Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnes sa má rozuzliť 30-ročná kauza Cervanová

Ľudmila Cervanová
Ľudmila Cervanová

BRATISLAVA - V tridsaťročnom prípade vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej by mal dnes definitívne rozhodnúť najvyšší súd. Buď potvrdí rozsudky krajského súdu nad šesticou mužov z Nitry, alebo obžalovaných definitívne oslobodí.

Verdikt v najdlhšom prípade slovenskej justície mal byť vynesený už pred dvoma mesiacmi, ale pojednávanie bolo odročené kvôli chorobe predsedu senátu.

Dvadsaťročná Cervanová bola zavraždená v lete v roku 1976. Najskôr bola údajne unesená z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline. Podľa obžaloby ju páchatelia donútili vypiť väčšie množstvo alkoholu, znásilnili ju a potom utopili. (Na motívy prípadu českí filmári podľa scenára Markéty Zinnerovej nakrútili psychologický kriminálny film Bolero.)

Vyšetrovanie prípadu trvalo niekoľko rokov. Siedmich údajných páchateľov nakoniec v roku 1982 odsúdili na tresty od 4 do 24 rokov väzenia. O osem rokov neskôr, keď medzitým padol komunistický režim, však československý najvyšší súd oslobodil troch zo siedmich mužov, ktorí boli ešte vo väzení. Dospel k záveru, že predchádzajúci súd nepostupoval dôsledne. Podľa odsúdených bol vraj proces zmanipulovaný, Cervanová totiž bola dcérou vysokého armádneho dôstojníka a vyšetrovatelia potrebovali prípad uzavrieť.

Po čase bol prípad znovu otvorený, no bratislavský krajský súd začiatkom roku 2004 znovu rozhodol o vine "pôvodných" páchateľov a vymeral im tresty od 3 po 13 rokov za mrežami. Pred súdom vtedy stálo už len šesť obžalovaných, siedmy sa nezúčastnil kvôli psychickým problémom. Všetci sa odvolali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu