Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Marco zostáva na talianskej ambasáde

Marco Masiero (11)
Marco Masiero (11) (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Chlapec, ktorý pred dvoma dňami ušiel slovenskej matke za otcom Talianom, zrejme aj dnešnú noc strávi na ambasáde, kam sa uchýlil.

Jeho rodičia sa totiž stále nedohodli, s kým bude chlapec žiť. O prípade 11-ročného Marca dnes nerozhodol ani súd.

Otec chlapca dnes pred médiami poprel, že by syna na útek nahovoril on. Muž, ktorý žije v Padove, sa o prípade dozvedel až z telefonátu talianskej ambasády. "Môj syn jasne povedal, že chce žiť v Taliansku. Ja nemám prečo manipulovať vlastného syna, on má vlastný názor, robí to, čo cíti, nie čo poviem ja, sused alebo matka," vyhlásil muž.

Chlapcova matka dnes ráno pred ambasádou naopak tvrdila, že útek chlapca zorganizoval otec. Podľa muža však chlapec utiekol, pretože je nešťastný. So synom naposledy strávil 15-dňovú dovolenku v druhej polovici júla, a to na Slovensku.

"Dieťa sa zaťalo, dieťa sa vyjadruje, že je mu momentálne veľmi dobre na ambasáde," povedala ráno novinárom právnička matky, ktorá sa s chlapcom nakrátko stretla. Ambasáda jej chlapca vydať nechce, lebo má dvojité občianstvo, a teda nárok na taliansku ochranu.

Chlapec po rozchode rodičov žil u matky. "Maloletý nebol zverený do starostlivosti matky žiadnym právoplatným rozhodnutím, nachádza sa v nej na základe ústnej dohody rodičov, ktorá nemôže byť považovaná za platnú na základe okolností, ktoré nastali," tvrdila právnička otca Diana Hrončeková.

O tom, s kým z ambasády odíde Marco, má rozhodnúť súd vo Zvolene. Matka chlapca dnes podala návrh na predbežné opatrenie, súd ho však žiada doplniť. "Podanie urobené telefaxom je potrebné doplniť najneskôr do troch dní predložením jeho originálu," povedala ČTK hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Silvia Rúfusová. Rodičia by sa ešte mali stretnúť a opäť pokúsiť o dohodu.

Problém s chlapcom zo Zvolena riešili talianske a slovenské úrady aj vlani. Vtedy bol totiž na dovolenke u otca, odkiaľ sa odmietol vrátiť do rodiska. Nakoniec však dieťa talianske orgány matke vydali. Tentoraz ušiel matke po dovolenke z letiska taxíkom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu