Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedia, ako prekabátiť neplatičov: Nové špeciálne elektromery na Luníku IX

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Nové špeciálne elektromery majú od decembra obyvatelia bytovky na Hrebendovej ulici 10 a 12 na košickom Luníku IX. Moderné technické riešenie funguje na diaľkovom odpočte energií jednotlivých bytov a hlási neoprávnené odbery.

Príslušný bytový dom na prevažne Rómami obývanom sídlisku má byť "ukážkový" a príkladom pre ďalších, aj keď aj v ňom ešte stále bývajú niektoré rodiny bez oprávnenia a neplatiči.

"Meracie prístroje je možné podľa potreby na diaľku, bez nutnosti výjazdu technikov do danej oblasti, zapnúť a vypnúť, a tým zapojiť, respektíve odpojiť jednotlivých odberateľov od dodávky elektrickej energie," uviedol dnes technický riaditeľ košického Bytového podniku Martin Paška. Systém denne porovnáva množstvo spotrebovaného energie a vyhodnocuje, či došlo k čiernemu odberu. Zariadenie je vybavené aj poplašným zariadením v prípade neopravneného zásahu.

Obyvatelia konkrétneho bytu si môžu predplatiť požadované množstvo elektrickej energie v kW. Po jeho vyčerpaní systém konkrétneho odberateľa automaticky vypne. Realizácia nového systému celkovo stála 25.000 eur. V bytovom dome na Hrebendovej 10-12 je celkovo 30 bytov.

Podľa poslanca mestského zastupiteľstva a koordinátora pre Luník IX Miloša Ihnáta obyvatelia domu zatiaľ oceňujú nový systém pri odbere elektrickej energie. "Vážia si to oveľa viac a očakáva sa aj lepšia platobná disciplína, lebo majú snahu," zhodnotil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu