Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrť postihnutého Dominika z Popradu: Zúfalý otec, matku krátko pred tým odviezli na psychiatriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

POPRAD - Rodinná tragédia otriasla včera Slovenskom. V jednom z bytov na popradskom sídlisku Juh prišiel o život 24-ročný Dominik, ktorý bol od narodenia imobilný. Polícia viní z vraždy jeho otca Jozefa 46. Syna odpojil od prístroja, ktorý za neho dýchal. Podľa experta na trestné právo išlo o priamu eutanáziu.

Rodina, priatelia, blízki, ale aj široké okolie sa zhodujú na tom, že sa stala veľká rodinná tragédia. Otec Jozef pravdepodobne nezvládol žalostný osud, ktorý postihol jeho syna a celú rodinu. "Náš sused vyšiel vonku za mnou a povedal, aby som išiel na chvíľočku dnu, že malý Dominik zomrel. Vošiel som dnu, Dominik tam ležal. Keď som sa ho opýtal, či volal záchrannú službu, povedal že nie. Vraj je to už zbytočné," opísal situáciu sused Jerguš pre televíziu Markíza. Dominikova mama nebola v tom čase doma, uplynulý týždeň ju hospitalizovali v levočskej nemocnici na psychiatrii.

Sused následne kontaktoval záchranárov, no vzápätí sa dozvedel šokujúcu správu. Jozef mu povedal, že prístroj vypol pred dvomi hodinami. Mal prerušiť vzduchovú ventiláciu, ktorú mal napojenú do krku. Na miesto dorazila polícia. "Mladý muž trpel poruchou mozgu. Bol ležiacou a imobilnou osobou. Zavedenie kanily bolo v jeho prípade z dôvodu zabezpečenia dýchania," informovala ešte včera hovorkyňa prešovských policajtov Jana Migaľová.

Záfalstvo a skratové konanie otca

Podľa psychiatričky v Jozefovom prípade sa dá hovoriť o obrannom mechanizme, skratovom, či útočnom konaní. "Zrejme chcel ukončiť trápenie svojho syna, a tým aj svoje trápenie. Racionálne však toto konanie nemožno ospravedlniť," opísala psychiatrička Anna Uhrová pre televíziu a dodala, že pre každého rodiča, ktorý má postihnuté dieťa, je to obrovská psychická záťaž. Lekári zistili, že Dominik má poškodený mozog pár mesiacov po narodení. Rodičia sa o chorého syna svorne starali celých 24 rokov.


Prečítajte si aj

Záhadná rodinná tragédia v Poprade: Otec sa 24 rokov staral o postihnutého Dominika, teraz ho zatkli


Jozef je obvinený z vraždy

Polícia Jozefa obvinila z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Keďže Dominik bol chránenou osobou, v prípade dokázania viny hrozí Jozefovi trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov. Do vyšetrovania bude prizvaný aj súdny znalec, bude skúmať Jozefov psychický stav. Polícia pracuje aj s verziou, že mohlo ísť o skratové konanie.

Priama eutanázia

Peter Polák, docent trestného práva sa vyjadril, že v tomto prípade išlo o priamu eutanáziu, ktorá je na Slovensku vraždou. Trest môže byť vzhľadom na okolnosti oveľa nižší. "V tomto prípade je dôležitá otcova motivácia. Ak išlo o nezvratný zdravotný stav, otec zrejme konal v presvedčení, že synovi uľaví. Ide o takzvané usmrtenie z útrpnosti," vysvetlil expert pre denník Pravda a doplnil, že ak sa u otca preukáže takáto motivácia, súd by mohol upustiť od potrestania, alebo by mohol trest zmierniť, napríklad na desať rokov. Podľa Poláka ide o takzvané moderačné právo sudcu, čo je právo sudcu uložiť nižší trest, ako stanovuje zákon pre konkrétny trestný čin. Dlhodobá starostlivosť o ťažko choré dieťa môže mať výrazný vplyv na psychiku rodičov. 

V zahraničí sa podľa experta stáva, že aj keď sa dokáže usmrtenie z útrpnosti a aj keď je páchateľ príčetný, súd rozhodne, že došlo k trestnému činu, no obžalovaného nepotrestná alebo mu uloží trest v oveľa nižšej sadzbe.

 

Viac o téme: DieťaOtecVraždaSynPrístroj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu