Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké pobúrenie únie: Turecko do Európy posiela len chorých a nevzdelaných utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL/BERLÍN - Rad únijných krajín je rozladený z prístupu Turecka, ktoré síce na základe dohody s EÚ posiela do Európy sýrskych utečencov, nenecháva ale vycestovať tých s dobrým vzdelaním a kvalifikáciou. Napísal o tom dnes vo svojom najnovšom vydaní nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa odvoláva na informácie európskych diplomatov. Podľa časopisu Ankara vyberá pre cestu do Európy najmä ľudí, ktorí majú vážne zdravotné problémy a tých s nízkym alebo žiadnym vzdelaním.

Exšéf tajnej služby hovorí o nacionalistickom povstaní v Európe: Za všetko môže migračná kríza

Podľa marcovej dohody Ankary a EÚ Turecko prijíma z Grécka všetkých utečencov, ktorí sa tam dostali z jeho územia a ktorí nezískali azyl. Únia sľúbila výmenou za každého takto vráteného utečenca prijať jedného Sýrčana z niektorého z tureckých utečeneckých táborov. Spôsob, akým turecké úrady vykonávajú predvýber Sýrčanov, ktorí majú oprávnenie vycestovania do EÚ, vraj ale v dvadsaťosmičke budí čoraz väčšie rozhorčenie.

Podľa Spiegelu Turci nenechávajú vycestovať Sýrčanov s vysokoškolským vzdelaním, napríklad lekárov, inžinierov alebo technikov. Turecko vraj oficiálne oznámilo Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý má na výber presúvaných Sýrčanov dohliadať, že z krajiny na základe kvót dohodnutých s EÚ nebude púšťať akademických pracovníkov.

Veľké pobúrenie únie: Turecko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Otázka sa údajne preberala aj na piatkovom rokovaní únijných ministrov vnútra. Otvoril ju luxemburský minister Jean Asselborn.

Viac o téme: UtečenciTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu