Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Malý Zvolenčan ušiel od matky, noc strávil na talianskej ambasáde

BRATISLAVA - Slovenská a talianska diplomacia riešia prípad 11-ročného chlapca, ktorý ušiel od svojej matky zo Zvolena a dnešnú noc strávil na ambasáde Talianska v Bratislave.

Marco, ktorý má otca Taliana, v pondelok prišiel na ambasádu, lebo vraj chce žiť s otcom. Chlapca však súd už skôr zveril do výchovy matke.

"Ministerstvo zahraničných vecí nótou oslovilo talianske veľvyslanectvo o pomoc pri vrátení maloletého. V nóte sme informovali, pokiaľ otec má námietky proti rozhodnutiu súdu, môže podať žiadosť o prešetrenie zverenia maloletého do opatery," povedala ČTK Marianna Pilátová z tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí.

Ambasáda podľa nej požiadala ministerstvo, aby úrady rozhodli, čo bude pre chlapca najlepšie. Ministerstvo zahraničných vecí preto požiadalo o pomoc ministerstvá spravodlivosti aj sociálnych vecí a rodiny, ktoré sa už prípadom zaoberajú.

Talianski diplomati chlapcovi, ktorý má dvojité občianstvo, pridelili ochranného právneho zástupcu. Ten sa dnes má pokúsiť o zmier medzi otcom a matkou za prítomnosti právnych zástupcov oboch strán.

Ak by si otec chlapca vzal, môže to byť údajne považované za marenie súdneho rozhodnutia, respektíve únos. Krajský súd v Banskej Bystrici totiž na základe znaleckých posudkov zveril dieťa matke, čo by v zmysle medzinárodných zmlúv malo Taliansko podľa dostupných informácií rešpektovať.

Problém s chlapcom zo Zvolena riešili talianske a slovenské úrady aj vlani. Vtedy bol totiž na dovolenke u otca, ktorý ho odmietol vrátiť do rodiska. Nakoniec však dieťa talianske orgány matke vydali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu