Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nádej pre slovenské rodiny v Británii: Rozhodnutie v prípade Ivany otvorí nové možnosti!

Ivana Boórová so svojimi synmi. Zobraziť galériu (3)
Ivana Boórová so svojimi synmi. (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA – Nepredstaviteľnú radosť prežíva mamička Ivana Boórová (35)! Mladá Slovenka v Británii zvádza boj o svojich dvoch synov Martinka (4) a Samka (3) a zdá sa, že jej neutíchajúca snaha a silná podpora verejnosti a médií zabrali.

Po včerajšom proteste pred britskou ambasádou prišiel verdikt Kráľovského súdu v Londýne, na ktorý s napätím čakalo celé Slovensko. Ten uznal odvolanie Boórovej, ktorej deti mali poputovať na adopciu. Nakoniec chlapcov do opatery cudzích ľudí nezveria okamžite, pričom sa otvorí nové konanie. Síce to neznamená, že si ich mama bude môcť vziať domov hneď, je tu však veľká šanca, že ich po dvoch rokoch trápenia, naťahovačiek s britskými úradmi a nezáujmom kompetentných na Slovensku získa späť.

Na utorňajšom zasadnutí súdu sa zúčastnila aj nová riaditeľka slovenského Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová. Centrum je jediné zo zákona oprávnené vstupovať do tejto problematiky, pretože má jediné partnerskú organizáciu aj na Britských ostrovoch, ktorá sa riadi tým istým medzinárodným právom.

Ivana Boórová sa v boji za navrátenie synov nevzdáva.
Zobraziť galériu (3)
Ivana Boórová sa v boji za navrátenie synov nevzdáva.  (Zdroj: foto: tv joj)


Rodín s podobným problémom je v Británii viac. Minister práce Ján Richter chce, aby sa Cisárová zúčastnila aj na ďalšom pojednávaní. To sa bude venovať prípadu detí Čonkovcov. Rodina Čonkovcov sa však zaviazala, že nebude informovať médiá. O doterajších výsledkoch má Cisárová ministra informovať po svojom návrate do Bratislavy v stredu. 

Anglickí úradníci odobrali Slovenke a bývalej rehoľnej sestre Ivane Boórovej dvoch maloletých synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania Martinka po banálnej návšteve nemocnice. To však rodičom nikdy nikto nedokázal, no komplikácie a odobratie detí rozbilo fungujúcu rodinu. Tému otvorila televízia JOJ.

Nesúhlas s adopciou detí Ivany Boórovej, ale aj ďalších približne 40 slovenských rodín s podobným problémom prišlo vyjadriť asi 150 ľudí na bratislavskú Panskú ulicu pred britskú ambasádu. Slušný protest sprevádzali emotívne prejavy, skandovanie hesiel ako „Život je krásny“, „Deti nie sú tovar“ či „Chceme naše detičky“ ako aj transparenty s nápismi podporujúcimi návrat detí do ich vlastných rodín.

Utorňajší protest pred britskou ambasádou.
Zobraziť galériu (3)
Utorňajší protest pred britskou ambasádou.  (Zdroj: Dee)


Protestujúci na znak podpory Ivany Boórovej ako aj ďalších rodín symbolicky vyhodili do vzduchu papierové lietadielka za návrat detí späť k rodinám.
Protest za deti v Británii - lietadielka

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu