Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dovolenkové trendy Slovákov odhalené: Najobľúbenejšia destinácia a dôvod, prečo nikam necestujeme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Kde Slováci dovolenkovali vlani a aké majú plány na tohtoročnú dovolenku? Ekonómovia sa pozreli na čísla, z ktorých vypočítali dovolenkové trendy Slovákov. A tie sú veľmi zaujímavé. Vedeli ste napríklad, že desať percent Slovákov nemá o dovolenku vôbec záujem? Analytici zistili aj hlavný dôvod, prečo našinci nechodia na dovolenky.

Zažili ste dovolenku, na ktorú nikdy nezabudnete? Podeľte sa s nami o vaše najbizarnejšie cestovateľské skúsenosti a napíšte nám na tipy@topky.sk.

Obľubujeme predĺžené víkendy

Veľa Slovákov nebolo na dvojtýždňovej dovolenke. „Až dve tretiny Slovákov ale vlani neboli ani raz na 2 – týždňovej dovolenke a dve pätiny neboli ani dovolenke v rozsahu 4 až 13 nocí. Jedenkrát počas roka si 2 týždne voľna vychutnal približne každý šiesty našinec a 28 % Slovákov strávilo na dovolenke 4 až 13 nocí,“ tvrdia ekonómovia z Poštovej banky s tým, že u nás sú obľúbené maximálne trojdňové dovolenky. Na predĺžené víkendy bolo až 28 percent Slovákov aj štyri a viackrát za rok. „Treba ale zároveň povedať, že približne rovnaký počet našich obyvateľov nebol vlani ani raz na takejto krátkodobej dovolenke.“

Dovolenkové trendy Slovákov odhalené:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: postova banka)

Pre Slovákov je Slovensko TOP

Tretina našincov minulý rok strávila dovolenku u nás. Nasleduje Chorvátsko so 17 percentami slovenských dovolenkárov. Bronzovú priečku obsadilo Česko s desiatimi percentami dovolenkárov. Nasleduje Taliansko, Grécko či Maďarsko. Z dát tiež vyplýva, že dve pätiny Slovákov si vybavia hotel alebo penzión. Kempovanie príliš nie je v obľube, keďže si ho zvolili v minulom roku iba 3 percentá.

Dovolenkové trendy Slovákov odhalené:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: postova banka)

All inclusive sú populárnejšie

„Dovolenky typu all inclusive naberajú medzi Slovákmi na popularite. Vlani ich vyhľadala až štvrtina dovolenkárov,“ informujú analytici. Stále sa však nechytá na dovolenku s vlastným stravovaním. 29 percent dovolenkárov mieri k moru. Slováci majú tiež radi prírodu. „Pre približne každého siedmeho Slováka bolo hlavným motívom vlaňajšej dovolenky wellness alebo príroda.“

Raj na Zemi: Toto je 8 najlepších miest na život

Kam sa pôjde tento rok?

Prím bude hrať opäť naša krajina. „V našich horách, kúpeľoch či wellness sa tento rok chystá dovolenkovať až tretina našincov. Z hľadiska cestovného ruchu a rozvoja regiónov je to veľmi pozitívna správa, nakoľko peňažné prostriedky dovolenkári „nevyvážajú“ za hranice, ale míňajú ich v domácej ekonomike,“ hodnotia ekonómovia. Do Chorvátska tento rok plánuje 14 percent dovolenkárov, do Talianska 6 percent, Česka 5 percent, do Grécka, Maďarska či Španielska 2 percentá.

Veľa Slovákov nedovolenkuje, nemá za čo

Mnohí Slováci si ale vlani nedopriali žiadnu dovolenku mimo svojho domova. „Najčastejším dôvodom bol nedostatok financií, kvôli ktorému vlani nevycestovalo až 39 % opýtaných. Pre pätinu „nedovolenkujúcich“ našincov boli hlavným dôvodom zdravotné problémy a pre každého siedmeho našinca nedostatok času či už z pracovných alebo študijných dôvodov.“ Nájdu sa aj takí, ktorých dovolenka nezaujíma. Z tohto dôvodu nedovolenkovalo minulý rok 10 percent Slovákov.

Dovolenkové trendy Slovákov odhalené:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: postova banka)

Najkrajšie atoly sveta: V maldivskom raji sa coca-cola vyrába z morskej vody

Viac o téme: Trendy SlováciDovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu