Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Britská vláda popiera bezdôvodné odoberanie detí

Ivana Boórová, jedna z rodičiek, ktorej britské úrady odobrali deti
Ivana Boórová, jedna z rodičiek, ktorej britské úrady odobrali deti (Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA - Britská vláda striktne odmietla obvinenia voči sociálnym úradom vo Veľkej Británii zverejnené v slovenských médiách. Sociálny systém je podľa nej jedným z najlepšie regulovaných na svete. Píše sa to v stanovisku britského vládneho kabinetu, ktoré poskytla tlačová tajomníčka Britského veľvyslanectva na Slovensku Monika Holečková.

"Chceme opätovne uistiť slovenských občanov, že britské sociálne úrady volia možnosť vzatia dieťaťa do starostlivosti len v prípadoch, kedy majú vážne podozrenie zo zanedbania starostlivosti. Ochrana zdravia a bezpečnosť detí je najvyššou prioritou sociálneho systému a nezávislého právneho systému vo Veľkej Británii," píše sa v stanovisku britskej vlády.

Vzhľadom na nevyhnutnosť chrániť súkromie detí pritom vláda nechcela komentovať konkrétne prípady. Akákoľvek zainteresovanosť miestnych úradov je však podľa nej založená na "obsiahlom a transparentnom" hodnotení situácie. "Primárnou povinnosťou sociálnych úradov je ochrana detí. Deti sa odoberajú do starostlivosti len v prípadoch vážnych obáv o ich bezpečnosť. Deti budú vrátené naspäť do rodiny, ak sociálny úrad a britský súd určia, že neexistuje žiadna hrozba ujmy," dodáva britský vládny kabinet.

Informácie o slovenských rodinách, ktorým britské úrady údajne neodôvodnene odobrali deti, zamestnali viaceré slovenské inštitúcie po medializácii niekoľkých prípadov. Na zverejnené informácie reagovali ministerstvá práce, spravodlivosti a zahraničných vecí. Na detaily týchto prípadov boli zvedaví aj poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru.

Medializácia jedného z takýchto prípadov v televízii Joj dokonca podnietila protestné zhromaždenie pred britským veľvyslanectvom v Bratislave, na ktoré prišlo asi 150 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu