Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na daniach a odpade dlhujú Martinčania vyše 1,5 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Bleskovky.sk)

MARTIN – Martinčania dlhujú mestu na miestnych daniach a poplatkoch viac ako 1,5 milióna eur, pričom takmer 805-tisíc eur tvoria dlhy za zber a likvidáciu komunálneho odpadu a vyše 693-tisíc eur dane z nehnuteľností.

Ostatné pohľadávky eviduje mesto na daniach za psov, za nevýherné hracie prístroje a predajné automaty či za ubytovanie. Podľa vedúceho oddelenia právnych služieb martinského mestského úradu Vladimíra Jamrišku mesto má problém najmä s vymáhaním dlhov za komunálny odpad a to najmä od ľudí, ktorí nie sú zamestnaní, sú odkázaní na sociálne dávky, majú mnohopočetné rodiny s nízkym príjmom, alebo trvalý pobyt evidovaný len pod všeobecnou adresou Martin.

K 1. marcu evidovali v Martine 2 358 ľudí s trvalým pobytom „Martin“, čo by pri 25-eurovom ročnom poplatku za odpad znamenalo tento rok príjem do mestskej kasy takmer 59-tisíc eur. Minulý rok si však povinnosť zaplatiť za odpad splnilo len 20 Martinčanov s trvalým pobytom Martin.

„Aj tento rok je teda minimálny predpoklad úhrady vyrubeného poplatku, čím opätovne dôjde k zvýšeniu celkového dlhu. Nakoľko sa jedná o veľmi vysoký počet dlžníkov bude vymáhanie týchto pohľadávok náročné na administratívne úkony a časovo dlho trvať vzhľadom na počet exekúcií. Pokiaľ dlžník dlhuje neuhradený poplatok za viac rokov, je vymáhaný celý dlh jedným návrhom na vykonanie exekúcie. Dlh od neplnoletých dlžníkov sa vymáha od ich rodičov,“ uviedol Jamriška.

Právnici mestského úradu postupne odovzdávajú dlhy neplatičov na vymáhanie súdnym exekútorom. Minulý rok postúpili na vymáhanie 317 prípadov s dlhmi za takmer 21-tisíc eur.

„Na vymáhanie boli postúpení všetci dlžníci fyzické osoby, ktorí nemali uhradený dlh do roku 2010 a v súčasnosti sa pripravujú podklady aj na vymáhanie za roky 2011 a 2012.Neplatiči právnické osoby za rok 2013 neboli odovzdané na vymáhanie, nakoľko boli vyzvaní na uhradenie dlhu za rok 2013. V prípade, že dlh nebude uhradený do 30. júna, budú dlžníci postúpení na vymáhanie,“ dodal vedúci oddelenia právnych služieb martinského mestského úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu