Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Marco sa musí vrátiť k matke!

Marco Masiero (11) sa musí vrátiť k mame. Zobraziť galériu (7)
Marco Masiero (11) sa musí vrátiť k mame. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Chlapec, ktorý v utorok utiekol matke Slovenke na taliansku ambasádu, sa k nej musí vrátiť. Rozhodol o tom dnes Okresný súd vo Zvolene predbežným opatrením. Jedenásťročný Marco pritom ušiel, lebo chce žiť s otcom Talianom. Otec sa môže proti rozhodnutiu, o ktorom ČTK informovala hovorkyňa súdu Silvia Rúfusová, odvolať. Na vydaní syna matke to však nič nezmení.

"Okresný súd vo Zvolene dnes rozhodol, že predbežným opatrením zveruje maloletého do starostlivosti matky Berty Staškovej - Ondrišovej. Toto uznesenie je vykonateľné dňom jeho doručenia," informovala hovorkyňa. Dôvody rozhodnutia nechcela zverejniť, keďže ide o citlivý prípad.

Rodinná dráma sa začala v utorok ráno, keď Marco taxíkom ušiel matke z bratislavského letiska po návrate z dovolenky z Tuniska. Chlapec, ktorý má slovenské aj talianske občianstvo, odišiel na talianske veľvyslanectvo, kde dodnes nocuje.

"Chcem byť s otcom! Viac si s ockom rozumiem. Ja s manželom mojej mamy nechcem žiť, lebo ho nemám rád," napísal si Marco do denníka. Rovnako sa vyjadril už dávnejšie pred súdnym znalcom. Súd však rozhodol zveriť dieťa matke na základe návrhu Úradu práce sociálnych vecí a rodiny vo Zvolene, ktorý má podľa zákona zastupovať práva a záujmy maloletého.

Podľa riaditeľky odboru sociálnych vecí zvolenského úradu Jaroslavy Kopřivovej návrh spracovali na základe toho, že dieťa žije u matky. Potvrdila však, že pracovník úradu z Bratislavy a psychológ boli chlapca vypočuť a závery ich stretnutia zvolenskí pracovníci videli.

Marcova matka, ktorá s novým manželom čaká dieťa, vyzvala slovenské úrady, aby jej pomohli syna vrátiť. Otec chlapca zase dúfal, že slovenské súdy rozhodnú tak, ako si praje jeho syn.

Rodičia sa viackrát stretli, avšak nedokázali sa mimosúdne dohodnúť. Matka svojho bývalého partnera obvinila, že útek zorganizoval on. Otec však tvrdil, že sa o celom prípade dozvedel z telefonátu ambasády, keď šiel doma v Padove do práce. Podľa neho sa chlapec rozhodol sám, lebo je nešťastný.

Problém s chlapcom zo Zvolena, ktorého rodičia sa zoznámili na štúdiách v Nemecku, riešili talianske a slovenské úrady aj vlani. Vtedy bol totiž na dovolenke u otca, ktorý predtým žil desať rokov na Slovensku, odkiaľ sa odmietol vrátiť. Nakoniec však dieťa talianske orgány na žiadosť slovenských úradov matke vydali.

MZV žiada talianske veľvyslanectvo o urýchlené vrátenie Marca


BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí SR vyzvalo talianske veľvyslanectvo v Bratislave na bezodkladné odovzdanie 11-ročného Marca jeho matke zo Zvolena. Štátna tajomníčka MZV SR Oľga Algayerová odovzdala talianskej chargé d´affaires nótu s prílohou kópie uznesenia Okresného súdu vo Zvolene z dnešného dňa. Uznesením bolo prijaté predbežné opatrenie vo veci maloletého zverením do starostlivosti matky. Na základe tohto dokumentu vyzvalo MZV SR talianske veľvyslanectvo na bezodkladné odovzdanie chlapca do rúk jeho matky, dodala Pilátová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu