Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozí STOP letom zo Slovenska do Británie: Ryanair sa vyhráža koncom!

Spoločnosť Ryanair plánuje rušiť lety kvôli Brexitu. Zobraziť galériu (2)
Spoločnosť Ryanair plánuje rušiť lety kvôli Brexitu. (Zdroj: TASR/AP, SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

BRATISLAVA/LONDÝN – Ak v najbližšom čase nebude jasno okolo novej leteckej dohody so Spojeným kráľovstvom, dopravca Ryanair plánuje zrušiť mnoho letov z a do Veľkej Británie. Pre Slovákov to znamená, že by sa do dôležitých britských destinácií nedostali.

Pre  Süddeutsche Zeitung to konštatoval šéf predaja spoločnosti David O'Brian. Podľa jeho slov stiahnu zo základní po celej Británii 85 lietadiel a rozdelia ich po vyše 70-ich existujúcich prevádzok v Írsku a na európskom kontinente.

Dohoda "o otvorenom nebi" umožňuje leteckým spoločnostiam v EÚ, vrátane spoločností registrovaných vo Veľkej Británii, pôsobiť navzájom vo všetkých krajinách. Keďže letectvo nespadá pod pravidlá Svetovej obchodne organizácie, uzavretie novej dohody je nevyhnutné, vyjadril sa riaditeľ najväčšej európskej leteckej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary.

Nekompromisný O´Leary však hovorí, že takáto dohoda je nemožná a jedinou rozumnou možnosťou pre Britániu by bolo ostať v EÚ. Najhorším scenárom by bolo zrušenie letov medzi Britániou a EÚ. "Ak nebudeme mať istotu o právnych základoch a nových podmienkach k letom medzi EÚ a Britániou do jesene 2018, zrejme budeme nútení zrušiť lety a presunúť niektoré, alebo aj všetky, naše lietadlá preč z Británie od apríla 2019," povedal O'Leary.

"Od septembra 2018, kedy si priemerný britský volič vyberá dovolenku na leto 2019, budú mať Briti dve možnosti. Buď bude šoférovať do Škótska, alebo si vezme trajekt do Írska," dodal O'Leary. Írska spoločnosť Ryanair sa snaží v súčasnosti posilňovať postavenie na kontinentálnej Európe.

V súčasnosti poskytuje spoločnosť neobmedzené lety medzi štátmi Európskej únie aj do niektorých členských krajín, s ktorými má EÚ osobitné dohody. Len z londýnskeho letiska Stansted poskytuje spoločnosť vyše 150 letov. Bez novej dohody s EÚ by sa po brexite tieto lety obmedzili len na trasu medzi Spojeným kráľovstvom a Írsko, do ostatných krajín Únie nie.

Obrovský dopad by to malo aj na lety z Bratislavy. Mohli by ste naďalej lietať do akýchkoľvek krajín v rámci EÚ, no dôležité britské destinácie by v tomto prípade zmizli z ponuky. Týkalo by sa to miesto ako je Londýn, Manchester, Birmingham, Edinburg, Leeds či Bradford, uvádza portál etrend.sk.

Viac o téme: RyanairMichael O'Leary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu