Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Neuveriteľné divadlo na letisku v Istanbule: Zázračné pristátie po zásahu bleskom

Takto vyzeralo lietadlo, ktoré malo naozaj namále Zobraziť galériu (2)
Takto vyzeralo lietadlo, ktoré malo naozaj namále (Zdroj: FB / oleg.lungul.96)

ISTANBUL - Ľudia neďaleko letiska v tureckej metropole Istanbul boli svedkami nevšedného pristávania. Pokúsilo sa oň lietadlo, ktoré poškodila búrka a dvojica pilotov musela vynaložiť všetky svoje sily, aby stroj dostala bezpečne na zem.

Lietadlo Airbus A320 tureckej spoločnosti AtlasGlobal smerovalo z ukrajinského Charkova cez Istanbul až do cyperského letiska Ercan, narazilo však na búrku a piloti sa po tom, čo ho vo výške 1220 metrov zasiahol blesk, rozhodli vrátiť späť na istanbulské letisko. Ako možno vidieť na fotografiách, kokpit aj predok lietadla so senzormi boli poriadne poškodené.

Pristáť sa podarilo vďaka tomu, že ho pilot nakláňal, aby cez bočné okno videl na pristávaciu dráhu, a s pomocou dispečerov letiska. „Bolo to ťažké, ale dôležité je, že ľudia sú celí a zdraví,“ vyhlásil ukrajinský kapitán Oleksandr Akapov. Na palube sa podľa ukrajinskej televízie TSN nachádzalo 121 cestujúcich a šesť členov posádky.

„Počas udalosti bolo naše lietadlo riadené veľmi skúseným tímom trénovaným na Ukrajine, ktorá bola centrom leteckého priemyslu počas éry Sovietskeho zväzu. Vďaka ich skúsenostiam a času, ktorý strávili na simuláciách a dokázali sa pripraviť na takéto nepríjemnosti, dokázali prekonať opozíciu v podobe počasia bez akéhokoľvek problému," píše sa v stanovisku spoločnosti AtlasGlobal.

Akapov sa dočkal uznania aj od ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ako uviedla agentúra Interfax, hlava štátu mu udelila najvyššie štátne uznanie za odvahu a nezištnosť, ktorú ukázal počas služby, a za vysoký stupeň profesionality.

Takto vyzeralo lietadlo, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / oleg.lungul.96)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu