Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zajac: Politickú zodpovednosť za nárast exekúcií nesie prvá vláda Smeru

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Politickú zodpovednosť za úžernícky "Klondajk" na Slovensku a za skutočnosť, že počet exekúcií neúmerne narástol, nesie prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Tá totiž v marci 2010 zrušila strop na úroky pri spotrebiteľských úveroch.

V dnešnej parlamentnej rozprave k Správe o pôsobení úžerníckych nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných konaní, ktorú do parlamentu predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), to vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac.

"Zákon, ktorý sa tváril, že implementuje európske smernice, doniesol vtedajší minister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Zákon schválila vláda Roberta Fica a v parlamente ho dozoroval vtedajší šéf finančného výboru Jozef Burian (Smer-SD). Oni nesú zodpovednosť za neúmerný nárast exekúcií, ktorých sú pomaly tri milióny. A toto mi v Borecovej správe chýba," priznal Zajac. Zároveň zdôraznil, že stredopravá opozícia na tento problém poukazovala a prichádzala aj s riešeniami, ktoré však boli odmietané, čo znemožnilo skoršie vyriešenie tejto situácie.

Zajac priznáva, že aj do roku 2010 boli občania, ktorí nevládali splácať svoje pôžičky, ale boli ich tisíce až desaťtisíce. "Po roku 2010 ale narástol počet nebankoviek, ktoré poskytovali takéto úroky a odrazu násobne narástol počet občanov s týmito úvermi a išlo to do státisícov," odkázal.

Anton Martvoň (Smer-SD) nesúhlasí, že vina je len na jeho strane. "Smer-SD to určite nespôsobil, nakoľko občania poukazujú na tento problém už desať či 15 rokov. Zodpovednosť majú za to všetky strany, lebo vždy bolo prioritné niečo iné," poznamenal.

V Borecovej správe sa okrem iného píše, že nekalé a agresívne obchodné praktiky zo strany nebankových spoločností v ostatných rokoch enormne narastajú. "Na Slovensku sú tisíce spotrebiteľov, ktorí boli poškodení a stále sú poškodzovaní nebankovými subjektmi. O to horšie je toto konštatovanie, že často ide o skutočne marginalizované vrstvy obyvateľstva, ktoré sa nachádzajú vo veľmi zložitej finančnej situácii a jediné východisko vidia v rýchlej pôžičke od nebankového subjektu," uvádza sa v správe.

Na trhu je podľa Boreca aktuálne niekoľko stotisíc zmlúv spoločností, na základe ktorých celková odplata za rok dosahuje až 98 percent. Takáto hodnota znamená, že ak si spotrebiteľ požičia 200 eur, musí za rok vrátiť 398 eur. Zmluvné podmienky však ustanovujú, že tretina z celkovej odplaty je úrok, tretina je poplatok za spracovanie alebo za iné administratívne náklady a tretina sú rôzne iné poplatky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu