Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dovolenkári, zbystrite pozornosť: Porovnanie cien destinácií, kam sa oplatí ísť túto sezónu?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Dovolenková sezóna je už za dverami. Väčšina Slovákov bude pri vyberaní dovolenky zvažovať najmä otázku financií. Ekonómovia sa pozreli ceny v najobľúbenejších destináciách a porovnali ich s cenami z minulého roka. Pozrite sa, aké sú ceny v krajine, kde zvažujete dovolenkovať.

Chorvátsko a Bulharsko peňaženky nepotešia

V najobľúbenejšej destinácii, Chorvátsku, trávi dovolenku až pätina Slovákov. Tí sa nepotešia, pretože ceny oporti minulému roku vzrástli o necelé jedno percento. "Negatívnou správou pre našincov ale je, že spomedzi mien krajín, v ktorých často dovolenkujú, je chorvátska kuna jedinou, voči ktorej bolo euro v máji medziročne slabšie," tvrdia analytici Poštovej banky.

Dobrou správou je, že zmena je nepatrná. Rovnako je to s cenami v Bulharsku, ceny sa prakticky nezmenili. "Do karát našincom hrá tiež fakt, že aj v tejto krajine je inflácia už dlhodobo v zápornom teritóriu a cenový pokles patrí k najvýraznejším v EÚ."   

Dovolenkári, zbystrite pozornosť: Porovnanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pabk)

Turecko a Egypt sú oveľa lacnejšie

Okrem Chorvátska a Bulharska potešia Slovákov správy z ostatných destinácií. Najmä Egypta, Turecka, Tuniska či Ruska. Euro bolo v máji v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška voči tureckej líre silnejšie až o zhruba 13 %. Pri egyptskej libre dokonca až o takmer 18 %. Z toho vyplýva, že za rovnaké množstvo peňazí si v týchto krajín kúpime viac tovarov aj služieb.

Do Ruska za babku

Fanúšikovia Ruska sa môžu tešiť. "Euro je totiž voči ruskému rubľu v porovnaní s vlaňajškom silnejšie až o zhruba tretinu, dovolenka tam by nás tak mohla vyjsť pomerne lacno," informujú ekonómovia. Naša mena je silnejšia aj voči Británii (8%), po prípadnom Brexite by bola ešte silnejšia. Ekonómovia upozorňujú, že vzhľadom na ceny treba brať do úvahy rozdielne výšky cenových hladín v rôznych krajinách.

Terorizmus preváži aj ceny

Otázkou zostáva, koľkí Slováci budú mať túto sezónu záujem o exotické destinácie ako Egypt, Tunisko či Turecko. Ako hrozba vystupuje do popredia terorizmus a geopolitické napätie. "Krajinám výrazne poznačili imidž teroristické útoky či migračná kríza. Vlastná bezpečnosť cestujúcich tak pravdepodobne vo väčšine prípadov preváži napríklad aj nad lacnejšími letenkami, ktorými sú tieto krajiny už dlhšie obdobie atraktívne," tvrdia analytici z Poštovej banky.

Viac o téme: EuroKurzDovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu