Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najhoršia nočná mora! Búrka rozbila sklo v kokpite: Cestujúci sa modlili, VIDEO husársky kúsok kapitána

Našťastie všetko dobre dopadlo. Zobraziť galériu (2)
Našťastie všetko dobre dopadlo. (Zdroj: YouTube/euronews/ Телеканал Хабар 24 )

KYJEV/ISTANBUL - Ukrajinského pilota Alexandra Akopova oslavujú vo svojej vlasti ako hrdinu a dokonca ho vyznamenal aj samotný prezident Petro Porošenko. Napriek tomu, že bolo čelné sklo Airbusu A320 poškodené krupobitím a kapitán prakticky nič nevidel, podarilo sa mu s poškodeným strojom aj v nepríjemnom počasí bezpečne núdzovo pristáť na tureckom letisku. Za životy mu teraz môže vďačiť 121 pasažierov a 6 členov posádky.

Otrasná skúsenosť Róberta pred odletom na dovolenku: VIDEO V Košiciach nikdy nič podobné nezažil

Alexander Akopov, ktorý pracuje pre tureckú spoločnosť AtlasGlobal si získal priazeň verejnosti počas prudkej štvrtkovej búrky, ktorá zasiahla Istanbul. Pohroma, ktorá trvala len 20 minút, paralyzovala dopravu, zaliala ulice aj autá, vyvrátila stromy, zničila mnohé strechy a spôsobila požiare.

Práve do nej sa krátko po vzlietnutí dostal aj Airbus 320, ktorý šiel z ukrajinského Charkova cez Istanbul do cyperského Ercanu. Vo výške asi 1300 metrov krupobitie zrazu poškodilo nos lietadla aj čelné sklo, čím zabránilo vo výhľade. Krúpy vo veľkosti slepačieho vajca dokonca zablokovali aj autopilota.

Najhoršia nočná mora! Búrka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/euronews/ Телеканал Хабар 24 )

Kapitánovi povolili pristáť na Atatürkovom letisku aj napriek tomu, že bolo pre prílety uzatvorené kvôli nepriaznivému počasiu. Núdzová situácia si vyžiadala pohotovosť všetkých záchranných zložiek. Na ploche boli nachystaní požiarnici aj sanitky.

Video zachytáva červeno-biele prúdové lietadlo, ako dosadne na dráhu a kapitán bezpečne dovedie cestujúcich na zem. Zábery z vnútra lietadla ukazujú, ako jedna zo žien plače a modlí sa. Niekto za kamerou vystrašene hovorí: "On to nezvládne, nezvládne to."

"Lietam už 30 rokov," vyjadril sa pre miestne médiá Akopov a dodal, že lokátor im neukázal katastrofické počasie, ktoré sa na nich valí, preto sa to stalo. "Bolo to ťažké, ale najdôležitejšie je, že ľudia žijú," vyjadril sa hrdina.

Kapitánovi telefonoval aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a udelil mu vyznamenanie za odvahu. Leteckí odborníci tiež chválili dvoch tureckých členov palubnej posádky za statočnosť. Po pristátí prepukol na letisku masívny potlesk. Piloti iných lietadiel zdravili lietadlo blikajúcimi svetlami a prišli na palubu, aby potriasli pilotom rukami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu