Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rómovia začnú ručne odpratávať odpad na Luníku IX.

Partia Rómov začne ručne odpratávať odpad na Luniku IX.
Partia Rómov začne ručne odpratávať odpad na Luniku IX. (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Hory odpadov za domami na Luníku IX. sú realitou tohto sídliska. Nie je tomu inak ani za Hrebendovou ulicou, na ktorej stoja dva zdemolované a narušené bloky, ktoré chce mesto do konca roka zbúrať. Majú narušenú statiku a vážne ohrozujú obyvateľov sídliska. Najprv však musia priestor za domami odpratať od nánosov špiny a bordelu.

„Dohodol som so starostom Luníka IX, že zorganizuje partiu 10 až 12 ľudí a rómskeho koordinátora prác. Títo ľudia začnú priestor odpratávať hneď, ak rozmrzne. Už sme chceli začať v marci, ale žiaľ kvôli počasiu a mrazom to nebolo možné,“ hovorí poslanec MZ v Košiciach Miloš Ihnát.

Práve on je za mesto koordinátorom prác na tomto neslávne slávnom sídlisku. „Som tu každý deň. Už minulého roku si odpratávali smetie Rómovia sami. Od mesta dostali 2 tisíc eur na náradie a pracovné pomôcky. My sme spolu s Kositom zabezpečili kontajner a odvoz odpadu. Pracovali ručne, lopatami a krompáčmi. Mali aj rukavice a gumáky.“

Žiaľ náradie z minulého roku už použiť nemôžu, pretože zmizlo a tak budú musieť dostať nové. „Budú si musieť na náradie dávať pozor. Manuálnu prácu im však platiť nebudeme, ale práca ma pre nich veľmi dobrý výchovný účinok,“ dodáva M. Ihnát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu