Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvý prípad smrteľného uštipnutia na Slovensku: Pavla (†59) zabila vretenica!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kysuce.sk)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Jeden boj vyhral, druhý už nezvládol. Pavol (†59) zo Spišskej Novej Vsi sa stal pravdepodobne prvou obeťou jedovatej vretenice. Deň po uštipnutí skonal v nemocnici, v ktorej len nedávno vyhral dlhý boj nad zákernou rakovinou. Odborníci v súvislosti s týmto mimoriadnym prípadom ľudí varujú, aby uštipnutie zmijou nepodceňovali, v jarnom období totiž môžu byť oveľa nebezpečnejšie.

Pavol bol na prechádzke lúkou za mestom, keď ho do prsta na ruke uštipla vretenica. Takmer okamžite ho previezli do nemocnice a podali antisérum, no napriek tomu prakticky deň po uhryznutí svoj boj o život prehral. Nečakaným úmrtím boli okrem zdrvenej Pavlovej manželky šokovaní aj odborníci, ktorí sa s takýmto prípadom ešte nestretli.

"S podobným úmrtím som sa nestretol za 37 rokov mojej praxe," povedal pre Tv Markíza súdny lekár Anton Gavel z Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako dodal, išlo o smrť na priame komplikácie po uštipnutí vretenicou. Na Slovensku sa tak Pavol stal zrejme historicky prvou obeťou jedovatej zmije. Len nedávno pritom zvíťazil nad zákernou rakovinou, kvôli ktorej prišiel o žalúdok. Smrť si ho nakoniec našla na lúke. "Asi to bol boží zámer," zúfa manželka.

S nezvyklým úmrtím sa nestretli ani zoológovia. Priznali však, že vretenice môžu byť v jarnom období nebezpečnejšie, pretože jed, ktorý ešte nepoužili, vstreknú do tela vo väčšej dávke. Podľa odborníkov aj v súvislosti s tragickou smrťou Pavla netreba uštipnutie jedovatou vretenicou podceňovať. Po uhryznutí by ste mali okamžite vyhľadať lekársku pomoc a v žiadnom prípade si jed z tela nesnažte vysať ústami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu