Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exšéf tajnej služby hovorí o nacionalistickom povstaní v Európe: Za všetko môže migračná kríza

Utečenci na hraniciach Zobraziť galériu (5)
Utečenci na hraniciach (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Naštvaní obyvatelia Európy sú pripravení povstať a odkopnúť politikov, ktorí majú na svedomí nebývalú úroveň masovej migrácie, varoval bývalý šéf britskej tajnej služby MI6. Podľa Richarda Dearlovea kontinent čelí "povstaniu populistov" uprostred rastúceho hnevu voličov, ktorí majú pocit, že boli zradení politickou elitou v Londýne, Paríži, Berlíne a Bruseli.

Svet ostro reaguje na streľbu po utečencoch na Slovensku: Do škandálu sa zapojilo aj OSN!

Dearlove je presvedčený, že do Európy prídu v priebehu najbližších niekoľkých rokov milióny migrantov, čo by mohlo mať za následok desivú špirálu udalostí, ktoré skončia krvavým povstaním proti vodcom naprieč celým Západom.

Bruselských byrokratov zároveň odrádza od toho, aby pokračovali v kontroverznej dohode s Tureckom, ktorá bude znamenať udelenie bezvízového vstupu do EÚ viac ako 80 miliónom občanov prevažne moslimskej krajiny.

"Ak Európa nedokáže spoločným konaním presvedčiť väčšinu svojich občanov, že dokáže získať kontrolu nad migračnou krízou, potom sa EÚ ocitne vydaná na milosť povstaniu populistov, ktoré strhne masy," povedal Dearlove.

Richard Dearlove
Zobraziť galériu (5)
Richard Dearlove  (Zdroj: SITA/AP)

Rešpektovaný bývalý šéf tajnej služby opísal britské referendum o odchode z EÚ ako "prvý hod kockou vo vysokej geopolitickej hre", a označil dohodu medzi EÚ a Tureckom za "perverznú, rovnako ako položiť benzín vedľa ohňa, ktorý sa snažíme uhasiť ".

Dearlove vyzval európske krajiny, aby odmietli vydieranie Turecka, ale zároveň aby ani úplne nezatvárali dvere pred prichádzajúcimi migrantmi. "V reálnom svete neexistujú žiadne zázračné riešenia v štýle Jamesa Bonda. Príliv ľudí neprestane, pokým sa neodstránia všetky dôvody, ktoré ho spôsobujú," uviedol v relácii BBC World on the Move (Svet v pohybe).

Migranti v Grécku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vzostup pravicových hnutí

Za logickejšie považuje exšéf MI6 napríklad 1,8 miliardy eur určených pre potláčanie príčin migrácie z Afriky. Dearlove sa zároveň vyslovil za oveľa tvrdšie zasahovanie proti preplávaniu Stredozemného mora migrantmi, a to už pozdĺž afrického pobrežia.

Zosilnenie krajne pravicových hnutí v Európe podľa Dearlovea zavinila hlavne migrácia. Európsku politickú scénu pretvoria ľudia, ktorí cítia, či už racionálne alebo nie, že ich záujmy a kultúrna identita sú ohrozené, varoval Dearlove. To sa stalo v Rakúsku a krajne pravicové populistické strany v ďalších krajinách budú nasledovať, dodal.

Exšéf tajnej služby hovorí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dearlove nie je jediným kritikom

Rad európskych krajín, vrátane Rakúska, Nemecka a Maďarska boli nútené v posledných mesiacoch znovu zaviesť hraničné kontroly, čo vytlačilo schengenský priestor EÚ na pokraj kolapsu

Len pred pár dňami americká herečka a zároveň zvláštna vyslankyňa Vysokého komisariátu OSN pre utečencov Angelina Jolie varovala, že "strach z migrácie" by mohol ohroziť svetový mier. Zlyhanie politikov pri získavaní kontroly nad migračnou krízou nahlodalo dôveru verejnosti.

Exšéf tajnej služby hovorí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Systém podľa Jolie prestáva kvôli obrovským počtom utečencov fungovať. Ak sa nepodarí vyriešiť príčiny krízy, počty utečencov sa nebudú znižovať a hrozia desiatky rokov nestability. Všetci utečenci si podľa štyridsaťročnej herečky zaslúžia rešpekt a súcit. "Nikto sa nechce stať utečencom, nikto si nezaslúži stať sa utečencom," poznamenala.

Jolie vyjadrila presvedčenie, že by bolo naivné myslieť si, že jednotlivé štáty môžu migráciu v globalizovanom svete zvládnuť individuálne. Povedala tiež, že je dôležité zachovať rozlíšenie medzi utečencami a ekonomickými migrantmi, zároveň ale nerozlišovať medzi utečencami podľa ich náboženstva. Poznamenala tiež, že by nikto nemal prekračovať hranice, bez toho aby sa registroval.

Viac o téme: MI6Utečenecká krízaRichard Dearlove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu