do 200 metrov v okolí Starej Ľubovne. Cesta II/584 úsek Srdiečko- Bystrá je prejazdná so snehovými reťazami.

Donovaly Šturec
Zobraziť galériu (28)
Donovaly Šturec  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Horská záchranná služba neodporúča pre počasie aktivity v horách

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby vzhľadom na pretrvávajúce mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky, zvážili všetky svoje aktivity v horskom a vysokohorskom prostredí. Šéf HZS Jozef Janiga uviedol, že počas uplynulých dní a najmä v noci zo stredy (2.1.) na štvrtok napadlo v horách množstvo snehu a najmä v polohách nad 1500 metrov nad morom prevláda silný vietor. Ten môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 38 až 44 metrov za sekundu. 

Vplyvom snehových prehánok a silného vetra vo Vysokých a Západných Tatrách stúplo vo štvrtok popoludní lavínové nebezpečenstvo na veľké, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach zatiaľ platí zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň. Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že počas posledného a stále pretrvávajúceho sneženia napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách do 80 centimetrov snehu.

"Nový vetrom previaty sneh spôsobuje zvyšovanie lavínového nebezpečenstva. Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. V týchto miestach je nový sneh sfúkaný do dosiek a vankúšov," uviedol s tým, že v niektorých prípadoch sa predpokladajú stredné a výnimočne aj veľké spontánne lavíny.

Donovaly Šturec
Zobraziť galériu (28)
Donovaly Šturec  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Nový vetrom previaty sneh sa viaže najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. Vo Veľkej a Malej Fatre i v Nízkych Tatrách bolo mierne lavínové nebezpečenstvo, jeho tendencia je však vplyvom sneženia a silného vetra stúpajúca a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Dolný Harmanec
Zobraziť galériu (28)
Dolný Harmanec  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Treba sa pripraviť aj na to, že teploty sa vo vysokohorskom prostredí pohybujú miestami až okolo mínus 20 stupňov Celzia, pričom vplyvom tohto vetra pocitová teplota môže byť ešte výrazne nižšia. Okrem toho chodníky veľmi rýchlo zafúkava, čiže pri zníženej viditeľnosti je veľmi ľahké stratiť orientáciu a v tomto počasí stratiť sa v horách, môže mať naozaj fatálne následky," konštatoval šéf HZS. Vzhľadom na prognózu počasia a podmienky v teréne preto horskí záchranári túry do vysokohorského prostredia neodporúčajú, ľudia by sa mali pohybovať skôr v intravilánoch a nižších polohách.

Skrížený kamión na D2

Na diaľnici D2 za križovatkou Jarovce smerom do Maďarska sa na 75. kilometri sa skrížil kamión. Informuje o tom Zelená vlna RTVS na sociálnej sieti. "Úsek je ťažko prejazdný, obísť ho je možné cez Jarovce a Rusovce po starej ceste,” uvádza Zelená vlna. 

Dopravu v Bratislave skomplikovalo popoludňajšie sneženie a neskôr aj poľadovica. Počasie obmedzilo premávku viacerých liniek mestskej hromadnej dopravy. Podľa Stella centra treba v hlavnom meste aktuálne počítať s ťažkou prejazdnosťou najmä na Kolibe, Kramároch, Karlovej Vsi a v Lamači, kde je na cestách zmrznutá vrstva rozjazdeného snehu. 

Viac o téme: CestyZjazdnosťVodičiDonovalyHorský prechod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu