Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najvyšší súd: Jednému kolégiu už šéfku zvolili, druhému nie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Správne kolégium Najvyššieho súdu SR má už novú šéfku, trestnoprávne kolégium stále nie. Tieto posty sa uvoľnili začiatkom roka, keď prezident odvolal sedem sudcov starších ako 65 rokov, medzi ktorými boli traja z NS SR.

Pritom Ida Hanzelová stála na najvyššom súde v čele správneho kolégia a Harald Stiffel bol predsedom trestnoprávneho kolégia. Po Hanzelovej už zvolili za novú predsedníčku Elenu Závadskú, potvrdil to predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin. Aj on sám je členom trestnoprávneho kolégia, ktorému sa nového predsedu zatiaľ nepodarilo zvoliť.

"Zatiaľ je tam len poverený zastupujúci," dodal Harabin s tým, že toto kolégium dočasne vedie Igor Burger. Predsedov kolégií si volia všetci sudcovia, ktorí sú ich členmi, nerozhoduje o tom vedenie súdu. Kandidovať môže tiež iba člen kolégia. Voľby predsedu trestnoprávneho kolégia najvyššieho súdu sa musia zopakovať, lebo do prvej voľby sa nikto neprihlásil.

Tretím odvolaným sudcom najvyššieho súdu je dlhoročný trestný sudca Pavol Toman, ktorý bol pravdepodobne služobne najstarším sudcom - má 47 rokov sudcovskej praxe, 37 z nich "odslúžil" na NS SR. Hlava štátu odvolala aj sudcu Okresného súdu Trnava Ľubomíra Bundzela, sudkyňu Krajského súdu v Bratislave Alžbetu Horváthovu, sudkyňu Okresného súdu Trnava Karmelitu Horváthovú a sudkyňu Krajského súdu v Košiciach Katarínu Nemešovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu