Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza Cervanová: V stratenom spise je svedectvo o ich nevine!

Milan A. svoju reč nedokončil, pretože mu prišlo nevoľno.
Milan A. svoju reč nedokončil, pretože mu prišlo nevoľno.

BRATISLAVA - V kauze vraždy medičky Ľudmily Cervanovej († 19) odzneli včera na Najvyššom súde záverečné reči. Senát pojednávanie prerušil do pondelka, keď by malo padnúť definitívne rozhodnutie. Šestica Nitranov, ktorých bratislavský krajský sud odsúdil za znásilnenie a vraždu Cervanovej z roku 1976, očakáva oslobodzujúci rozsudok.

Záverečné reči trvali na súde takmer päť hodín. Advokáti i dvaja obžalovaní Milan A. a Stanislav D., ktorí sa dostavili na pojednávanie, spochybnili viaceré dôkazy.

Milan A. svoju reč nedokončil, pretože mu prišlo nevoľno, Stanislav D. bol pri spomienkach rozrušený. Obidvaja tvrdia, že priznanie, ktoré urobili v roku 1981, bolo pod psychickým nátlakom vyšetrovateľov.

Advokáti naliehali na senát, aby sa zaoberal zamlčanou časťou spisu, ktorá sa našla v archíve v Levoči. „Výpovede, ktoré sú tam zdokumentované, hovoria jasne o tom, že ani jeden z obžalovaných nebol spomenutý ako účastník diskotéky v Mlynskej doline,“ uviedol advokát Alan Böhm.

Súd už v minulosti rozhodol, že sa týmito dokumentmi zaoberať nebude. Prokurátor sa k tejto časti spisu odmietol vyjadriť. „Verím v spravodlivosť. Dúfam, že rozsudok zrušia a dôkazy z Levoče budú súčasťou spisu,“ povedal Milan A.

 

ČO TVRDÍ OBŽALOBA?

 

Milan A. a Miloš K. mali 9. júla 1976 pred diskotékou v Mlynskej doline vtiahnuť do auta Ľudmilu Cervanovú. Násilím ju opili a všetci šiesti znásilnili. Následne ju mali Miloš K., Milan A. a Roman B. utopiť a jej telo hodiť do potoka Čierna voda. Prvý súd v roku 1982 všetkých šiestich odsúdil.

Po revolúcii však Federálny súd rozsudok zrušil a po deviatich rokoch sa dostali na slobodu. Sami iniciovali nové pojednávanie. Bratislavský krajský súd ich v januári 2004 opäť odsúdil, proti čomu sa odvolali. Miloš K. a Milan A. dostali trinásť rokov, o dva roky menej František Č. Desať rokov prisúdili Stanislavovi D., šesť rokov Pavolovi B. a tri Jurajovi L.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu