Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet ostro reaguje na streľbu po utečencoch na Slovensku: Do škandálu sa zapojilo aj OSN!

Takýto titulok si zvolil portál presstv.ir Zobraziť galériu (6)
Takýto titulok si zvolil portál presstv.ir (Zdroj: presstv.ir)

BRATISLAVA - Colníci pri obci Veľký Meder v noci na pondelok zadržali štyri autá s migrantmi, ktoré prišli z Maďarska. Jedno z vozidiel údajne odmietalo zastaviť, preto po ňom začali strieľať. Doplatila však na to mladá Sýrčanka (26), ktorá skončila v nemocnici, kde jej z chrbta vybrali projektil. Incident sa nezaobišiel ani bez záujmu zahraničia. Viaceré médiá uverejnili reakciu zástupcu organizácie pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW), ktorý sa vyjadril, že takéto konanie je absolútne neprijateľné. Na slovenské úrady apeluje aj agentúra OSN pre utečencov a žiada o prešetrenie.

Slovenskí colníci zadržali autá s migrantmi: Strhla sa streľba, Sýrčanku museli operovať

Podľa hovorkyne Finančnej správy Patrície Macíkovej colníci zastavovali a kontrolovali autá pri obci Medveďov. Približne pol hodinu po polnoci tadiaľ prechádzali štyri vozidlá, v smere od štátnej hranice s Maďarskom. Išli tesne za sebou asi desať kilometrov. Pred vjazdom do Veľkého Mederu ich hliadka vyzvala na zastavenie. Traja vodiči výzvu poslúchli a colníci zistili, že autá sú plné pravdepodobne nelegálnych migrantov.

"Štvrté motorové vozidlo výzvu neuposlúchlo a prudkým manévrom sa snažilo ujsť. Šofér svojím konaním ohrozil troch colníkov. Prevádzača sa snažili zastaviť najskôr varovnými výstrelmi. Keď ani po tom nezastavil, colník opakovane vystrelil. Auto následne zastavila po približne 400 metroch policajná hliadka. Malo prestrelené zadné pneumatiky, pričom došlo k zraneniu jedného cestujúceho. Zranenú osobu ošetrila rýchla zdravotná pomoc," dodala Macíková.

Sýrčanku s postreleným chrbtom previezli do nemocnice v Dunajskej Strede, kde sa podrobila operácii. Momentálne by mala byť v stabilizovanom stave, ale stále sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Správa o incidente na portáli The Independent
Zobraziť galériu (6)
Správa o incidente na portáli The Independent  (Zdroj: the idenpendent)

Čo na to reakcie zahraničia?

Agentúra OSN pre utečencov žiada úrady na Slovensku, aby incident prešetrili, informovala dnes AP. Regionálny hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov v Budapešti Babar Baloch uviedol, že vyšetrovanie je potrebné na "zabezpečenie zodpovednosti". Dodal, že správa hraníc jednotlivých krajín musí konať v súlade so záväzkami na ochranu žiadateľov o azyl a je potrebných viac "legálnych ciest" v Európe, aby sa utečenci vyhli nástrahám pašerákov.

V niekoľkých britských médiách sa objavilo aj vyjadrenie mediálneho riaditeľa HRW Andrewa Stroehleina, ktorý povedal, že je poburujúce, ak slovenské orgány strieľajú na nevinných ľudí utekajúcich pred vojnou a chudobou. Podľa neho colníci mohli použiť aj alternatívne spôsoby na zastavenie vozidla "bez toho, aby sa uchyľovali k streľbe naň".


Slová Andrewa Stroehleina v článku na portáli denníka The Telegraph.
Zobraziť galériu (6)
Slová Andrewa Stroehleina v článku na portáli denníka The Telegraph.  (Zdroj: The Telegraph)

Britský International Business Times zvolil aj takúto ilustračnú fotografiu.
Zobraziť galériu (6)
Britský International Business Times zvolil aj takúto ilustračnú fotografiu.  (Zdroj: ibtimes.co.uk)

Niektorí nezabudli podotknúť, že Slovensko, spolu s Maďarskom, Českou republikou a Poľskom, boli vnímané ako najnepriateľskejšie členské štáty EÚ v prijímaní utečencov, pretože odmietali povinné kvóty pre premiestňovanie žiadateľov o azyl.

Správu uverejnil aj švajčiarsky Blick.
Zobraziť galériu (6)
Správu uverejnil aj švajčiarsky Blick.  (Zdroj: blick.ch)

Udalosti sa venoval aj nemecký Spiegel.
Zobraziť galériu (6)
Udalosti sa venoval aj nemecký Spiegel.  (Zdroj: spiegel.de)

 

Viac o téme: StreľbaUtečenciColníciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu