Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípadom vraždy Cervanovej sa bude zaoberať Ústavný súd

Študentka medicíny  Ľudmila Cervanová bola zavraždená v lete 1976.
Študentka medicíny Ľudmila Cervanová bola zavraždená v lete 1976.

BRATISLAVA - Prípadom vraždy medičky Ľudmily Cervanovej, ktorý sa ťahá už takmer tridsať rokov, sa možno bude po druhý raz zaoberať Ústavný súd. ČTK to potvrdil advokát obvinených Allan Böhm.

Najvyšší súd sa totiž ešte v decembri odmietol zaoberať dôkazmi, ktoré sa obhajobe podarilo po tridsiatich rokoch získať z archívov ministerstva vnútra. Následne zamietol aj námietku zaujatosti, ktorú voči nemu preto vzniesla obhajoba. Obvinení sa preto obrátili so sťažnosťou pre porušovanie svojich práv na Ústavný súd. Chcú, aby Ústavný súd priznal, že boli porušené ich práva, a zrušil rozhodnutie o zamietnutí námietky zaujatosti. Žiadajú tiež, aby Ústavný súd pozastavil rozhodovanie Najvyššieho súdu v tejto kauze, až kým nebude známy jeho verdikt. Ústavný súd už raz rozhodol v ich prospech, keď im v roku 2003 priznal odškodné 2,3 milióna korún za prieťahy v súdnom konaní.

Obhajoba chcela v decembri v odvolacom konaní na Najvyššom súde dokázať, že doterajšie trestné stíhanie šiestich Nitranov obvinených z únosu a znásilnenia študentky bolo zmanipulované. Ani jeden zo súdov, ktorý v uplynulých 25 rokoch v kauze rozhodoval, sa totiž nezaoberal svedectvami, ktoré vznikli ešte v rokoch 1976 a 1977, teda bezprostredne po vražde.

Pôvodné výpovede svedkov a ostatné listinné dôkazy neboli predložené ani súdu v roku 1982, ktorý poslal sedem Nitranov za mreže, a ani súdu, ktorý vec prejednával v rokoch 1991 až 2004, povedal Böhm. Bez nich však podľa obhajoby súdy nemohli doteraz rozhodnúť správne a spravodlivo. Podľa Böhma je medzi nimi napríklad výpoveď ženy, ktorá tvrdila, že videla Cervanovú v osudný deň nastúpiť do auta s arabskými študentmi, ktorí bývali na vysokoškolských internátoch v Bratislave.

Obhajoba sa predloženia podľa nej doposiaľ zámerne utajovaných dôkazov domáhala opakovane. Z archívu ministerstva vnútra sa jej ich však podarilo získať až vlani, keď mal Najvyšší súd začať rozhodovať o odvolaniach proti rozsudku bratislavského Krajského súdu z roku 2004. Ten vymeral šiestim dnes už päťdesiatnikom tresty od troch do 13 rokov.

Najvyšší súd však hneď na začiatku archívne dokumenty odmietol. Vo februári tohto roku zamietol aj námietku zaujatosti, ktorú voči nemu vzniesla obhajoba. Podľa obhajcov tak porušil právo obvinených na spravodlivý proces pred nestranným súdom a tiež ich právo vyjadriť sa ku všetkým vykonávaným dôkazom. "Svojím postupom hrubým spôsobom ignoroval viaceré ustanovenia Trestného poriadku, čím spochybnil svoju nezaujatosť a nestrannosť a vyvolal odôvodnené pochybnosti o svojej nezaujatosti," uvádzajú obvinení v sťažnosti na Ústavný súd.

Hovorca Ústavného súdu Štefan Németh potvrdil, že sťažnosť už bola pridelená sudcovi, ktorý rozhodne, či sa ním bude Ústavný súd vôbec zaoberať. Zákon nestanovuje, dokedy tak musí urobiť.

Študentka medicíny Ľudmila Cervanová bola zavraždená v lete 1976. Najprv mala byť unesená z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline. Podľa obžaloby ju páchatelia potom prinútili vypiť väčšie množstvo alkoholu a údajne ju znásilnili. O niekoľko dní neskôr bolo jej telo nájdené v potoku Čierna voda neďaleko Bratislavy. Sedem údajných páchateľov prvýkrát odsúdil súd v roku 1982 na štyri až 24 rokov. V roku 1990 boli všetky dovtedajšie rozsudky konajúcich súdov rozhodnutím federálneho Najvyššieho súdu ako zjavne nezákonné zrušené a vec sa dostala znovu pred krajský súd. Ten ich v roku 2004 znovu odsúdil, momentálne prebieha odvolacie konanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu