Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Učitelia na Luniku IX: Pred nadávkami a hrozbami sa bránia slznými sprejmi

Aj deti na Luníku potrebujú vzdelanie Zobraziť galériu (6)
Aj deti na Luníku potrebujú vzdelanie (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Slzné spreje sú už vo výbave učiteľov základnej školy na rómskom sídlisku Lunik IX! K takémuto opatreniu muselo pristúpiť mesto po mnohých sťažnostiach učiteľov, ktorí museli čeliť vulgárnym nadávkam a hrozbám niektorých neprispôsobivých obyvateľov.

Slzné spreje nakúpili ešte v novembri v počte 70 kusov. Sprej dostal každý zamestnanec školy, ktorý býva mimo Lunika IX a požiadal oň. Má slúžiť len na sebaobranu. „Na tomto kroku sa dohodlo vedenie školy s odborovou organizáciou po opakovaných sťažnostiach učiteľov. Na škole je dvojsmenné vyučovanie, a tak vyučujúci odchádzajú v zime domov až za tmy. Za takýchto podmienok odmietali viesť krúžky, pretože sa často stretávali s vulgárnymi nadávkami a hrozbami od rôznych ľudí,“ hovorí hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová.

Učitelia majú k dispozícii ochranný sprej značky Pfeffer KO-JET. Je výkonnejší ako klasický slzný sprej. Obsahuje omamujúcu štipľavú látku, ktorá útočníka zneškodní na niekoľko minút. Má silný slzotvorný a paralyzujúci účinok. Útočníka zasiahne do vzdialenosti 5-6 metrov bez trvalých následkov. Sprej možno použiť v medziach nutnej obrany.

Kvôli bezpečnosti na sídlisku mestská polícia dozerá na poriadok pri škole popoludní aj večer, keď učitelia odchádzajú domov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu