Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šíri sa najnebezpečnejší počítačový vírus: Chce peniaze, inak vám zničí prácu aj spomienky!

CryptoLocker, počítačový vírus z kategórie Ransomware.
CryptoLocker, počítačový vírus z kategórie Ransomware. (Zdroj: int)

BRATISLAVA - Do vášho počítača sa vkradne cez e-mail. Pomaly zakóduje vaše dokumenty, či fotografie. Potom vás privíta oznámením, že ak do určitého času nezaplatíte výpalné v stovkách eur, vaše súbory zostanú navždy zakódované. Počítačovým svetom sa šíri jeden z najnebezpečnejších vírusov vôbec.

Vírus sa volá CryptoLocker a viaceré médiá o ňom píšu ako o najhoršom víruse, aký doteraz vo svete počítačov vznikol. Vírus sa do počítača dostáva cez falošné e-maily, ktoré sa tvária, ako keby boli od známych a vážnych firiem, ako napríklad FedEx. "Keď sa natiahne do počítača, začne prehliadať zložky s dokumentmi. Vyhľadáva rôzne typy súborov, fotografie, dokumenty z programov Word, alebo Photoshop. Tieto potom zašifruje," píše o víruse server Dailydot.com. Potom sa vám na obrazovke zobrazí okienko s informáciou, že ak do sto dní nezaplatíte výkupné tristo dolárov, vaše súbory zostanú navždy zašifrované. Vírus navyše prijíma platby iba vo virtuálnej mene BitCoin. Na jej zakúpenie potrebujete reálne peniaze, no BitCoin je úplne anonymný, takže platba sa nedá vystopovať.

Odborníci vás nedokážu ochrániť!

CryptoLocker patrí do kategórie vírusov zvanej ransomware, z anglického slova ransom, čo znamená výkupné. Keď sa raz do počítača dostane, nedokáže ho zlikvidovať ani antivírový program. Topkám to potvrdila aj hovorkyňa spoločnosti Eset Zuzana Hošalová. Podľa nej však antivírové programy dokážu odchytiť podozrivé e-maily. "Všeobecne by ste sa mali mať na pozore ak vám zrazu príde anglicky písaný mail od Slováka. Prípadne ak vám príde úplne scestný e-mail od osoby, ktorú poznáte," dodáva. Antivírové programy podľa Hošalovej zväčša dokážu odchytiť nebezpečné prílohy mailov. Ich autori preto radšej umiestňujú do textu e-mailu link s odkazom na stránku, ktorá vám do počítača stiahne vírus. Tieto odkazy sa niekedy tvária ako webstránky dôveryhodných firiem. Ak však na ne položíte kurzor (neklikať!), v ľavom dolnom rohu internetového prehliadača zistíte, kam odkaz skutočne smeruje.

CryptoLocker, počítačový vírus z
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: int)

Zálohovať, zálohovať, zálohovať!

Preniknutiu škodlivého kódu do vášho počítača niekedy nedokážete stopercentne zabrániť. Preto je dôležité, aby ste si priebežne ukladali dôležité súbory na miesto mimo vášho počítača. Existuje niekoľko možností, každá má svoje plusy, či mínusy. Súbory sa dajú uložiť na DVD disky, USB kľúče, alebo externé pevné disky. Ich výhodou je, že sú fyzicky odpojené od počítača a internetu. Môže však dôjsť k ich poškodeniu a v prípade, že dáta potrebujete, musíte si so sebou vziať aj dátový nosič.

Druhou možnosťou zálohovania je cloud, teda služba, ktorá vám umožní uložiť súbory na internete. Cloudových služieb je veľké množstvo, z najznámejších spomeňme napríklad Google Drive, JustCloud, alebo Dropbox. Dáta tak máte prístupné z akéhokoľvek počítača, ktorý je pripojený k internetu. Nevýhodou však je fakt, že svoje dáta zverujete tretej strane. Navyše nikto nemôže vylúčiť, že servery cloudovej služby sa nestanú obeťou počítačových pirátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu