Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V prípade brexitu čakajú Britániu zmeny: Minister neobišiel ani možné zvýšenie daní

George Osborne
George Osborne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ak Británia vystúpi z Európskej únie, bude musieť vláda v Londýne zvýšiť dane a naopak znížiť štátne výdavky, aby kompenzovala výpadok 30 miliárd libier, ktorý by tzv. Brexit spôsobil vo verejných financiách. Povedal to dnes britský minister financií George Osborne.

"(V prípade brexitu) vznikne veľká diera vo verejných financiách," povedal Osborne. "Budeme musieť zvýšiť dane a obmedziť výdavky," dodal. Skupina zákonodarcov z jeho vlastnej Konzervatívnej strany ale oznámila, že by takýto krok v parlamente zablokovala. "Nie je možné, aby sme to nechali prejsť," píše sa podľa agentúry Reuters vo vyhlásení, ktoré podpísalo 59 zákonodarcov Konzervatívnej strany. Proti zvyšovaniu daní a znižovaniu výdavkov by sa podľa predsedu Jeremyho Corbyna postavila takisto opozičná Labouristická strana.
 
Osborne uviedol, že by sa snažil zaviesť nové rozpočtové opatrenia v priebehu dvoch mesiacov potom, čo by voliči schválili vystúpenie z EÚ. Opatrenia by mohli zahŕňať napríklad zvýšenie dane z príjmu o dva percentuálne body na 22 percent a nárast daňových sadzieb alkoholu a benzínu. Výdavky na zdravotníctvo, vzdelávací systém a obranu by naopak mohli byť o dve percentá znížené.
 
Podľa niektorých nezávislých ekonómov by v prípade takéhoto sprísnenia rozpočtovej politiky bolo pre britské hospodárstvo zložitejšie vyrovnať sa s neistou budúcnosťou po odchode z EÚ. "V krátkodobom horizonte by zvyšovanie daní či obmedzovanie výdavkov bolo úplne zlou reakciou na šok spôsobený Brexitom," uviedol Jonathan Portes z britského inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum NIESR.
 
Briti budú o zotrvanie v EÚ rozhodovať v referende, ktoré sa uskutoční 23. júna. Rad významných inštitúcií, vrátane Medzinárodného menového fondu (MMF) a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), už varovala, že odchod z EÚ by mohol britskej ekonomike spôsobiť značnú ujmu.
Viac o téme: DaneGeorge Osborne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu